Süper güçlerin NATO savaşı: ABD'nin Almanya'ya baskısı artıyor

ABD'nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell, en fazla ABD askerinin Almanya'da olduğunu, buna karşılık Almanya'nın bütçe fazlasını kendi ülkesi içinde harcamayı tercih ettiğini söyledi. Trump'ın Avrupa ziyareti öncesi NATO bütçeleri krizi hortlamak üzere

Son Güncelleme:

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelir gelmez ilk yarattığı krizlerden biri olan savunma bütçeleri konusunda gerilim giderek artıyor. Almanya gibi NATO üyelerinin bütçe fazlalarını kendi ülkelerinin ekonomisine harcadığına dikkat çeken Trump, ABD'nin NATO barışını sağlamak için bütün ülkelerden fazla bütçe harcaması yaptığını, Amerikan vergi mükelleflerinin NATO güvenlik harcamalarını finanse ettiğini ima etmişti. Bunun NATO'da kriz yaratabileceğine dikkat çeken Trump, özellikle Kıta Avrupası ülkelerini elini taşın altına sokmaya davet etmişti. Bir süredir yüksek sesle dile getirilmeyen bu konu bugünlerde yeniden gündemde. Büyükelçi Grenell, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa seyahati öncesi Alman Haber Ajansı DPA'ya açıklamalarda bulundu. Grenell'in açıklamaları bir nevi Avrupa seyahatinin en önemli gündem maddesini de ele verir türden oldu.

ABD'nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell, "Amerikalı vergi mükelleflerinin 50 binden fazla ABD askerinin mali yükünü ödemeye devam etmesini beklemek gerçekten hakaret gibi" ifadesini kullandı. 

Almanya'nın dış ticaret fazlasını yurt içi amaçlar için harcadığını kaydeden Grenell, "Amerikalı vergi mükelleflerinin 50 binden fazla ABD askerinin mali yükünü ödemeye devam etmesini beklemek gerçekten hakaret gibi." dedi. 

Grenell, ABD'nin Varşova Büyükelçisi Georgette Mosbacher'in, "Polonya, Gayri Safi Yurt İçi Hasılasının (GSYH) yüzde 2'sini NATO'ya askeri harcamalar için ayırma taahhüdünü yerine getiriyor. Almanya ise bunu yapmıyor. Biz, Almanya'daki Amerikan askerlerinin Polonya'da konuşlandırılmasından memnun oluruz" ifadelerine atıfta bulunarak, "Başkan Trump haklı, Georgette Mosbacher de haklı." diye konuştu. 

Trump, 2018 yılındaki NATO zirvesine gelmeden önce yaptığı açıklamada, ülkesinin NATO’nun harcamalarının önemli bir kısmını karşıladığını belirterek, ittifak üyelerinin daha fazla savunma harcamalarına katkı vermesi için baskı yapacağını söylemişti. Daha sonra Trump, NATO üyesi ülkelerin savunma bütçesi harcamalarını GSYİH'nin yüzde 4'ü çıtasının üzerine çıkarmasını talep etmişti.

Trump’ın zirve öncesi Rusya ile yaptığı petrol ve doğal gaz anlaşması ve NATO bütçesine yeteri kadar destek vermediği dolayısıyla Almanya’ya yönelik sert açıklamaları Washington ve Berlin arasında gerginliğe yol açmıştı. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, daha sonra yaptığı bir açıklamadaysa ülkesinin NATO’da üzerine düşen sorumlulukları üstlendiğini söylemişti. 

Trump, daha sonra Merkel ile yaptığı görüşmede daha yumuşak bir üslup takındı ve ülkesinin, Almanya ile ilişkilere verdiği öneme ayrıntılı bir şekilde değinmişti.

EN FAZLA AMERİKAN ASKERİ ALMANYA'DA
ABD'nin, Almanya'da 35 bin asker ve 17 bin sivil personeli bulunuyor. 

ABD'nin Avrupa ve Afrika'daki askerlerinin komuta merkezi Almanya'nın Stuttgart kentinde yer alıyor. ABD'nin Almanya'daki en önemli üssü Ramstein'de ve Avrupa'da en büyük askeri eğitim yeri ise Bavyera eyaletindeki Grafenwöhr'de bulunuyor. 

ABD, Almanya'dan GSYH'sinin yüzde 2'sini askeri harcamalara ayırmasını istiyor. 

Almanya ise GSYH'sinin yüzde 1,36'sını askeri harcamalara ayırıyor. 

Almanya'nın Rus gazını Avrupa'ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesinde de çekilmesini isteyen ABD, ayrıca, Almanya'dan, Suriye'de kara birliğine ve Hürmüz Boğazı'nda ise askeri deniz gücü misyonuna destek vermesini de talep ediyor. 

ABD Başkanı Trump, 24 Ağustos'ta, G7 Zirvesi'ne katılmak amacıyla Fransa'nın sahil beldesi Biarritz'e gelecek ve burada Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşecek. 

Zirve sonrasında Trump'ın, Danimarka ve Polonya'yı da ziyaret etmesi bekleniyor.

Sonraki Haber