Su savaşları yaklaşıyor... Son yıllarda yaşanan çatışmalarda 'su' detayı

Milattan önce 2500 yılında Lagaş Kralı Urlama'nın 'su'yu silah olarak kullanmasıyla başlayan süreçte, artık 'su' sadece savaşın aracı değil nedeni de olmaya başladı. Küresel ısınmayla birlikte su sıkıntısı baş gösterirken yaşanan çatışmalar yakın gelecekteki 'su savaşları'nı işaret ediyor.

Son Güncelleme:

Milattan Önce 2500 yılında Mezopotamya'da Gu'edena bölgesinde anlaşmazlıklar vardı. Lagaş Kralı Urlama, komşusu Umma'yı susuz bırakmak için suyu sınır kanallarına yönlendirdi ve sınır hendeklerini kuruttu. Oğlu da Umma'nın bir şehri olan Girsu'nun suyunu kesti.

Suyun bir savaş unsuru olarak kullanılmasının bilinen ilk örneği buydu.

Günümüzde su sıkıntısı kendisini giderek hissettiriyor. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün tahminlerine göre 2025 yılında dünya nüfusunun yüzde 66′sı su sıkıntısı çekecek.

Bu nedenle 'su kaynaklı' çatışmalar, anlaşmazlıklar her geçen yıl giderek artıyor.
Su kaynaklarına yönelik saldırılar da öyle.

Sadece 2022 yılında su kaynaklarına yönelik 7 saldırı gerçekleştirildi. Ukrayna, Yemen, Somali, Mali, Suriye, Filistin'de gerçekleşen bu olaylarda taraflar karşı tarafı 'su'yla vurmaya çalıştı.

İsrail, West Bank'taki su tankları dahil olmak üzere tarım tesislerini yıktı.

Rusya, İdlib'deki su istasyonunu bombalayarak Suriye'deki su sistemine zarar verdi.

Mali'de bir köyede su tesisatlarına saldırı düzenlendi.

Somali'de Al Shabaab üyesi teröristler, bir su tankerini patlattı.

Ukrayna, Rus zırhlı birliklerinin ilerlemesini yavaşlatmak için Kiev'in kuzeyindeki Dnipro Nehri taşkın arazisindeki bir barajdan su tahliye etti. Peşinden de Ruslar barajı bombaladı.

Yemen'in Saada bölgesindeki su tanklarına hava saldırısı düzenlendi.

Rus askerleri, Kırım'a giden suyu bloke ettiği gerekçesiyle Ukrayna'ya ait bir barajı yok etti.

Bütün bunlar sadece 2022 yılında gerçekleşenler.

2021 yılında bunun katbekat fazlası gerçekleşti. İran'da, Kırgızistan ve Tacikistan arasında, Florida'da Honduras'ta, Afganistan'da, Ukrayna'da, Yemen'de Güney Sudan'da, Peru'da, Kenya'da, Meksika'da Sudan'da, Pakistan'da, Somali'de, Lübnan'da, Gine'de Arnavutluk'ta, Kamerun'da, Nepal'de, Filistin'de, Hindistan'da, Mısır'da, Suriye'de, Libya'da, Bolivya'da, Irak'ta, Moritanya'da, Myanmar'da, Angola'da, Bangladeş'te, Mozambik'te, Şili'de, Fransa'da, Etiyopya'da, Arjantin'de, Burkina Faso'da temel nedeni su olan, protestolar, çatışmalar, saldırılar gerçekleşti.

Olası su savaşlarının taraflarıyla ilgili çok sayıda öngörü bulunuyor. Dünyanın dört bir yanında sınırlı sayıdaki su kaynakları nedeniyle çeşitli ülkelerin gelecekte birbirleriyle savaşması bekleniyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber