Sosyal medya savaşları ve Putin'in hacker askerleri!

Biden-TikTok, Trump-Twitter ve Putin-Facebook... Liderlerin sosyal medya ile imtihanı yıllardır sürüyor. 3. Dünya savaşının konuşulduğu şu günlerde ise çoktan başlamış olan sosyal medya savaşları gözardı edilmiş durumda.

Son Güncelleme:

Son günlerde Amerika, TikTok'un yasaklanmasını konuşuyor. ABD Başkanı Joe Biden TikTok'u yasaklamayı öngören yasa tasarısına ilişkin, "Eğer Kongre söz konusu yasa tasarısını onaylarsa, ben de imzalarım." dedi. Bunun üzerine TikTok'un CEO'su ABD halkına şu çağrıyı yaptı: Anayasal hakkınızı koruyun, sesinizi duyurun! Tiktok yasaklanırsa 300 bin ABD'li çalışan işsiz kalır.

TikTok'un yasaklanma hikayesi aslında yeni değil. Mesela 2023 yılında Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi, siber güvenlik önlemi olarak TikTok'u çalışanların telefonlarından geçici olarak yasakladı.

Komisyon'dan yapılan açıklamada, "Komisyon'un Kurumsal Yönetim Kurulu, siber güvenliğini artırmak için TikTok uygulamasının kurumsal cihazlarında ve Komisyon mobil cihaz hizmetine kayıtlı kişisel cihazlarda kullanımını askıya almaya karar vermiştir" denildi.

Bununla birlikte; İngiltere, Yeni Zelanda, Danimarka, Azerbaycan, Afganistan, Kanada, Tayvan ve Nepal de güvenlik gerekçesiyle devlet cihazlarında TikTok'un kullanılmasını yasakladı.
Özellikle savaş ve seçim gibi toplumların büyük kısmını etkileyen olaylarda sosyal medya her zaman tartışma konusu olmuştur. Hatırlayın eski ismiyle Twitter, 2021 ABD seçimlerinde Trump'ın hesabını askıya almış, hatta Trump sinirden kendisine yeni bir sosyal medya platformu kurmuştu.

Bir önceki ABD seçiminde ise yani 2016'da Facebook'un 50 milyon kullanıcının siyasi görüşünü Trump'tan yana araştırma şirketine sızdırdığı ortaya çıkmış o dönem görevinden alınan Facebook CEO'su "Trump'a kazandırdık" diye itirafta bulunmuştu.

Biraz daha yakın zamana dönecek olursak Rusya-Ukrayna savaşının başlarında sığınakta saklanan insanlara dikkat ettiyseniz birçoğunun elinde yiyecek-içecek yerine telefon olduğunu görmüşsünüzdür. Çünkü savaşın başlarından bu yana birçok Ukraynalı sevdikleriyle iletişim kurmanın yanında sosyal medyadan da sesini duyurmaya çalışıyordu. Bununla birlikte birçok Rus ve Ukraynalı da yine manipülasyon yapmak ve insanları yönlendirmek için sosyal medyada ayrı bir savaşa tutulmuştu.

YOUTUBE VE META'DAN HAMAS HAMLESİ!

Zaten büyük bir kesimi ilgilendiren olaylarda sosyal medya yalan yanlış bilgilerle doluyor. Sosyal medya patronları da hangi tarafı tutuyorsa ona göre yanlış da olsa belli başlı bilgilerin geçişine izin verirken diğerlerini engelliyor. Mesela İsrail-Filistin savaşında Youtube hemen yayın politikasını değiştirdi ve Hamas kelimesini direkt terörist ile eşleştirdi. İçerik ne olursa olsun siz başlığa Hamas yazdığınız zaman, youtube direkt videonun dağıtımını kısıtlıyor. Meta'da da benzer uygulamaları görmek mümkün. Zaten Yahudi olan Zuckerberg de savaşın hemen başında Hamas'ı terörist ilan edip İsrail'in yanında olduğunu açıklamıştı.

Konu Putin ve daha doğrusu "Doğu" olunca sosyal medya patronları daha açık ve sert oynamaya başladı. Çünkü hepsi Putin’in hacker askerlerinden haberdardı.

SMART BOTLAR DEVREDE

Sosyal medyada bot hesap dediğimiz hesapların daha gelişmiş versiyonunu Rusya ordusu kullanıyor. Normalde bot hesaplar bir olayla ilgili alakasız tweetler atıp sadece olayı gündemde tutmaya çalışırken, Rusya’nın kullandığı smart botlara işlenen yapay zekâ sayesinde botlar gerçek bir insanmış gibi paylaşım yapıp cevap verebiliyor. Bununla birlikte Rusya, dijital medya savaşları için çok önceden yüklü miktarda yatırım yaptı ve hacker asker ordusuna sahip oldu. Savaş esnasında dünyadaki birçok hacker bu orduya karşı birleşti ve dağınık bir biçimde siber saldırılar düzenledi.

META'NIN ŞİRKET İÇİ YAZIŞMALARI SIZDI

Facebook ve Instagram da Putin’e karşı hemen kılıcını çekti ve nefret söylemi kurallarını değiştirdi. Basına sızan şirket içi yazışmalara göre her iki platform da Rusya’ya karşı yapılan nefret söylemlerinin önünü açtı. Meta şirketi işi o kadar ileri seviyeye taşıdı ki Rusya ve Belarus liderleri hakkında yapılan ölüm çağrılarına bile izin verdi. Putin de buna karşılık Facebook ve Instagram’ı Rusya’da engelledi. Bazı Rus fenomenler ağlayarak sosyal medyaya veda ederken Rusya da Meta’nın radikal faaliyetlerinin önlenmesi için ABD’ye çağrı yaptı. Putin ise şirketin sahibi Zuckerberg’ü yaptırım listesine aldı. Zuckerberg’ün Rusya’ya girmesi yasaklandı.
Benzer tavırlar Twitter, Tiktok ve Telegram’dan da geldi. Twitter, Rus devlet medyası dâhil olmak üzere Rus yanlısı yayın yapan hesapların paylaşımlarına uyarı işareti koydu. Putin bunun üzerine Twitter’a da erişim engeli getirdi. Doğu medyasından Çin menşeili Tiktok, Rusya’dan yapılan canlı yayınları ve yeni video yüklemeyi durdurdu. Rusya’nın en büyük sosyal medya şirketi Telegram da Avrupa’dan gelen baskılara dayanamayarak Rus devlet medyasının AB’deki kullanıcılar için erişime kapatıldığını duyurdu.

Yeni bir dünya savaşının konuşulduğu şu günlerde çoktan başlamış olan sosyal medya savaşları gözardı edilmiş durumda. Amerika, Rusya, Avrupa ve Çin'de yaşanan bu yasaklar furyası ve yaşanan mücadele de aslında bunun bir işareti. Bir ulusu hatta dünyayı ilgilendiren olaylarda suyun başını tutan sosyal medya patronları veri akışını istediği gibi yönlendiriyor.

Sonraki Haber