Taliban'dan skandal Türkiye açıklaması: Afganistan'da asker barındırırlarsa işgalci muamelesi yaparız

Afganistan'da saldırılarını yoğunlaştıran Taliban'dan, ABD ve NATO güçlerinin önümüzdeki ay çekilmelerini tamamlaması, Kabil havalimanının ise Türkiye tarafından korunacağı yönündeki iddialara açıklama geldi. Asker barındıran 'herhangi bir ülkeye' 'işgalci' muamelesi yapacaklarını söylediler

Son Güncelleme:

ABD'nin Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla birlikte Kabil Hamid Karzai Havaalanı'nın korunması konusunda gözler Afganistan'da savaş dışı bir NATO misyonunun parçası olarak 500'den fazla askeri bulunan Türkiye'ye çevrilmiş durumda. 

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid'in verdiği röportajda, "Son 20 yıldır NATO'nun bir parçası olan Türkiye, Afganistan'da kalmak istiyorsa, şüphesiz onu bir işgalci olarak görür, ona karşı hareket ederiz" dedi. 

Mücahid, Taliban'ın Türkiye ile "her zaman iyi ilişkiler kurmak istediğini" ve "normal bağlara sahip olmaya çalıştığını" söylerken, Türkiye'nin Kabil Havaalanı'nı denetlemesi yönündeki öneriyi ise reddetti. "Türkiye ile çok ortak noktamız var. Onlar da Müslüman ama müdahale edip askerlerini orada barındırırlarsa sorumluluğunu alırlar." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son NATO zirvesinde konuyu ABD’li mevkidaşı Joe Biden’la görüşmüş ve bu hususta uzlaşmaya yakın olduklarını açıklamıştı. Afganistan konusunda aralarında bir fikir birliği olduğunu ifade eden Erdoğan, "Afganistan’dan ayrılmamızı istemiyorlarsa, orada belirli bir destek istiyorlarsa, ABD’nin diplomatik, lojistik ve mali desteği önemli olacaktır" açıklamasında bulunmuştu.

TALİBAN'IN SALDIRISI HIZ KAZANDI

Afganistan'da saldırılarını yoğunlaştıran Taliban'ın alan hakimiyeti hızla genişlerken, hükümet güçleri ilçelerin yaklaşık yüzde 20'sinde tam kontrolü elinde tutuyor.

ABD, 11 Eylül saldırılarının ardından Usame Bin Ladin ve diğer El Kaide elebaşlarını sakladığı gerekçesiyle 7 Ekim 2001'de "Sürekli Özgürlük" adını verdiği, Afganistan'ı işgal harekatını başlattı. 2001-2014'te 13 yıl süren operasyonda ABD'ye NATO üyesi ve olmayan 20'den fazla ülke destek verdi. 

ABD'nin Taliban'la 29 Şubat 2020'de barış anlaşması imzalayarak ülkedeki tüm yabancı güçlerin çıkması için verdiği söz, ülke için dönüm noktası oldu.

Çekilme sürecine paralel olarak Taliban ile Afganistan İslam Cumhuriyeti tarafları arasında yürütülen geçiş süreci müzakereleri başarısızlıkla sonuçlandı.

Sürecin çökmesiyle de Taliban'ın ülke genelindeki baskısı yoğunlaştı. Doha Anlaşması ile yabancı güçlere saldırmama güvencesi veren Taliban, Afgan güvenlik güçlerine karşı şiddetli eylemlere girişti.

HIZLA ÇEKİLİYORLAR

ABD Başkanı Joe Biden'ın 11 Eylül'ün yıl dönümüne kadar Afganistan'daki tüm Amerikan askerlerinin çekileceğini açıklamasının ardından eve dönüş süreci ilerliyor. ABD yönetimi 29 Şubat 2020'de Taliban ile anlaşmaya varmış ve 1 Mayıs 2021'de Afganistan'dan tamamen çekilme konusunda mutabık kalmıştı. Başkan Joe Biden yönetimi 1 Mayıs'tan başlamak üzere 11 Eylül'e kadar tamamen çekilmiş olacaklarını açıklamıştı. ABD kuvvetlerinin yaklaşık yüzde 90'ının Afganistan'ı terk ettiği tahmin ediliyor. ABD askerleri, Afganistan'daki en büyük hava üssü Bagram'ı da 2 Temmuz'da tamamen boşaltarak Afgan güçlerine teslim etmişti.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber