Son Dakika Rusya'nın Ukrayna işgali başladı! Rus güçleri Ukrayna topraklarında ilerliyor! İşte dakika dakika son durum

Korkulan oldu. Rusya, Ukrayna'ya savaşı dün sabah saatlerinde başlattı. Rus güçleri, Ukrayna topraklarında adım adım ilerlerken ülke genelinde bomba sesleri yükselmeye devam ediyor. İşte 25 Şubat Cuma günü bölgede yaşanan dakika dakika son gelişmeler ve açıklamalar...

Son Güncelleme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a sabah saatlerinde özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyulmaya başlandı.

Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mıkolayiv ve Odessa kentlerinde yerel saatle 04.50'den sonra art arda patlamalar yaşandı. Ülkenin farklı bölgelerinde Rus güçleriyle Ukrayna askerleri arasında çatışmalar gün boyu devam ederken, askeri müdahalenin faturası ağırlaşıyor.

İŞTE 25 ŞUBAT GÜNÜ DAKİKA DAKİKA RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINDAKİ YENİ GELİŞMELER

ZELENSKİY'DEN, DESTEK VEREN ÜLKELERE TEŞEKKÜR

Zelenskiy, oylamanın ardından tasarıya destek veren ülkelere teşekkür mesajı yayınladı. Zelenskiy sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, tasarıya destek veren Arnavutluk, Brezilya, Fransa, Gabon, Gana, İrlanda, Kenya, Meksika, Norveç, İngiltere ve ABD'nin bayraklarını kullanarak bu ülkelere teşekkür etti.

Zelenskiy, Rusya’nın vetosunun Avrupa haritası üzerinde kara bir kan lekesi bıraktığını belirtirken, "Savaş karşıtı koalisyon hemen harekete geçmeli!" ifadelerini kullandı. 

GUTERRES 'TEN ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının kınanması teklifiyle toplanan Güvenlik Konseyi'nin ardından "askerlerin kışlalarına dönmesi" çağrısında bulundu.

43 ÜLKEDEN ORTAK AÇIKLAMA

 Rusya'nın BMGK karar tasarısını veto etmesinin ardından ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, 43 ülkenin imza koyduğu ortak bildiriyi okudu.

Güvenlik Konseyi çıkışında Thomas Greenfield, diğer ülkelerin daimi temsilcileri ile basına yaptığı ortak açıklamada, "Karar tasarısı hayatı önemdeydi, ülkelerin konseyde uluslararası barışı ve güvenliği sağlayıp sağlamaması ve BM Şartı'nı korumaya inanıp inanmamasıyla ilgiliydi." dedi.

ABD Daimi Temsilcisi, Rusya'nın oylamada veto kararı ile yetkisini suiistimal ettiğini belirterek, Ukrayna'daki durumla ilgili "Burada saldırgan olan Başkan Putin'dir. Bunun başka bir orta yolu yoktur." ifadesini kullandı.

Karar tasarısına destek veren tüm ülkelere teşekkür eden Thomas Greenfield, Ukrayna'yı ve BM Şartı'nı desteklemeye devam edeceklerini kaydetti ve "Bu konuyu, Rusya'nın vetosunun geçerli olmadığı Genel Kurul'a taşıyacağız ve dünya ulusları Rusya'yı sorumlu tutmaya devam edecek." diyerek sözlerini noktaladı.

YAPTIRIMLAR AÇIKLANDI

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Güvenlik Konseyi'nin 11 üyesinin yaptırım listesine alındığını duyurdu.

DONBAS'TA BİR RUS HELİKOPTERİ, BİR SU-25 SAVAŞ UÇAĞI VURULDU

Hava Kuvvetlerinin Facebook hesabından yaptığı açıklamada, gece yarısı civarlarında Donbas bölgesinde S-300 hava savunma füze sistemi ile 1 Rus helikopteri ve 1 Su-25 savaş uçağının vurulduğunu duyurdu.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN, UKRAYNALI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile Rusya tarafından düzenlenen saldırılarda aralarında çocukların da dahil olduğu artan sivil ölümlerine ilişkin raporlar hakkında görüştüğünü belirterek, "Zulüm eden herkes hesap vermeli'' dedi.

RUSYA'DAN İDDİALARA YALANLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'ya karşı siber savaş açan Anonymous tarafından, Bakanlığın internet sitesinin devre dışı bırakıldığı iddiasını reddederek sitenin her zamanki gibi çalıştığını ileri sürdü.

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Ukrayna hava savunma sistemlerinin, Vasilkiv bölgesinde Rus hava indirme birlikleri paraşütçü askerleri taşıyan İl-76 model uçağı vurduğu bildirildi.

Kiev yakınlarında bulunan Vasilkiv, başkentin merkezine 35 kilometre mesafede bulunuyor.

BMGK'DAN RUSYA KARARI

Rusya BMGK'daki kınama oylamasını veto etti.

Konseydeki oylamada, karar tasarısına 11 "evet" çıkarken Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri çekimser kaldı. Rusya tasarıya "hayır" diyerek veto yetkisini kullandı.

ABD ve Arnavutluk tarafından Konseye sunulan tasarıda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları kınanıyor ve derhal Ukrayna topraklarından geri çekilmesi talep ediliyordu.

BMGK'nin 5 daimi üyesi (Rusya, Amerika, Fransa, İngiltere ve Çin), onaylamadıkları herhangi bir kararın verilmesini önlemek için veto yetkisine sahip bulunuyor.

BMGK'de herhangi bir kararın çıkarılması için 5 daimi üyeden hiçbirinin buna itiraz etmemesi koşuluyla 15 toplam üyeden en az 9'nun onayı gerekiyor.

ZELENSKİY'DEN AÇIKLAMA

 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy "Kaderimiz bu gece belli olacak. Kiev'in düşmemesi gerekiyor" dedi.

RUS SU-25 UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

Ukrayna'nın Vinnytsia İl Devlet İdaresi Başkanı Sergiy Borzov, Vinnytsia bölgesinde Kalinovka yakınlarında Rus Su-25 savaş uçağının düşürüldüğünü bildirdi.

KANADA'DAN YAPTIRIM KARARI

 Kanada Başbakanı Justin Trudeau "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov'a yaptırım uygulayacağız" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Basın Sözcüsü Sergiy Nikiforov, ülkesinin Rusya'nın müzakere teklifini reddettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, iki ülkenin görüşmelerin yeri ve zamanı konusunda istişarelere devam ettiğini bildirdi.

MÜZAKERE SÜRECİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Basın Sözcüsü Sergiy Nikiforov, ülkesinin Rusya'nın müzakere teklifini reddettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, iki ülkenin görüşmelerin yeri ve zamanı konusunda istişarelere devam ettiğini bildirdi.

'ZELENSKİY İSRAİL'DEN ARABULUCU OLMASINI İSTEDİ'

İsrail medyası, Zelenskiy'nin İsrail Başbakanı Naftali Bennett'ten Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerde arabulucu olmasını talep ettiğini yazdı.

BULGARİSTAN'DAN RUSYA HAMLESİ

Bulgaristan hava sahasını Rus uçaklarına kapattı.

RUS ORDU MELİTOPOL ŞEHRİNE GİRDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Cuma akşam saatlerinde Ukrayna’nın güneyindeki Azov bölgesinde gerçekleştirilen deniz çıkarması sonucu Rus askeri birliklerin Melitopol şehrine girdiğini bildirdi.

Hiçbir direnişle karşılaşmadıklarını belirten Bakanlık, “Militopol sakinleri askerlerimizi selamladı. Bazı yaşlı vatandaşlar da sokaklara kırmızı (Sovyet Birliği) bayraklarla çıktı” diye açıkladı.

UKRAYNA'DAN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

Ukrayna Lideri Zelenskiy'in Sözcüsü, Rusya ile müzakerelerin yeri ve zamanı konusunda görüşme yaptıklarını açıkladı.

POLONYA'DAN UKRAYNA'YA MÜHİMMAT

Polonya, Ukrayna’ya mühimmat dolu kamyon konvoyu gönderdi.

KİEV'DE SİREN SESLERİ

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden patlama sesleri duyulmaya başlandı ve sirenler çalıyor.

BİDEN'DAN YAPTIRIM KARARI

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Putin, Dışişleri Bakanı Lavrov ve Rus güvenlik yetkililerine yaptırım uygulayacağını açıkladı. SWIFT yaptırımlarının da masadaki seçenekler arasında olduğunu kaydeden Psaki ayrıca Kiev'in düşmesinin ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.

Öte yandan ABD, Putin’e seyahat yasağı koyacağını açıkladı.

BİDEN'DEN AVRUPA'YA EK ASKER GÖNDERME EMRİ

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Avrupa'daki kapasitesini artırmak ve NATO'ya destek olmak için Avrupa'ya ek asker gönderme emri verdi. 

BİDEN: PUTİN BAŞARISIZ OLDU

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Batıyı bölme hedefinde başarısız olduğunu söyleyen ABD Başkanı Joe Biden, "NATO'nun kapısı değerlerimizi paylaşan ve bir gün ittifaka katılmak isteyen Avrupa ülkelerine açık" dedi.

RUSYA'DAN İNGİLTERE'NİN YAPTIRIMLARINA YANIT

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'nin yaptırımlarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Ne Putin ne de Lavrov'un İngiltere olsun veya başka ülkede olsun banka hesabı yok. Kraliyet hükümeti hesapları değil de bir taraflarını dondurmuş olabilir mi?" ifadesini kullandı.

RUSYA DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı: Kiev, müzakereyi reddetti, bu konuya yarın dönmeyi teklif etti

ABD DIŞİŞLERİ'NDEN PUTİN'E YAPTIRIM UYGULANMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı yaptırım uygulanmasının değerlendirildiğini açıkladı.

İNGİLTERE DUYURDU: YAPTIRIMLAR YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a karşı yaptırımların uygulamaya konduğunu duyurdu.

ABD'DEN PUTİN'E YAPTIRIM

ABD, Putin’e yaptırım uygulayacağını açıkladı.

KIEV'DE 5 DAKİKADA 5 PATLAMA

Kiev'de son 5 dakikada 5 büyük patlama meydana geldi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Rusya ordusunun Kiev termik güç santralini imha ettiğini duyurdu. Kentteki stratejik noktaların yakınlarında kontrol merkezleri kurulduğunu belirten Klitchko, şehirdeki köprüler de dahil olmak üzere özel bölgelerin kontrol altında olduğunu söyledi.

Vitali Klitchko, “Şu anki durum Kiev için tehdit edici. Gece çok zor olacak” diyerek, halka sığınaklara gitme çağrısı yaptı. 

RUSYA'YA ARAÇ SEVKİYATI ASKIYA ALINDI

Audi, Jaguar, Land Rover, BMW, Mercedes-Benz, Citroen ve General Motors, Rusya’ya araç sevkiyatını askıya aldı.

AB YÜKSEK TEMSİLCİSİ BORRELL'DEN RUSYA'YA YAPTIRIM AÇIKLAMASI

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: AB, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u yaptırım listesine aldığını duyurdu. Kabul ettiğimiz paketle Putin rejimine ekonomik olarak büyük destek veren kişileri hedef aldık. AB yaptırımları Rusya'da enflasyonun yükselmesine neden olacak, endüstriye zarar verecek ve yabancı yatırımın azalmasına neden olacak. Mesele ne Ukrayna ne Avrupa, asıl mesele uluslararası hukukun ihlali. Borrell, "Rusya'nın hedefi açıkça Kiev'de kendine yakın bir hükümet kurulmasıdır" dedi. 

ZELENSKİY, ABD BAŞKANI BİDEN İLE GÖRÜŞTÜ

Zelenskiy: Az önce ABD başkanı ile yaptırımların güçlendirilmesi, somut savunma yardımı ve savaş karşıtı bir koalisyon kurulmasını konuştuk. Ukrayna'ya verdiği güçlü destek için ABD'ye minnettarız.

UKRAYNA SAVUNMA BAKANLIĞİINDAN AÇIKLAMA

 Ukrayna Savunma Bakanlığı: Rusya odağını Kiev'e çevirdi ama başarıya ulaşamadı.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı: 67 tank ve diğer zırhlı muharebe aracı, 16 çok namlulu roketatar sistemi, 87 adet özel askeri araç imha edildi.

ZELENSKİY: TÜM EKİBİMLE KİEV'DEYİM

Zelenskiy paylaştığı video ile ekibiyle birlikte tam kadro olarak Kiev'de olduğunu açıkladı

NATO ZİRVESİ SONRASI KRİTİK AÇIKLAMA

 NATO liderler zirvesi sonrası açıklama yapıldı. Açıklamalar şöyle:

"Bugün, Avrupa-Atlantik güvenliğine karşı on yıllar sonra yöneltilen en büyük tehdidi tartışmak için bir araya geldik. Rusya'nın tam ölçekli Ukrayna işgalini mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz. Rusya'yı askeri saldırısını derhal durdurmaya, tüm güçlerini Ukrayna'dan çekmeye ve seçtiği saldırganlık yolundan geri dönmeye çağırıyoruz. Bağımsız, barışçıl ve demokratik bir ülke olan Ukrayna'ya yönelik uzun süredir planlanmış olan bu saldırı vahşi ve tamamen sebepsiz ve haksızdır. Rusya'nın eylemlerinin neden olduğu trajik can kaybını, muazzam insani acıyı ve yıkımı esefle karşılıyoruz. Avrupa kıtasındaki barış temelden sarsıldı. Dünya, Rusya'yı ve Belarus'u eylemlerinden sorumlu tutacak. Tüm devletleri bu vicdansız saldırıyı kayıtsız şartsız kınamaya çağırıyoruz. Rus hükümetinin yalan yağmuruna kimse kanmasın.
Bu çatışmanın tüm sorumluluğu Rusya'ya aittir. NATO ve Müttefikler tarafından kendisine defalarca önerilen diplomasi ve diyalog yolunu reddetti. BM Şartı da dahil olmak üzere uluslararası hukuku temelden ihlal etti. Washington Antlaşması'nın 5. Maddesine olan bağlılığımız katıdır. Tüm Müttefikleri korumak ve savunmak için birleşmiş durumdayız. Özgürlük her zaman baskıyı yenecektir. Rusya'nın eylemleri ışığında, NATO'nun caydırıcılığı ve savunma duruşu için gerekli tüm sonuçları çıkaracağız. Müttefikler Washington Antlaşması'nın 4. maddesi uyarınca istişarelerde bulundular. Tüm Müttefiklerin güvenliğini ve savunmasını sağlamak için gereken tüm önlemleri ve kararları almaya devam edeceğiz. İttifak'ın doğu kısmına savunma amaçlı kara ve hava kuvvetlerini ve deniz varlıklarını yerleştirdik. Kendimizi bir dizi beklenmedik duruma yanıt vermeye hazırlamak ve İttifak topraklarını güvence altına almak için, müdahale güçlerimizden yararlanmak da dahil olmak üzere, NATO'nun savunma planlarını etkinleştirdik. Şimdi İttifak'ın doğu kısmına önemli ilave savunma kuvvetleri konuşlandırıyoruz. Şimdi ve gelecekte İttifak genelinde güçlü ve güvenilir caydırıcılık ve savunma sağlamak için gerekli tüm konuşlandırmaları yapacağız. Önlemlerimiz önleyici, orantılı ve gerilimi tırmandırıcı değildir."

KIEV'DE SİREN SESLERİ

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden siren sesleri yükseliyor.

RUSYA'DAN FACEBOOK KARARI

Rusya, Facebook'a erişimi kısmen kısıtlama kararı aldı. 

Çin'den Rusya'ya yaptırım kararı

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri harekâtın ardından Çin kamu bankaları da kısıtlama kararlarını uygulamaya başladı. Çin kamu bankaları Rus emtialarına finansman sağlanmasını kısıtladı.

RUS ASKERLERİ AMBULANSLARA ATEŞ AÇTI

Ukrayna Sağlık Bakanlığı: Rus askerleri Zaporijya ve Çernigov bölgelerinde ambulanslara ateş açtı. 

PENTAGON: RUSYA HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ ELDE EDEMEDİ

Pentagon'dan üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna'da hava üstünlüğü elde edemediğini ve ilerleyişlerinin tahmin edildiği kadar hızlı olmadığını söyledi. 

RUSYA: İSVEÇ VE FİNLANDİYA NATO'YA ALINIRSA...

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya alınması durumunda "Rusya'nın karşılık vermesinin gerekeceğini" ifade etti.

"Finlandiya ve İsveç de dahil olmak üzere tüm AGİT üyesi ülkeler, bazı devletlerin güvenliğinin diğer ülkelerin güvenliği pahasına inşa edilmemesi gerektiği ilkesini yeniden teyit etti" diyen Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya alınması, ülkemizin karşı adımlar atmasını gerektirecek ciddi askeri ve siyasi sonuçlar doğuracaktır" ifadelerini kullandı.

Finlandiya ve İsveç, NATO üyesi olmamalarına rağmen bugünkü dijital NATO zirvesine davet edilmişlerdi.

UKRAYNA ALTYAPI BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA: RUSYA, GEMİLERİ HEDEF ALDI

Ukrayna Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Karadeniz'deki Pivdennyi Limanı civarındaki gemileri hedef aldığı bildirildi. 

RUSYA'NIN AVRUPA KONSEYİ ÜYELİĞİ ASKIYA ALINDI

 İtalya Başbakanı Draghi Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alındığını açıkladı.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin, Zelenskiy'nin görüşmeye hazır olduğunu söylemesinin ardından Putin'in Ukrayna'nın tarafsızlığı konusunda müzakere yapmaya hazır olduğunu ancak Ukrayna'ya görüşmelerin Minsk'te yapılması için teklif sunulduğunu bildirdi.

Kremlin, Putin'in Lukaşenko'yu aradığını ve müzakereleri organize etmesini istediğini söyledi. Ukrayna'nın ise görüşmelerin Varşova'da yapılmasını teklif ettiğini sonrasında iletişimin kesildiğini bildirdi. 

Öte yandan Kremlin, Ukraynalı milliyetçilerin büyük şehirlerde yerleşim alanlarında füze sistemlerini kurduğunu açıkladı. 

RUSYA'NIN ÜYELİĞİ ASKIYA ALINACAK

Avrupa Konseyi, Rusya'nın üyeliğinin askıya alma prosedürü başlattı. 

"2800 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ"

 Ukrayna Savunma Bakanlığı, "2800 Rus askeri öldürüldü" açıklaması yaptı. 

PUTİN'DEN YENİ AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Rus askerleri kendini korusun. Kiev'e yerleşen ve tüm Ukrayna halkını rehin alan uyuşturucu bağımlısı Neo-Nazi çetesiyle anlaşmayı beklemiyoruz Ukrayna birliklerindeki milliyetçi unsurlar müfreze rolü oynuyor" dedi. 

"80 TANK, 10 UÇAK, 7 HELİKOPTER, 516 ZIRHLI MUHAREBE ARACINI İMHA ETTİK"

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus ordusuna ait 80 tank, 10 uçak, 7 helikopter ve 516 zırhlı muharebe aracını imha ettiklerini açıkladı. 

NATO LİDERLER ZİRVESİ TOPLANDI

NATO Liderler Zirvesi, Rusya-Ukrayna gündemiyle toplandı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da çevrimiçi olarak katılıyor. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, açılış konuşmasında "Biz aylardır uyarılarda bulunduk, gerçekleşti. Bütün çabalarımıza rağmen bu hale geldi. Ukrayna halkının yanındayız. Tamamen Ukrayna halkının egemenliği ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz" dedi. 

"İKİ RUS UÇAĞINI DAHA DÜŞÜRDÜK"

 Ukrayna yönetiminden yapılan açıklamada, "Çok sayıda balistik füzeyi etkisiz hale getirdik, en az 2 Rus uçağını daha düşürdük" denildi. 

POLONYA'DAN HAVA SAHASI KARARI

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki hükümetinin Polonya hava sahasını Rus uçaklarına kapatmak için yasa teklifi hazırlayacağını açıkladı.

Morawiecki "Bakanlar konseyine Polonya hava sahasını Rus uçaklarına kapatacak bir yasa teklifi hazırlamaları emrini verdim" dedi.

UKRAYNA ZIRHLI ARAÇLARI KENTİ SAVUNMAK İÇİN KİEV'E GİRİYOR

Ukrayna ordusuna ait zırhlı araçlar kenti savunmak için Kiev'e giriyor.

"1000'DEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ"

 Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 1000'den fazla Rus askerinin öldürüldüğü belirtildi. 

AB'DEN YENİ YAPTIRIM

 Avrupa Birliği Rusya lideri Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov'un mal varlıklarını dondurma kararı aldı. 

RUSYA'DAN YENİ MÜZAKERE AÇIKLAMASI

 Kremlin'den yapılan açıklamada, Minsk'e Ukrayna ile görüşme için heyet yollamaya hazırız. Lukaşenko, Putin'e gerekli müzakere koşulları için güvence verdi.

"KİEV BATIDAN KUŞATILDI"

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'in batıdan kuşatıldığını açıkladı. Açıklamada, "Sivil yerleşimlere saldırmayacağız" denildi. Gostomel Havalimanı'nın da ele geçirildiği belirtilen açıklamada, bölgeye paraşütçü birliklerinin indirildiği aktarıldı. Öte yandan 200 Ukrayna askerinin öldürüldüğü bildirildi. 

"KENT SAVUNMA AŞAMASINA GİRDİ"

 Kiev Belediye Başkanı, "Kent, savunma aşamasına girdi" dedi. 

BM: 25 SİVİL ÖLDÜ, 102 SİVİL YARALANDI

 Birleşmiş Milletler, Ukrayna'daki saldırılarda 25 sivilin öldüğünü, 102 sivilin yaralandığını duyurdu. 

PUTİN: KİEV'LE ÜST DÜZEY MÜZAKEREYE HAZIRIZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile görüşmesine konuştu. Putin, üst düzey müzakereye hazır olduklarını belirtti. 

"5 MİLYON UKRAYNALI ÜLKELERİNİ TERK EDEBİLİR"

Birleşmiş Milletler (BM) yardım kuruluşları Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle 5 milyon kişi ülkeyi terk etmek zorunda kalabileceğini açıkladı.

ZELENSKIY'DEN YENİ AÇIKLAMA

 Zelenskiy yeni açıklamasında "Rusya'nın saldırısı 2. dünya savaşına benziyor. Rus tankları sivillere saldırırken Avrupa'nın tepkisi yetersiz kaldı. Ukrayna'ya yardım etmekte yavaş davranıyorlar. Avrupa hızlı hareket ederse Rusya'nın başlattığı savaşı hala durdurabilir. Putin'i masaya oturmaya davet ediyorum" dedi. 

ÇİN DEVLET BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

 Çin Devlet Başkanı Şi Jinping açıklamasında "Rusya'nın Ukrayna ile diyalog kurmasını destekliyoruz" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: NATO KARARLI ADIM ATMALIYDI

 Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma namazı çıkışı yaptığı açıklamada "Daha kararlı bir adımı NATO'nun atması gerekirdi. Şu anda AB ve batıcı zihniyetler, kararlı bir tutum sergilemedi. Nasihat ile bir yere varmak mümkün değil" şeklinde konuştu. 

UKRAYNA'DAKİ TÜRK VATANDAŞLARI

Erdoğan "Misyonlarımız her türlü adımı atmaya hazır" ifadelerini kullandı. 

ÖZBEKİSTAN VATANDAŞLARINI POLONYA ÜZERİNDEN TAHLİYE EDECEK

 Özbekistan, Rusya'nın askeri müdahalesine maruz kalan Ukrayna'daki vatandaşlarını Polonya üzerinden tahliye edecek.

PUTİN GÜVENLİK KONSEYİNİ TOPLUYOR

Kremlin Sarayı: Putin Kremlin'de sabahtan akşama kadar çalışıyor. Bugün Güvenlik Konseyi üyeleriyle toplantı yapmayı planlıyor

KREMLİN'DEN UEFA KARARINA TEPKİ

 Kremlin, UEFA'nın Şampiyonlar Ligi finali kararına "Üzüntü duyduk" dedi.

UKRAYNA ASKERLERİ POZİSYON ALDI

Rus askerleri tanklar ve zırhlı araçlarla Kiev'e yaklaşırken Ukrayna askerlerinin Kiev'de bazı bölgelerde pozisyon aldıkları görüldü. 

RUSYA'DAN "İŞGAL" AÇIKLAMASI

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov açıklamasında "Ukrayna'yı işgal etme gibi bir planımız yok. Rusya'nın Ukrayna'daki hükümeti demokratik olarak tanıma imkanı yok" dedi.

İTALYA'DAN NATO AÇIKLAMASI

 İtalya Başbakanı Mario Draghi, NATO için 3 bin 400 askeri personel tedarik etmeye hazırız

ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNALİ RUSYA'DAN ALINDI

 UEFA, Şampiyonlar Ligi finalinin St. Petersburg'dan alınarak Paris'e verildiğini resmen açıkladı.

MACRON İLE PUTIN GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonda görüştü. . Kremlin'den yapılan açıklamada Putin'in Ukrayna'ya yönelik askeri harekat konusunda Macron’a bilgi verdiği belirtilirken, Macron, "Putin'den askeri operasyonları bir an önce durdurmasını talep ettim"  dedi.

HARKOV'DA GÜÇLÜ PATLAMALAR DUYULDU

 Reuters haber ajansı, Harkov kentinde güçlü patlama sesleri duyulduğunu aktardı. 

HÜKÜMET BİNALARININ OLDUĞU BÖLGEDE ÇATIŞMA SESLERİ

 Kiev'de hükümet binalarının bulunduğu bölgede çatışma sesleri duyuluyor.

"RUSYA, BELARUS'TAN DA SALDIRIYOR"

Ukrayna, "Rusya, Kiev'e 260 kilometre uzaklıktaki Gomel Havaalanı'nı kullanıyor" açıklamasında bulundu.

RUSYA HAVA SAHASINI İNGİLTERE'YE KAPATTI

 Rusya hava sahasını aktarma uçuşları dahil İngiltere'ye kapattı

HALKA MOLOTOFKOKTEYLİYLE KENDİNİZİ SAVUNUN ÇAĞRISI

 Ukrayna Savunma Bakanlığı halka el yapımı molotofkokteyli hazırlayıp direnmeleri çağrısı yaptı. 

RUS TANKLARI KİEV'E 10 KM MESAFEDE

 Rus tankları Kiev'e 10 km mesafedeki Obolon'a doğru ilerliyor

"PUTİN KİEV'İ İSTİYOR"

 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı: Bankacılık sistemi çalışmaya devam edecek. Limanlar ve hava sahası kapalı. Rusya Kiev'i alıp Zelenskiy'i öldürmek istiyor. Kiev'e atılan 2 seyir füzesini vurduk, 1 uçağı düşürdük

TESLİM OLAN UKRAYNALI ASKERLER SERBEST BIRAKILACAK

Rusya Savunma Bakanlığı: Bölgedeki durumun istikrara kavuşmasının ardından, teslim olan tüm Ukraynalı askerler serbest bırakılacak. Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın 11 askeri havaalanının devre dışı bırakıldı

RUSYA'DAN ÇERNOBİL HAMLESİ

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Çernobil Nükleer santral alanını korumak için paraşütçü birliği indireceğiz" ifadeleri kullanıldı. 

UKRAYNA: ÇOCUKLAR ÖLÜYOR

 Ukrayna İçişleri Bakanlığı: Son 24 saatte Rusya 33 sivil yerleşim birimine saldırdı, 2 çocuk öldü

FRANSA'DAN ZELENSKIY'E MESAJ

Fransa Savunma Bakanlığı: Zelenskiy'ye can güvenliğinin tehlikeye girmesi durumda yardım etmeye hazırız

OTELLERDE KALANLAR SIĞINAKLARA ALINIYOR

 Rusya’nın yeniden saldırmasıyla alarm seslerinin yükseldiği Ukrayna’nın başkenti Kiev’de otellerde kalanlar sığınaklara alındı.  

RUS ORDUSU İKİ ZIRHLI ARACA EL KOYDU

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar: Rus ordusu Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait iki zırhlı araca el koydu ve Kiev'e doğru ilerliyor.

ZELENSKIY'DEN DİYALOG ÇAĞRISI

 Zelenskiy'den Rusya'ya diyalog çağrısı geldi. Zelenskiy açıklamasında "Rusya'yı yeniden müzakere masasına oturtmalıyız" dedi. 

KİEV'DE HAVA SALDIRISI ALARMI

 Kiev'de yeniden hava saldırısı alarmı verildi, herkesten en yakın sığınağa gitmesi istendi

ÇERNİGOV'DA RUS ASKERLERİ BASTIRILDI

 Ukrayna Ordusu: Ukrayna Kuvvetleri Çernigov yakınlarında Rus askerlerini bastırmayı başardı

"RUS ORDUSU BUGÜN KİEV'E GİREBİLİR"

 Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı: Rus ordusu bugün Kiev'in sadece çevre bölgelerine girebilir

"SOKAK ÇATIŞMALARI YAŞANIYOR"

 Ukrayna İçişleri Bakanlığı: Sumi'de sokak çatışmaları yaşanıyor. Konotop kuşatma altında

"RUSYA'NIN PLANI KİEV'E TANKLARLA GİRMEK"

Ukrayna Hükümet Danışmanı, Rusya'nın planının Kiev'e tanklarla girmek olduğunu söyledi. Ayrıca, "Bugün en zor gün olacak" ifadeleri kullanıldı.  

"RUSYA SİVİLLERİ HEDEF ALIYOR"

 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya saldırılarına ilişkin yaptığı yeni açıklamada "Rusya askeri ve sivil hedefleri vuruyor" dedi.

LİVİV'DE SİREN SESLERİ

 Ukrayna'nın batısındaki Lviv'de de siren sesleri yükseliyor

JAPONYA'DAN RUSYA'YA YENİ YAPTIRIM

 Japonya, Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrası Rusya'ya yaptırımları genişletti.

UKRAYNA MERKEZ BANKASI'NDAN

Ukrayna Merkez Bankası Rus ve Belarus rublesiyle işlem yapılmasını yasakladı. Bankaların Rusya, Belarus'ta bulunan kuruluşlara ödeme yapmaları da yasaklandı

"RUSYA'YI HER YERDEN KOVUN"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba açıklamasında "Korkunç Rus füzesi Kiev'e saldırdı. Başkentimiz en son 1941'de Nazi Almanyası tarafından saldırıya uğradığında böyle bir şey yaşadı. Ukrayna o kötülüğü yendi ve bunu yenecek. Putin'i durdurun. Rusya'yı izole edin Tüm bağlarınızı kesin. Rusya'yı her yerden kovun" dedi.

KİEV'DE KONUTLARA ROKET DÜŞTÜ

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko, başkent Kiev'de Rusya'nın askeri operasyonunda bazı konutlara roket düşmesi sonucu hasar aldığını belirtirken, 3 sivilin yaralandığı açıklandı.

"800'DEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ"

 Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar,  Rusya'ya ait 7 uçak, 6 helikopter, 30'dan fazla tank ve 800'den fazla asker öldürüldüğünü duyurdu. 

"KİEV'DEKİ RUS UÇAKLARI İMHA EDİLDİ"

 Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği "Rusya Savaş uçakları ile Kiev’i bombalamak istedi. Şu an tüm uçaklar imha edildi" açıklamasını yaptı.

ODESSA'DA HAVA SALDIRISI ALARMI

 Odessa'da hava saldırısı alarmı verildi. Sirenler çalıyor

KİEV SALDIRI ALTINDA

 Kiev'de yerel saatle 04.20'den sonra art arda patlamalar yaşandı.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber