Rusya'nın Kiev'e dünkü saldırısında bir gazeteci hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin dünkü ziyareti sırasında Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yönelik gerçekleştirdiği füze saldırısında ABD destekli Radio Liberty'de çalışan bir gazeteci hayatını kaybetti.

Son Güncelleme:

Merkezi Prag'da bulunan Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) radyosundan yapılan açıklamada yapımcı Vira Hyrych'in cansız bedeninin Rusya'nın Kiev'deki bir yerleşim yerine dün yaptığı saldırının enkazından çıkarıldığı belirtildi. Hyrych 2018'den bu yana Radio Liberty için çalışıyordu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko "Rusya'nın balistik füzesi Kiev'in merkezinde yaşadığı binayı hedef aldığı sırada Vira Hyrych uyumaya hazırlanıyordu. Rusya'nın barbarlığına akıl sır ermiyor. Tüm basın kuruluşlarını Vira'nın ve tüm diğer masum Ukraynalıların katledilmesini kınamaya çağırıyoruz" dedi.

ABD'nin finanse ettiği ve Soğuk Savaş'tan bu yana Sovyetler Birliği ile ilgili yayın yapan RFE/RL 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana tüm özgür basın kuruluşlarını devre dışı bırakan Kremlin'in kontrolünde olmayan sayılı haber kaynaklarından birisi konumunda.

Kiev'de enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.

Enkazın kaldırılmasını denetleyen Kiev Belediye Başkanı Vitai Kliçko "Kiev halen tehlikeli bir yer ve tabi ki halen Rusların hedefinde. Ukrayna'nın başkentini işgal etmeyi istiyorlar" dedi.

Dün saldırının düzenlediği anlarda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'de Kiev'de bulunuyordu. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov saldırıya ilişkin "Hem Genel Sekreter hem de tüm dünyanın güvenliğine yapılmış bir saldırı" ifadesini kullandı.

Ukrayna dün 24 Şubat'tan bu yana devam eden çatışmalarda özellikle ülkenin doğusunda ağır kayıplar yaşadığını açıklamış ancak Rusların kaybının daha kötü olduğunu belirtmişti.

ABD Başkanı Joe Biden dün Kongre'den Ukrayna'yı desteklemek için 33 milyar dolara kadar fon ayrılmasını istemişti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Biden'ın şimdiye kadar yapılan yardımın 10 misli boyuta ulaşabilecek yardım teklifini memnuniyet ile karşıladı.

HEDEF DONBAS

Geçtiğimiz ay Kiev'e yönelik saldırısında başarısız olan Rusya şu anda Ukrayna'nın doğusunda bulunan Donbas olarak bilinen iki bölgeyi tamamen ele geçirmeye çalışıyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna işgalinde Donbas bölgesini ele geçirmeye odaklandığını, ancak bugüne kadar geniş çaplı kayıplar vermesine karşılık ancak kısıtlı alan ele geçirebildiğini belirtti.

İngiltere Savunma Bakanlığı Moskova'nın, Donetsk ve Luhansk bölgelerini tamamen kontrol altına alma hedefi doğrultusunda "Donbas muharebesini" kazanmanın hayati önem taşıdığını düşündüğünü belirtti.

Ukrayna, bugün Mariupol'deki Azovstal çelik fabrikasında mahsur kalan sivilleri tahliye etme girişiminde bulunmaya hazırlanırken, Mariupol kent konseyi yaklaşık 100,000 kişinin Rusya'nın saldırıları ve kötü sağlık koşulları nedeniyle "ölüm tehlikesi" altında olduğunu belirtti. 

Rusya'nın Mariupol'u ele geçirmesi durumunda ise ayrılıkçı güçlerin kontrolünde olan Donbas bölgesi ile Rusya'nın 2014'te ilhak etmiş olduğu Kırım arasında bağlantı sağlanacak.

KİEV İÇİN RİSK DEVAM EDİYOR

Rusya, 24 Şubat'ta başlatmış olduğu işgalde başkent Kiev'i ele geçirme girişimlerinin başarısız olmasının ardından kentin dışında konuşlanmış olan birliklerini geçen ay geri çekmiş ve Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donbas bölgesine geniş çaplı yığınak yaparak büyük bir taarruz başlatmıştı.

Ancak Ukraynalı yetkililerin, dün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kiev ziyareti sırasında kente iki Rus füzesi fırlatıldığını açıklamasıyla başkent için tehlikenin devam ettiği yönündeki endişeler arttı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski saldırılar hakkında "dikkati elden bırakmamamız gerektiğinin kanıtıdır. Savaşın bittiğini düşünmemeliyiz" dedi.

Kaynak: Reuters

Sonraki Haber