This browser does not support the video element.

SON DAKİKA! Mugabe hayatını kaybetti!

Son dakika... Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliğinin (ZAPU) beyazlara karşı mücadele ederek ün kazanan lideri ve eski Devlet Başkanı Robert Gabriel Mugabe 95 yaşında hayatını kaybetti.

Son Güncelleme:

Zimbabve eski Devlet Başkanı Robert Mugabe 95 yaşında hayatını kaybetti. Mugabe istifa edene kadar dünyanın en yaşlı lideriydi ve bir süredir Singapur'da tedavi görüyordu.

Zimbabve Devlet Başkanı Emmerson Dambudzo Mnangagwa, bu sabah eski devlet başkanı Robert Mugabe'nin hayatını kaybettiğini Twitter'dan duyurdu. Mnangagwa attığı tweette, "Zimbabwe’nin kurucu babası ve eski Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin hayatını kaybettiğini duyurmaktan üzüntü duyuyorum" ifadelerini kullandı. Mnangagwa, Mugabe'nin hayatını özgürlüğüne ve halkını güçlendirmesine adayan bir kurtuluş simgesi ve tüm Afrikalıların birleşmesini amaçlayan bir lider olduğunu söyleyerek, "Ulusumuzun ve kıtanın tarihine olan katkısı asla unutulmayacak. Ruhu ebedi barış içinde yatsın" açıklamasında bulundu. 

Eskiden İngiliz sömürgesi olan ve Rodezya adını taşıyan ülkede 1924'te doğan Mugabe, Shona kabilesinden geliyor. Mugabe, 1951'de Güney Afrika'daki Fort Hare Üniversitesi İngilizce ve Tarih bölümlerinden mezun oldu.

Çalışma hayatına öğretmenlik yaparak başlayan Mugabe, 1960’lı yıllarda liderliğini yaptığı Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliğinin (ZAPU) beyazlara karşı verdiği mücadeleyle ün kazandı. Hitabet yeteneğiyle tanınan ve sömürge karşıtı konuşmalar yapan Mugabe, 1964 ve 1974 yılları arasında hapiste kaldı.

ÜLKENİN ADINI ZİMBABVE OLARAK DEĞİŞTİRDİ

Mugabe'nin liderliğindeki ZAPU, Rodezya Halk Meclisinin sömürgeliği iptaliyle 1980'de bağımsızlığına kavuşan ülkede yapılan ilk seçimi kazandı.

Ülkenin ilk başbakanı olan Mugabe, Rodezya adını Zimbabve olarak değiştirdi. 

Mugabe, 1980 ve 1987 yılları arasındaki başbakanlık döneminde Zimbabvelilerin yaşam standartlarını geliştirmeye çalıştı, sağlık, eğitim ve tarım alanlarında uyguladığı politikalar ile ülkeye önemli ivme kazandırdı. 

Devlet Başkanı Canaan Banana’dan 1987’de görevi devralarak ülkenin ikinci devlet başkanı olan Mugabe, başbakanlık makamına son verdi ve ülkeye başkanlık sistemini getirdi. 

Mugabe, 21 Kasım 2017'de istifa edene dek tüm seçimleri kazandı ve 37 yıl başkanlık koltuğunda kaldı.

ASKERİ MÜDAHALE

Mugabe'nin istifasına yol açan süreç, Devlet Başkanı'nın 6 Kasım 2017’de Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nı görevden almasıyla başlamış, görevden alınmasına tepki gösteren Mnangagwa'yu ordu da desteklemişti. 

Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga, Mnangagwa destekçilerinin tasfiyesine son vermek için "adım atmaya" hazır olduklarını belirterek askeri müdahalenin işaretini vermiş, 14 Kasım'da başkent Harare'ye doğru yola çıkan çok sayıda tank, darbe iddialarını gündeme getirmişti. 

Zimbabve ordusu, 15 Kasım sabahı başkente girerek devlet televizyonunu ele geçirmiş, sabaha karşı televizyonda okunan bildiride müdahalenin "darbe olmadığı" öne sürülmüştü.

Ordu, görevi bırakması için 16 Kasım akşamı Mugabe ile görüşme yapmış, skeri müdahaleden 3 gün sonra ilk kez halk karşısına çıkan Mugabe, başkent Harare'deki Zimbabve Open Üniversitesinde mezuniyet törenine katılarak 'gözaltı' iddialarını yalanlamıştı. 

ZANU-PF, 19 Kasım'da Mugabe'nin parti başkanlığından alındığını yerine eski Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa getirildiğini açıklamış, kabineyi toplantıya çağıran Mugabe, beklediği desteği görememiş, kabine üyeleri toplantıya katılmamıştı. Böylece Mugabe, 21 Kasım 2017'de görevinden istifa ettiğini açıkladı.

TRUMP'A 'CALUT' BENZETMESİ

Yaptığı açıklamalarla uluslararası kamuoyunun dikkatini sürekli üzerine çeken Mugabe, eşcinsel evliliğe destek veren eski ABD Başkanı Barack Obama’yı eleştirdi ve Obama’ya evlilik teklifinde bulunacağını söylemiş, Birleşmiş Milletlerin 72. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada ise ABD Başkanı Donald Trump'ı Hz. Davut döneminde yaşadığı sanılan ve yaptığı zulümlerle bilinen Amalika Kralı Calut'a benzetmişti. Mugabe'nin yaptığı benzetme dünya basınında geniş yer bulmuştu. 

Afrika Birliği'nin 2015–2016’da başkanlığını yapan Mugabe, 2015'te Çin tarafından Konfüçyüs Barış Ödülü’ne layık görülmüştü. 


Sonraki Haber