İran-İsrail savaşı an meselesi! Dünya diken üstünde: İntikam saldırısı ne zaman yapılacak?

Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da suikaste uğraması sonrası tüm gözler intikam saldırısına çevrildi. Dünya İran-İsrail arasındaki olası savaşa çevrildi? Peki bölgede son durum ne? İşte detaylar...

Son Güncelleme:

İsrail'in 300 günü geride bırakan Gazze saldırılarının arından Orta Doğu adeta yangın yerine döndü. Sıcak çatışmalar bölge bölge dağıldı. Son olarak Hamas lideri Haniye'nin İran'ın kalbinde suikaste uğraması bölgedeki durumu iyice alevlendirdi. Dünya, İran'ın intikam saldırısını ne zaman yapacağını bekliyor? Sıcak bölgede son durum ne? İşte detaylar...

BIDEN VE HARRİS'TEN İRAN GÖRÜŞMESİ

ABD Başkanı Joe Biden ile Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Orta Doğu'daki son durumu ulusal güvenlik ekibiyle değerlendirirken, bölgede artan gerilimde "İsrail'e yönelik İran kaynaklı tehditler" ve Irak'taki Al Asad askeri üssüne yönelik saldırı öne çıkan başlıklar oldu.Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Biden ile Harris, Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geldi.Orta Doğu'da son günlerde artan gerilimin kapsamlı şekilde ele alındığı toplantıda, ağırlıklı olarak İsrail ile İran arasındaki tansiyon ve buna bağlı komplikasyonlar değerlendirildi.Ulusal güvenlik ekibi, ABD'nin Irak'taki Al Asad hava üssüne yönelik dün gerçekleştirilen saldırıya ilişkin Biden ile Harris'i bilgilendirirken, görüşmede "İran kaynaklı İsrail'e yönelik tehditler" kapsamlı şekilde masaya yatırıldı.Görüşmede, İsrail'in ve bölgede görev yapan Amerikan askerlerinin güvenliğinin sağlanmasına yönelik tüm tedbirlerin ele alındığı da kaydedildi.Beyaz Saray'daki ulusal güvenlik toplantısında ayrıca bölgede tansiyonun düşürülmesine yönelik diplomatik çabalar ve Gazze'de olası ateşkes süreci de değerlendirildi.

İSRAİL'İN ASKERİ ÜSSÜNE İHA SALDIRISI

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail'in kuzeyindeki bir askeri üsse çok sayıda insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenlediğini açıkladı.Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Lübnan'ın güneyine yönelik saldırılarıyla özellikle Meys el-Cebel'deki "suikasta" cevap olarak işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki Neria Dağı üssüne çok sayıda kamikaze dron ile saldırı gerçekleştirildiği ve hedeflerin başarıyla vurulduğu belirtildi.

MISIR VE KATAR ARABULUCULUK MESELESİNİ GÖRÜŞTÜ

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Mısırlı mevkidaşı Bedr Abdulati, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını sona erdirmesi için yürütülen arabuluculuk çabalarındaki son gelişmeleri ele aldı.Katar ve Mısır dışişleri bakanlıklarından yapılan yazılı açıklamaya göre, Al Sani ile Abdulati, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından sekteye uğrayan Gazze'deki arabuluculuk müzakerelerindeki son gelişmelere dair ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptıkları ayrı ayrı görüşmenin ardından bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Al Sani ile Abdulati, "iki ülke arasındaki ikili ilişkileri ve bunları destekleme ve geliştirme yollarını" görüştü.İki taraf ayrıca "Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki son gelişmeleri, Gazze Şeridi'ne daha fazla insani yardım ulaştırmak için ortak işbirliğinin güçlendirilmesini, Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmeye yönelik ortak arabuluculuk çabalarındaki gelişmelerle Orta Doğu'da devam eden gerilimi azaltma ihtiyacını" ele aldı.Katar, Mısır ve ABD, Hamas ile İsrail arasında yürütülen dolaylı müzakerelerde arabuluculuk rolü üstleniyor.

BAE İLE FRANSA ORTA DOĞU'DAKİ GERİLİMİ GÖRÜŞTÜ

BAE resmi haber ajansı WAM'a göre, Al Nahyan, Macron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İki liderin görüşmesinde, "Orta Doğu'da yaşanan gerginlikler başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler, Gazze Şeridi'ndeki insani kriz ve bu konuda yürütülen çabalar" ele alındı.

Al Nahyan ve Macron, "bölgeyi, bölgesel barışı ve istikrarı tehdit eden daha fazla krizden korumak için tüm tarafları azami itidal göstermeye ve gerilimi azaltmaya" çağırdı.

Görüşmede, ayrıca "Gazze Şeridi'nde acil ve kalıcı bir ateşkes için çabaların yoğunlaştırılması ve iki devletli çözüme dayalı kapsamlı, adil ve kalıcı barışa giden açık bir yol bulunması için çalışmanın gereği" de vurgulandı.

Sonraki Haber