İran'da koronavirüs 129 can daha aldı!

İran'da yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 129 kişi artarak 853'e yükseldi

Son Güncelleme:

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenler konusunda da benzer çelişkili ifadeler gündeme gelmişti. 

Sağlık Bakanı Said Nemeki, 24 Şubat'ta Meclis'e sunduğu raporda, koronavirüs nedeniyle ülke genelinde hayatını kaybedenlerin sayısının 12'ye, virüsün bulaştığı kişi sayısının ise 47'ye yükseldiğini bildirdi.  

Aynı gün, İran Meclisi Kum Milletvekili Ahmed Emirabadi ise "Sağlık Bakanı'nın halka yalan söylediğini" savunarak, "sadece Kum kentinde son 2 hafta içinde virüs nedeniyle 50 kişinin hayatını kaybettiğini" öne sürdü.  

Hükümet Sözcüsü Ali Rebii ise Emirabadi'nin açıklamalarını yalanladı.  

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur 8 Mart'ta yaptığı açıklamada, o güne kadar koronavirüs nedeniyle ülke genelinde 194 kişinin öldüğünü, vaka sayısının ise 6 bin 566'ya yükseldiğini duyurdu.  

İran'ın Gilan Sağlık Müdürü Muhammed Hüseyin Kurbani ise aynı gün yaptığı açıklamada söz konusu virüsten sadece Gilan eyaletinde 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

YETKİLİLERİN ÇELİŞKİLİ İFADELERİ HALKTA GÜVENSİZLİĞE NEDEN OLUYOR

Tahran Milletvekili Gulamrıza Haydari, 9 Mart'ta Meclis'te milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, ülkede yeni tip koronavirüsün yayılmasıyla ilgili Tahran yönetiminin halka yalan söylediğini dile getirdi. 

"Etemadonline" haber sitesine göre Haydari, "Bazı olaylarda halka yalan söyledik. Yeni tip koronavirüsün yayılmasıyla ilgili gerçekler de geç açıklandı. Bu durum güvensizliği artırdı." ifadelerini kullandı.  

Tahran yönetiminin geçen ocak ayında 176 kişinin ölümüne neden olan Ukrayna uçağının Devrim Muhafızları Ordusu tarafından "yanlışlıkla" vurulduğunu 3 gün sonra açıklaması da ülkede tepkilere neden olmuştu.  

Çin'den dünyaya yayılan Kovid-19, İran'da ilk olarak 19 Şubat'ta Kum kentinde görülmüş, ardından neredeyse ülkenin tamamına yayılmıştı. İran Sağlık Bakanlığı, dün itibarıyla ülkede can kaybının 724'e yükseldiğini, vaka sayısının ise 14 bine yaklaştığını açıklamıştı.


Sonraki Haber