Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreteri oldu!

Hollanda’da başbakanı Mark Rutte, Stoltenberg’in ardından Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) yeni genel sekreteri oldu.

Son Güncelleme:

NATO'nun yeni genel sekreteri belli oldu. NATO'dan yapılan yazılı açıklamada, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin 32 üye ülkenin desteğini almasının ardından yeni genel sekreter olarak atandığı duyuruldu. Rutte'nin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görev süresinin sona ereceği 1 Ekim'de ittifakın başına geçeceği ifade edildi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO'nun yeni genel sekreteri olarak atanmasının ardından sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Rutte, "NATO Genel Sekreteri olarak atanmak büyük bir onur. İttifak, ortak güvenliğimizin temel taşıdır ve öyle kalacaktır. Bu ittifaka liderlik etmek, hafife almadığım bir sorumluluk. Bana güvendikleri için tüm müttefiklere teşekkür ederim" ifadelerini kullandı. Rutte, 10 yıldır NATO'yu takdire şayan bir şekilde yöneten ve her zaman hayranlık duyduğu Jens Stoltenberg'in halefi olarak Ekim ayında büyük bir gayretle işe başlamayı sabırsızlıkla beklediğini vurguladı.

ROMANYA BAŞBAKANI ADAYLIK ÇEKİLMİŞTİ

Öte yandan 57 yaşındaki Rutte, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in geçtiğimiz hafta yarıştan çekildiğini duyurmasının ardından tek aday olarak kalmıştı. Hollanda'da koalisyon hükümetinin dağılması üzerine 7 Temmuz 2023'te istifa eden Rutte, yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdürüp daha sonra aktif siyaseti bırakacağını duyurmuştu.

Stoltenberg'in görev süresi 4 kez uzatılmıştı

2014'ten beri NATO'nun genel sekreteri olan 65 yaşındaki Stoltenberg'in görev süresi, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna işgalini başlatmasıyla 4 kez uzatılmıştı.
Stoltenberg, Norveç'te 1996'dan 2000'e kadar Maliye Bakanı, 2000-2001 ve 2005-2013 yılları arasında başbakanlık yapmıştı.

TÜRKİYE RUTTE'Yİ DESTEKLEDİ

Türkiye, yeni NATO Genel Sekreterlik görevi için Rutte'yi destekleyeceğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Nisan'da Türkiye'yi ziyaret eden Hollanda Başbakanı Rutte ile Vahdettin Köşkü'nde baş başa görüşme gerçekleştirmişti.

Mark Rutte, düzenlenen ortak basın toplantısında, NATO'nun güney kanadının Türkiye'ye ve Türkiye'nin liderliğine ihtiyaç duyduğunu söylemişti.

Hollanda Başbakanı Rutte, "Türkiye belirleyici bir rol oynuyor. Bunu yaparken de Gazze'deki durumu çözmeye yönelik çabalar sarf ediyor. Aynı zamanda Ukrayna'daki bu korkunç savaşla ilgili de çabaları var. O bakımdan siz önemli bir rol oynamaktasınız." ifadesini kullanmıştı.

Sonraki Haber