Çin'deki 32 Türk vatandaşımız tahliye edilecek!

Koronavirüsünün ilk çıktığı Çin'in Vuhan kentindeki 32 Türk vatandaşı tahliye edilecek.

Son Güncelleme:

Çin’de yeni tip koronavirüs salgınında can kaybı 132’ye, salgından etkilenen kişi sayısı 5 bin 974’e yükseldi.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Emin Önen, canlı yayında yaptığı açıklamada, virüs hakkında bilgi verdi. Önen, "Vaka sayısı 6 bini geçti. 44 bin kişi karantinada. Vuhan bölgesinde özellikle karantina şartları uygulanıyor" dedi.

Türkiye'de bazı sosyal medya hesaplarında abartılı ve yanlış bilgiler olduğunu belirten Önen, "Tüm vatandaşlarımızla irtibat halindeyiz. Vuhan'da 32 vatandaşımız var. Resmi girişimlerimizi yaptık. 32 vatandaşımızı çıkarmak için girişimlerimize başladık" ifadelerini kullandı. 

Yurda getirilecek vatandaşların sağlık durumlarının iyi olduğunu belirten Önen, "Virüs tespit edilmedi. Çinli yetkililerle organize ediyoruz, en kısa zamanda yurda getireceğiz. Japonya vatandaşlarının bir kısmı ülkesine gönderildi. Ambulans uçak veya donanımlı uçakla Türkiye'ye getirilecek. Çin genelindeki vatandaşlarımız değil, Vuhan'daki vatandaşlarımızı tahliye edeceğiz. Türkiye'ye getirilişlerinde belirli karantina şartları uygulanacak. Belirli prosedürler uygulanacak. Vatandaşlarımızla irtibat kuruyoruz. Bize yansıyan bilgimiz dahilinde olan bir Türk vatandaşında virüs yok." açıklamasında bulundu. 

Önen, "Çin hükümeti bunun yayılmasını engellemek için hareket ediyor. Geçen haftaya kadar 3 milyar uçuş seyahati vardı. Otobüs seferleri de durduruldu. Artış hızı ilk günlerde 5-10 şeklinde artarken, şimdi 1000'li rakamlarla artıyor. Bir panik havası var. Şehirde hayatın durduğu yönünde bir şey yok, marketler vs. çalışıyor ama vatandaşlar çıkmamayı tercih ediyor. Çıktıklarında da maske, dezenfektan gibi malzemeleri almak zorundalar. Sosyal medya üzerinden burada çok kullanılan bir application ile grup kurduk, vatandaşlarımızla sürekli iletişim halindeyiz. Zaten bütün ülkeler vatandaşlarını getirmek için harekete geçti. ABD, Vuhan'daki konsolosluklarını boşaltma talebinde bulundu, onun dışında hiç kimse elçiliklerini boşaltma gibi bir talepte bulunmadı. 


YENİ TİP KORONAVİRÜS SALGINI

Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Ülkede yeni tip koronavirüse yönelik yürütülen bilimsel çalışmalarda virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı. 

Virüsün kısa sürede Vuhan'dan diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak'tan bu yana başta Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 kentte toplu ulaşım durdurulmuştu.

Gelen son dakika bilgisine göre, British Airways de yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Çin'e tüm uçuşlarını durdurma kararı aldı. 


Sonraki Haber