Taliban ateş açtı: Hayatını kaybedenler olduğu bildirildi

Afganistan'ın Esedabad kentinde düzenlenen Bağımsızlık Günü gösterilerinde Taliban güçlerinin ateş açtığı ve izdiham yaşandığı, çıkan olaylarda hayatını kaybedenler olduğu bildirildi.

Son Güncelleme:

Taliban'ın resmi sözcüsü Zabiullah Mücahid, henüz birkaç saat önce Twitter'dan yaptığı bir paylaşımda, Afganistan İslam Emirliği adında yeni bir devlet kurulduğunu duyurdu. Bildiri, ülkenin başkenti Kabil'in düşmesinden yalnızca 4 gün sonra geldi.

Mücahid ayrıca İslam Emirliği'nin kuruluşunun İngiltere'nin Afganistan üzerindeki kontrolünü bırakmasından 102 yıl sonra geldiğini belirtti. 19 Ağustos, Afganistan'da bağımsızlığın ilan edilmesi sebebiyle ulusal bir bayram olarak kutlanıyor. 

Afganistan'ın Esedabad kentinde düzenlenen Bağımsızlık Günü gösterilerinde Taliban güçlerinin ateş açtığı ve izdiham yaşandığı, çıkan olaylarda hayatını kaybedenler olduğu bildirildi.

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinin ardından halk arasında yaşanan panik havası devam ediyor. Binlerce Afgan, başkent Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı üzerinden Afganistan'dan kaçmanın yollarını arıyor. İsmini vermek istemeyen bir Taliban üyesi, Pazar gününden bu yana Kabil Havalimanı ve çevresinde yaşanan olaylarda 12 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etmişti. 

Öte yandan 15 Ağustos'ta başkent Kabil'e giren Taliban militanları, birkaç saat içinde başkentte kontrolü ele geçirmişti. Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) giden Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise, "kan dökülmesini önlemek için" ülkeden ayrıldığını açıklamıştı. Dün sosyal medya hesabından videolu mesaj paylaşan Gani, “Ben sadece bir elbise ve terliğimle vatanımı terk etmek zorunda kaldım. Hakkımda söylenen parayı yurt dışına kaçırdı konusu tamamen yalan ve asılsızdır. Şu an Afganistan'a dönmek için istişare halindeyim" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber