Akar'dan Türk donanmasının Fransız gemilerini taciz iddialarına yanıt!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Türk donanmasının Fransız gemisini taciz ettiği' iddiasıyla ilgili bilgi, belge, gemimiz ve karargahlarımızdaki tüm kayıtlar dikkate alındığında söz konusu iddianın tamamen gerçek dışı olduğu görülmektedir."

Son Güncelleme:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk donanmasının Fransız gemisini taciz ettiği' iddiasına ilişkin, "Bilgi, belge, gemimiz ve karargahlarımızdaki tüm kayıtlar dikkate alındığında söz konusu iddianın tamamen gerçek dışı olduğu görülmektedir. Konuya dair hazırlanan ve Türkiye’nin haklılığını kanıtlayan belgeler müttefikler ve NATO karargahındaki sivil ve askeri yetkililerle paylaşıldı. Bazı müttefiklerimizden siyasi amaçlarına hizmet edecek şekilde suni gündem yaratmak yerine mevcut usul ve esaslar çerçevesinde ittifakın dayanışma ruhuna uygun hareket etmelerini bekliyoruz.

Biz daima diyalog ve koordinasyondan yanayız. Ayrıca NATO yetkililerinin denizcilerimizin olay sırasındaki profesyonel ve ihtiyatlı yaklaşımından dolayı da teşekkür ettiklerini de hatırlatmak isterim. Türkiye her zaman olduğu gibi bugün de ittifak içerisindeki görev ve yükümlülüklerinin bilincinde hareket etmiş ve etmektedir." açıklamasında bulundu. 

YABANCI BASINDA İDDİALAR YER ALMIŞTI

Yabancı basında yer alan bir haberde, Fransa Savunma Bakanlığı yetkilisine ait, "Türk donanması, NATO misyonu yürüten bir Fransız gemisini taciz etti" iddiası gündeme geldi.

Söz konusu iddialara ilişkin konuşan üst düzey bir askeri yetkili, bu iddianın tamamen gerçek dışı olduğunu belirtti. Türk Silahlı Kuvvetlerinin, ittifakın komuta ve kuvvet yapısına 70 yıldır önemli katkıda bulunduğuna dikkati çeken askeri yetkili, şunları söyledi:  

"Türk Silahı Kuvvetleri, tehlikeli hareketin, tacizin, dostane faaliyetlerin, iş birliğinin, dayanışmanın ve koordinasyonun ayırdını yapacak tecrübeye sahiptir. Ayrıca müttefikler arasında sahada herhangi bir sorun yaşanması durumunda uygulanacak koordinasyon, iş birliği, karşılıklı çalışabilirlik prensip ve usullerine de hakimdir. Arazideki müttefik unsurları arasında bugüne kadar olduğu gibi kolaylıkla ve NATO usulleri doğru şekilde uygulandığı takdirde, halledilebilecek basit bir koordinasyon sorununun, basında gündeme getirilmesi, ittifakın dayanışma, iş birliği ve koordinasyon ilkeleri ve müttefiklik ruhu ile bağdaşmamaktadır."

TÜRKİYE İLE FRANSA ARASINDA DONANMA KRİZİ

FRANSA SAVUNMA BAKANLIĞI YETKİLİSİ ORTAYA ATMIŞTI

Fransa Savunma Bakanlığı yetkilisi, ittifakın Türkiye'nin son dönemde müttefiklerine yönelik davranışları karşısında kafasını kuma gömmemesi gerektiğini söylemiş, Türk donanmasının NATO misyonu yürüten bir Fransız gemisine saldırganca davrandığını belirten yetkili, "İttifak içinde karmaşık zamanlar oldu ama deve kuşu gibi davranamaz, NATO'da bir Türkiye problemi yokmuş gibi davranamayız. Bu sorunu görmek, dile getirmek ve bununla ilgilenmek zorundayız" ifadelerini kullanmıştı. 


Sonraki Haber