Çavuşoğlu: Hava savunma sistemine elzem ihtiyacımız var!

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile görüşme gerçekleştiren Çavuşoğlu mevkidaşı ile kritik açıklamalarda bulundu

Son Güncelleme:

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle;

Birleşik Krallık bu süreçte desteğini göstermek için ülkemize ziyarete geldi. Diğer ülkelere de örnek olmasını umuyoruz. Brexit sonrası Türkiye ile ilişkilerini güçlendirme arzuları Türkiye'de de vardır. 

Suriye bağlamında, İdlib'deki gelişmeler hakkında Raab'a bilgiler verdim. Rejimin saldırılarına derhal son vermesi, insani zulme son verilmesi gibi konularda Birleşik Krallık ile düşüncelerimiz örtüşüyor. Rejimin İdlib'deki saldırılarının tamamının durdurulmasına, Soçi Mutabakatı sınırlarına çekilmesi gibi konularda onlar da bizimle aynı görüşteler. 

Başka AB olmak üzere son kriz ciddi bir uyarı niteliğindedir. Kimseyi zorla Türkiye'de tutma yükümlülüğümüz yoktur. Avrupa'nın ise kapılarına gelenleri koruma yükümlülüğü vardır. Ama ne görüyoruz, iltica başvuruları hukuksuz şekilde geri çevriliyor. AB kurumları Avrupa'nın ve insan haklarına eşit haklar tanımalıdır. Uluslararası toplum, çağrılarımızı duymazdan geldi. 

Kimse bize 18 Mart anlaşmasını hatırlatmasın, biz bütün yükümlülükleri yerine getirdik. AB'nin hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmediği ortada. Kati Piri bile Türkiye karşıtlığıyla bilinir, o dahi açıklamalarında bunları söyledi. "Madem öyle buyurun siz alın" diyoruz, "Türkiye tehdit ediyor" diyorlar. Nasıl ki, bugüne kadar anlayışla yaklaştıksak, uluslararası hukuka uygun olarak Yunanistan da kapısına gelen göçmenlere aynı şekilde davranmak zorundadır. Oradaki çiftçilere silah dağıtıyorlar ki, rastgele ateş etsinler. Paradan bahsetmiyorum sadece, para bunun bir ayağıdır. Göçmenler de insan gibi muameleri hak ediyor, demokrasinin beşiği geçinen Yunanistan ve AB unutmamalıdır bunu. 

Trump ve Pompeo da destek açıklamalarında bulundular. Türkiye ve AB ilişkileri başka ülkelerle ilişkisine bağlı olmamalıdır. Gündeme göre ilişkiler iyi de kötü de olabilir. NATO 4. maddesiyle bir araya geldik, bu toplantıda biz beklentilerimizi dile getirdik, bir tanesi de hava savunma sistemidir. Elzem olarak ihtiyacımız var. Müttefiklerimizden alamadığımız için Rusya'dan aldık. 

Raab'ın açıklamalarından satır başları;

Diğer birçok insan gibi 30'dan fazla Türk askerinin rejimin İdlib'deki zalimane saldırılarından dolayı hayatını kaybetmesinden dolayı büyük üzüntü duyuyorum. 10 yıllar boyunca Türkiye NATO'daki en sadık müttefiklerimizden olmuştur. 

Türkiye yıllarca mültecileri barındırarak büyük yük üstlendi. Birleşik Krallık da Suriyeli mültecilere yardım etme konusunda destek olmuştur. Şu an yardım sağlayan kişilerin de yardım sağladıkları kişilere bunu korkusuzca yapabilmelidir. Türkiye'nin batısında yaşanan son gelişmeleri endişeyle izliyoruz. Yeni göç dalgası konularını birlikte ele almamız çok önemlidir. Rusya ve rejimin Suriye'de gerçekleştirdiği saldırılar zalimanedir. Biz bu saldırıların derhal son bulmasını istiyoruz. 3.1 milyar sterlin katkıda bulunmuş görünüyor ülkemiz... 

Maddi desteğimizi de göstermek için bugün buradayız. Türkiye'nin oynadığı rol gözardı ediyor gibi görünüyor ama biz Birleşik Krallık olarak böyle değiliz. Samimi olmak gerekirse NATO olarak Avrupalı dostlarımızın birlikte hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz. 


Sonraki Haber