Almanya'nın kılık kıyafet düzenlemesine Türkiye'den tepki
Almanya'da memurların giysi ve dış görünümüne ilişkin kurallar içeren yasal düzenleme Eyalet Temsilcileri Meclisi'nden geçti. Kamuda başörtüsü yasağının önünü de açan düzenlemeye Türkiye'den tepki geldi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç’in Almanya’da kabul edilen kadin ve erkek memurlarin diş görünüşünün düzenlenmesine dair kanun hakkında açıklama yaptı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Almanya’da bugün Federal Konsey tarafından kabul edilerek yasalaşan “Kadın ve Erkek Memurların Dış Görünüşünün Düzenlenmesine Dair Kanun”la, devlet memurlarının dini inançlarını veya dünya görüşlerini çağrıştıran dış görünümlerini sınırlama yetkisi ilgili Bakanlıklara ve idarelere verilmiştir.
Sözkonusu kanuni düzenlemenin, Almanya’da sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınmadan, kamuoyunda tartışılmadan ve aceleyle hazırlanmış olması haklı tepkilere yol açmıştır.
Bu düzenlemenin, Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızın ve Müslüman toplumun inanç özgürlüklerine zarar vermeden uygulanması ve hiçbir biçimde başörtüsü yasağına yol açmaması son derece önemlidir.
Avrupa’da İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve ayrımcı hareketlerin hızla zemin kazandığı bir dönemde, siyasetçilerin ve yasa yapıcıların artan ırkçılığı körüklemeyecek sağduyuyu göstermelerini, uyum çabalarına zarar vermemelerini bekliyoruz.
NE OLMUŞTU?
Almanya'da kamu hizmeti yasası güncellendi. Kurumların, memurlarına kılık kıyafetlerini gerekçe göstererek kısıtlama ve yasaklama getirebileceği yasal düzenleme Eyalet Temsilcileri Meclisinden geçti.
Bu kapsamda kurumlar memurların, giysi, takı, sembol, dövme, saç ve sakalını gerekçe göstererek müdahalede bulunabilecek.
Düzenleme Cumhurbaşkanının onayı sonrası yürürlüğe girecek.
BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI DA GETİRİLEBİLİR
Düzenleme başörtüsü ile görev yapan memurlar üzerinde baskı oluşturacağı endişesini de beraberinde getirdi. Metinde yer alan "Dini veya ideolojik bir çağrışım içeren görünüm özellikleri" şeklindeki ifade bu endişeleri destekliyor.
Uzmanlara göre bu gerekçe ile kamuda başörtüsü yasağı da getirilebilir. "Gizli başörtüsü düzenlemesi" Müslüman kuruluşların tepkisine neden oldu.
Düzenlemenin başörtüsü, kipa veya haç takmayı da içerdiğine işaret edildi, dış görünüm gerekçesiyle getirilecek yasaklamanın din özgürlüğüne kitlesel müdahale anlamına geldiğine vurgu yapıldı.
Kaynak: Haber Global TV