Almanya koronavirüs aşısının testi için onay verdi!
Almanya'nın aşı düzenleyici kurumu, Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech tarafından geliştirilen yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı potansiyeli olan bir aşının insan üzerinde test edilmesini onayladığını açıkladı.
Küresel salgına neden olan virüsü önleme yönelik dünya genelinde dördüncü olan bu aşı denemesi, ilk aşamada 18 ila 55 yaşları arasında 200 sağlıklı insan üzerinde, ikinci aşamada ise hastalıktan daha yüksek risk altında olanlar da dahil olmak üzere daha fazla kişi üzerinde yapılacak.
BioNTech, ilaç devi Pfizer ile birlikte BNT162 adlı aşı testini geliştirdiğini açıkladı. Ayrıca insanlar üzerinde denemek için ABD'de düzenleyici kurum onayı alındıktan sonra aşı denemelerinin ABD'de de yapılması planlanıyor.
Üzerinde çalıştıkları aşının insanlarda da test edilmesi için onay alındığını belirten Paul Ehrlich Enstitüsü Başkanı Prof. Paul Cichutek, aşının üç aşamadan geçeceğini belirtti. Cichutek, korona virüse karşı geliştirilen aşının bitmiş halinin gelecek yılın ilk aylarında hazır olacağını söyledi.
PEI Enstitüsü Başkanı Prof. Paul Cichutek, aşının ilk aşamasının hayvanlar üzerinde test edildiğini, test esnasında virüse karşı etkili olduğunu ve virüse karşı bağışıklık sisteminde koruma oluşturduğunu gözlemlediklerini, testlerde elde edilen olumlu gelişmelerin gönüllü kişilerde uygulanması için bugün itibariyle izin verildiğini açıkladı. Aşının ilk kez insanlar üzerinde de deneneceğini belirten Prof. Cichutek, "Aşıyı deneyeceğimiz gönüllü kişi devamlı olarak kontrol edilerek aşının herhangi bir yan etkisi olup olmadığını yakından takip edeceğiz" dedi. Yeni aşının koronavirüse karşı insan vücuduna etkisi, virüse karşı direnci artırıp artırmadığı, bağışıklık sistemini ne kadar güçlendirdiği ve aşının uygulanacağı kişiye ne miktarda verileceği konusunda ilk etapta 2 bin kişi üzerinde uygulanacağı, aşının yan etkisinin olmamasına dikkat edildiği belirtildi.