Sınırda iki ceset bulundu! İki ülke arasında gerilim artıyor
Belarus, göçmenlere ait olduğu düşünülen iki cansız bedenin Letonya sınırındaki çitlere atılmasını kolaylaştırmakla suçlanıyor.
Letonya sınır otoritesi, sınırın Belarus tarafında kimliği belirsiz bir grubun hiçbir yaşam belirtisi göstermeyen iki cesedi çitlere taşıyıp orada bıraktığına dair görüntüler yayınladı.
Polonyalı yayın kuruluşu Belsat TV tarafından yayınlanan videoda bir cesedin sedyeyle çitlere taşındığı, diğerinin ise yerde sürüklenerek bırakıldığı görülüyor.
Sınır Servisi yaptığı açıklamada "Bu grup izleniyor, durum takip ediliyor" dedi ve bölgede bırakılan ve kötüleşen hava koşulları nedeniyle yorgunluk ve donma tehlikesi geçiren diğer göçmenlerle ilgilendiklerini açıkladı.
Letonya sınır otoritesi, hayati tehlike arz eden bir durumda tıbbi yardım çağırmadan cesetlerin sınıra taşınması ve terk edilmesi eyleminin suç olduğunu yineledi.
Belarus lideri Alexander Lukaşenko, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "her gün ölü göçmenlerin cesetlerinin bu komşu topraklardan Belarus'a atıldığı" konusunda ısrar etti ve Avrupa Birliği içindeki komşu ülkeleri ölü göçmenleri ülkesine geri itmekle suçladı.
Bu konuda elinde açık kanıtlar olduğunu iddia etti ve bu kanıtların "sözde cennetlerinin nasıl göründüğünü (görmeleri için) medeni dünyaya" gösterilmesi gerektiğini söyledi. Söz konusu kanıtlar henüz Belarus makamları tarafından yayınlanmadı.
SINIRDAN GEÇİŞ İZNİ
Lukaşenko ülkesinin bir "filtreleme kampı" olmadığını da belirterek, göçmenlerin Polonya ve Baltık ülkelerine geçmelerine izin verilmesini emretti.
Belsat TV'ye göre Lukaşenko'nun açıklamaları ile iki cesedin Letonya sınırına atılmasının aynı zamana denk gelmesi dikkat çekici ve rejimin konuyla ilgili bir propaganda çalışması yürüttüğüne işaret ediyor.
Belarus sınır yetkilileri ve ülkenin devlet kontrolündeki medyası Polonya, Letonya ve Litvanya sınırlarında bulunan göçmen cesetlerini defalarca kamuoyuna duyurdu ve ölümlerden bu ülkelerin sınır yetkililerini sorumlu tuttu.
Polonya ve Baltık ülkeleri, Lukashenko tarafından sınırlarında tetiklenen göç krizinin Avrupa Birliği'ne yönelik hibrid bir saldırı ve Batı'ya karşı Belarus saldırganlığının bir biçimi olduğunu iddia ediyor.
Polonya gibi Letonya da Belarus sınırına dikenli tellerden oluşan çelik bir bariyer inşa etti ve yakın zamanda Minsk'ten kaynaklanan tehdide karşı koymak için sınıra maden çıkarmayı düşündü.
Sınır duvarı, Belarus güvenlik güçleri tarafından sınıra taşınan yasadışı göçmen gruplarının saldırısına uğradı ve bu gruplar sınır tellerini keserek göçmenlere yardım etmekle de suçlandı.
Geçtiğimiz ay Letonya, Belarus'tan gelenlerin günlük toplam sayısında rekor kırdı ve 10 Eylül'de sınırını 246 yasadışı ihlal etti.
O tarihte, 2022 yılının tamamında 5 bin 300 olan yasadışı sınır geçişi sayısı bu yıl 7.800'e ulaşmıştı.
Kaynak: Ajans Bizim