Simon Harris İrlanda'nın en genç başbakanı oldu

İrlanda parlamentosu, Leo Varadkar'ın geçen ay beklenmedik bir şekilde istifasını açıklamasının ardından Simon Harris'i ülkenin bir sonraki başbakanı (taoiseach) olarak seçti.

Son Güncelleme:

37 yaşındaki Harris, İrlanda'nın gelmiş geçmiş en genç başbakanı. Harris, Fianna Fáil ve Yeşiller Partisi ile koalisyon hükümetinde yer alan merkez sağ Fine Gael Partisi'nin lideri olarak Varadkar'ın yerine rakipsiz aday oldu. 

Harris, Varadkar hükümetinde yüksek eğitim bakanı olarak görev yaptı. Harris aynı zamanda İrlanda'da kürtajın yasallaşması yönünde oylama yapıldığında -kendisinin de şiddetle desteklediği bir hareket- ve ulusal profilini yükselten COVID-19 salgınının başlangıcında sağlık bakanıydı.

Harris, konut krizinden kuşatılmış sağlık hizmetlerine kadar çeşitli zorluklarla karşı karşıya. Yaptığı bir konuşmada konut konusuna öncelik vereceği sözünü verdi.

"Bugün, daha fazla ev inşa edilmesine yardımcı olmak için dağları yerinden oynatmaya söz veriyorum" diyen Harris, "yeni bir sosyal sözleşme inşa etme" sözü verdi.

Seçim yaklaşıyor. Mart 2025'e kadar bir genel seçimin yapılması gerektiği düşünüldüğünde Harris için zaman daralıyor. Harris yaptığı açıklamada "Zaman kısa ve yapılacak çok şey var" dedi.

Harris'in koalisyonu milliyetçi, solcu Sinn Fein Partisi'nin meydan okumasıyla da karşı karşıya.

Sinn Fein lideri Mary Lou McDonald, Harris'i “statükonun devamı” olarak tanımladı ve ekledi:"İşte yine başlıyoruz - taoiseach ofisinin anahtarlarının bulunduğu paketi bir kez daha geçirin." 

Yakın zamanda yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre Sinn Fein, Fine Gael karşısında yüzde 26'ya yüzde 21 önde görünüyor. Her iki parti de bir önceki ankete göre bir puan geriledi, bu da Harris'in işinin zor olduğunu gösteriyor. 

Sonraki Haber