Silikon Vadisi'nin en büyük Trump destekçisiydi... Görevinden bakın neden ayrıldı!

Peter Thiel, Silikon Vadisi'nde Donald Trump'ı açıkça destekleyen belki de tek önemli isimdi... Facebook'un ilk yatırımcılarından olan isim yönetim kurulundan ve Zuckerberg'e danışmanlığından ayrıldı. Thiel'in bu kararı, Trump'ın politikalarını benimseyen adayları desteklemek için aldığı söyleniyor.

Son Güncelleme:

Meta, Silikon Vadisi'nde gündemi değiştiren açıklamayla Facebook'un en eski yatırımcılarından biri olan Peter Thiel'in Meta'nın yönetim kurulundan istifa edeceğini duyurdu. Thiel'in ayrılışı önemli çünkü kendisi, Silikon Vadisi'nin kritik liderleri arasında Donald Trump'ı açıkça destekleyen ender isimlerden. Thiel ayrıca bu zamana kadar siyasi konularda Meta CEO'su Mark Zuckerberg'ün de kilit danışmanları arasında başı çekmekteydi.

Bu ayrılığın enteresan bir sebebi de var. New York Times ve Wall Street Journal gibi iki önemli kaynağın teyit ettiğine göre Thiel, Trump'ın politikalarıyla uyumlu olarak hareket eden adayları desteklemek adına Silikon Vadisi'ndeki kritik görevinden ayılmak üzere.

FARKLI BİR YERDE DURUYORDU

2016 seçimleri sırasında Thiel, büyük ölçüde sol eğilimli olan teknoloji liderleri arasında oldukça farklı bir yerde duruyordu. Thiel, Trump'ın en güçlü müttefiklerinden biri olmuştu. Thiel bu politikaları nedeniyle hem Facebook içinde hem de Facebook dışında sert eleştirilerin hedefi oldu.

Ağustos 2016'da eski Meta yönetim kurulu üyesi ve şu anki Netflix CEO'su Reed Hastings, New York Times'a verdiği röportajda Thiel'i açık bir şekilde eleştirmiş ve Thiel'in Trump'ı kamuoyu önünde desteklemesini “Thiel felaket derecesinde kötü kararlar alıyor” şeklinde yorumlamıştı.

Trump'ın başkanlığı sırasında 2019'da Facebook'a siyasi reklamlara doğruluk kontrolü getirmeleri yönünde ciddi baskılar gelirken, Zuckerberg'e boyun eğmemesi yönünde tavsiye veren de Thiel'in ta kendisiydi. Zuckerberg bu tavsiyeyi dinlemiş gibi görünüyordu...

Konuya dair bir basın açıklaması yayınlayan Zuckerberg, tüm tartışmalı duruşuna rağmen şirketinin en eski yatırımcılarından biri olan Thiel'e beklendiği üzere güzel sözlerle veda etti:

“Peter, yönetim kurulumuzun değerli bir üyesiydi ve şirketimiz için yaptığı her şey için -çok az kişi inanırken bize inanmaktan, bana iş, ekonomi ve dünya hakkında çok fazla ders vermeye kadar-derinden müteşekkirim.”

Thiel, Facebook'un ilk yatırımcılarından biriydi ve şirketin kurulduğu 2005 yılından bu yana yönetim kurulunda görev yapmaktaydı. Zuckerberg'ü daha büyük riskler almaya teşvik etmek de dahil olmak üzere, Facebook'un tüm gelişme anlarında ünlü CEO'ya önemli liderlik tavsiyeleri veriyordu. Thiel aynı zamanda PayPal'in de kurucu ortağı ve CEO'suydu; şu anda ise veri analitiği firması Palantir'in yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.

'ONUNLA ÇALIŞMAK BİR AYRICALIKTI'

Ayrılık kararına ilişkin bir basın açıklaması da Thiel cephesinden geldi. Pazartesi günü Meta üzerinden yayınladığı basın açıklamasında, “Zamanımızın en büyük girişimcilerinden biriyle çalışmak bir ayrıcalıktı” diyerek Zuckerberg'e klas bir şekilde veda eden Thiel şöyle devam ediyordu:

“Mark Zuckerberg'ün zekası, enerjisi ve vicdanlılığı muazzam. Yetenekleri, şirketi yeni bir çağa taşırken Meta'ya da hizmet edecek.”

Silikon Vadisi'nin liberal ve sol görüşlü dünyasında Thiel, siyasi bir muhalif olarak ün kazandı. Trump'ın kampanyasını destekleyen 'Super PAC'lere (siyasi çalışma komitesi) milyonlarca dolar katkıda bulundu.

Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'de Trump adına konuştu ve Trump'a danışmanlık yaptı. Ayrıca, ünlü “fısıltı gazetesi” Gawker'a karşı açılan ve şirketi 2016'da iflas ettiren bir davanın gizli fon sağlayıcıları arasında yer almıştı.

Şirketin DC'deki ilk Cumhuriyetçi çalışanı olan eski Facebook Kamu Politikası Direktörü Katie Harbath, Thiel'in politikalarının şirketin gündemini aksatabileceğini ve bu sebeple geleceğe ilişkin kararlarda oyalanmamak için kararın alınmış olabileceğini söylüyor.

Harbath, “Mark'ın meta veriye doğru dönme girişimine müdahale eden herhangi bir politika veya herhangi bir müdahale istediğini düşünmüyorum, bu yüzden sanırım bu karar bir noktada alınacaktı” diye devam ediyor.

KOLTUK DOLACAK MI?

Şimdi asıl soru; Meta'nın Thiel'in pozisyonuna birini koyup koymayacağı ve eğer bir kişi bu koltuğa oturacaksa bu kişinin açıkça muhafazakar olup olmayacağı...

Katie Harbath, “En büyük endişem, düşünce ve ses çeşitliliğinin yok olması” ifadelerini kullanıyor.

Zuckerberg, Meta'nın yönetim kurulu üzerinde hâlâ çoğunluk oy hakkını elinde tutuyor, bu nedenle Thiel'in yerini kimin alabileceğine ilişkin karar CEO'ya kalmış. Ancak Thiel'in durduğu pozisyon düşünülürse, bu ayrılık kaçınılmaz olarak şirketin liderliğinin siyasi dinamiklerini de değiştirecek.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Vox'ta “The most outspoken Trump supporter in Silicon Valley is leaving Facebook’s board” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber