Savcılığın ifadeye çağırdığı muhalefet adayından ulusal destek çağrısı!

Venezuela'da savcılık, 28 Temmuz'daki devlet başkanı seçiminde muhalefet koalisyonunun adayı olarak yarışan Edmundo Gonzalez'i, yasalara itaatsizlik suçlamasıyla ifadeye çağıracak. Gonzalez ise ülkedeki demokrasinin savunulması için uluslararası toplumdan destek talep etti.

Son Güncelleme:

Devlet televizyonu VTV'de çıkan habere göre, savcılık, Edmundo Gonzalez'i hakkında resmi kurumlara yönelik itaatsizlik ve görev gaspı iddialarıyla cezai soruşturma başlatacak.

Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "28 Temmuz seçimlerinin tamamlanmasının ardından yetkililere yönelik itaatsiz eylemleri nedeniyle (Gonzalez"i kastederek) sorumluluk almalı ve çağrıya uymalı. Yüzünü göstermiyor ve nerede olduğu bilinmiyor, ancak ifade vermeye gitmeli" ifadesini kullandı.

Gonzalez’in savcılığın çağrısına uyup uymayacağı henüz netlik kazanmazken, savcılığın muhalefet adayını birkaç saat içinde ifadeye çağırması bekleniyor.

Yerel basına göre, Ulusal Seçim Konseyi (CNE) Nicolas Maduro’yu galip ilan etmesine rağmen Gonzalez’in CNE’yi seçimde hile yapmakla suçlaması ve sonuçları geçersiz kabul etmesi, söz konusu cezai soruşturmanın açılmasına neden oldu. 

Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Gonzalez, Venezuela'da "barışın" ve "demokrasinin" tehdit altında olduğunu öne sürdü ve uluslararası toplumdan Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine daha fazla baskı yapmasını istedi.

Gonzalez, ellerindeki verilere göre seçimi açık ara kazandıkları konusunda ısrar etti ve dünya genelinden destek çağrısını yineledi.

Venezuela'daki tüm muhalif partilere "birlik" çağrısında bulunan Gonzalez, "Seçimlerde bizi desteklesin ya da desteklemesin tüm sosyal ve siyasi örgütleri birlik olmaya çağırıyorum, Venezuelalıların oylarına saygı duymaya davet ediyorum. Özgürlüklerimiz ve halk egemenliğine yönelik yapılan bu saldırı karşısında tüm Venezuelalıları birleşmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

Bu arada, Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesinin (TSJ) dün Devlet Başkanı Maduro'yu 28 Temmuz seçimlerinin galibi olarak teyit etmesini eleştiren Şili, Arjantin, Kosta Rika, Ekvador, Guatemala, Panama, Paraguay, Peru, Dominik Cumhuriyeti ve Uruguay ortak bildiri yayımladı. Bildiride, TSJ'nin açıklamalarının mevcut şüpheleri gidermediği belirtilerek, uluslararası güvenilir kuruluşların seçim sonuçlarını adil ve şeffaf bir şekilde doğrulaması çağrısı yapıldı.

 MADURO ÜÇÜNCÜ KEZ KAZANMIŞTI

Venezuela Seçim Konseyinin 29 Temmuz'da duyurduğu sonuçlara göre, Devlet Başkanı Maduro, yüzde 51,20 oyla devlet başkanı seçimini üçüncü kez kazanmıştı.

Muhalefet koalisyonu adayı Edmundo Gonzalez ve muhalif lider Maria Corina Machado ise seçim sonuçlarını reddetmişti.

Sonraki Haber