Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin açıklamalar peş peşe geliyor: Harekete geçmeye hazırız
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askerlerini çekmediği sözlerine tepki göstererek, "NATO'nun durumu değerlendirme sistemi belli. Muhtemelen eksiklikleri var" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan da konuya ilişkin açıklama geldi.
Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş geriliminde yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Batı medyasının, ABD istihbaratına dayandırdığı iddialara göre Rusya'nın Ukrayna işgalinin 15 Şubat'ta başlaması bekleniyordu. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlanan iddiaların ardından gözler, bir diğer kritik gün olan 16 Şubat'a çevrildi. Rusya, Belarus'la ortak yürüttüğü askeri tatbikat başta olmak üzere, Ukrayna'nın tüm sınırlarında eş zamanlı devam eden hareketliliğinde geri adım atacağını ve birliklerini geri çekeceğini açıklarken ABD Başkanı Joe Biden bunun bir hedef şaşırtma olduğunu söyledi. İşte Rusya-Ukrayna krizindeki son gelişmeler...
AB LİDERLERİ YARIN "ACİL" TOPLANIYOR
Reuters'ın haberine göre, Avrupa Birliği liderleri yarın Rusya gündemiyle acil toplantı yapacak. Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Ukrayna sınırından çekilen Rus askeri görmedik" dedi.
HABER GLOBAL SINIR HATTINDA
Rusya-Ukrayna krizinde gözler bugüne çevrilmişti. Rusya tarafından Ukrayna'ya saldırı tehlikesinin geçmediği belirtilmişti. Haber Global Muhabiri Murat Karataş ve kameraman Varol Biçer sınır hattındaki gelişmeleri canlı yayında aktardı. Ekibimizden aldığımız bilgilere göre, Milli Birlik Günü ilan edilen Ukrayna'da günlük yaşam devam ediyor.
NATO'DAN YENİ AÇIKLAMA
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesinde açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Ukrayna krizine ilişkin şimdiye kadar sahada gerilimi azaltacak adımlar atmadığını belirten Stoltenberg, "Moskova'dan diplomatik çabalara devam etmeye hazır olduğuna dair işaretler duyduk. Ancak Rusya’dan henüz sahada gerilimi düşürecek bir adım görmedik. Aksine Rusya asker yığmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Stoltenberg, 26 Ocak’ta Rusya tarafına gönderilen yazılı belgelere yanıt alamadıklarını kaydederek, NATO üyelerinin konuların ana hatlarını belirleyerek Rusya ile görüşmeye ve siyasi bir yol bulmaya hazır olduklarını söyledi.
NATO RUSYA'DAN KANIT İSTEDİ
Rusya’yı Ukrayna'nın sınırlarına askeri yığınak yapılmasıyla ilgili gerginlikler nedeniyle askerlerini geri çektiğini kanıtlamaya çağıran Stoltenberg, "Rusya'nın geri çekilip çekilmeyeceği henüz belli değil. Gördüğümüz şey asker sayısını artırdıkları ve daha fazla askerin yolda olduğu" diye konuştu.
Rusya'nın diplomasiye ve diyaloğa başvurmasını umduğunu bildiren Stoltenberg, NATO’nun en kötü durum için hazır olduğunu kaydetti. Stoltenberg, “Müzakereye hazırız mesajını iletmeyi ve görüşmeleri sürdüreceğiz ama aynı zamanda en kötüsüne hazırız. Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse yüksek bir bedel ödeyecek. NATO, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırgan eylemlerde bulunmalarını zorlaştırmak için planlarını ve eylemlerini ifşa etmeye devam edecek. Ancak Rusya’nın çatışma yerine anlamlı bir diyalog ve diplomasinden yana olmasını umut ediyoruz. Görüşmeye ve siyasi çözüm bulmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
RUSYA'DAN NATO'YA TEPKİ: SİSTEMDE SORUN VAR
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın ABD ve NATO'ya sunduğu güvenlik garantisi teklifi ve gündemdeki konularla ilgili açıklamalardan bulundu. Sözcü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden'ın 12 Şubat'ta yaptığı telefon görüşmesinde güvenlik garantileri konusunda istişarelere devam edilmesi konusunda uzlaşı sağlanmasına yönelik, "ABD'lilerin belirttiği rasyonel hususları istişare ederken, onların bizim için öncelikli olan konularla doğrudan bağlantılı olarak tartışılması bizim için önemli. Bu müzakere sürecinin başlayacağını umuyoruz" dedi.
Peskov, "Temas noktalarını aramak ve ilk bakışta taban tabana zıt görünen bu duruşların yakınlaşmasını sağlamak için diplomasi var. Mevcut durumda Devlet Başkanı Putin de bu tür müzakerelere katılma arzumuzu ve buna hazır olduğumuzu vurguluyor ve Başkan Biden'ın da bu tür ciddi müzakerelere hazır olduğunu belirtmesi olumlu" ifadelerini kullandı.
Peskov, Rusya'nın Ukrayna sınırlarındaki birliklerini çekmeye başladığını duyurmasından sonra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, "Rusya'nın çekildiğinin görülmesi lazım. Rusya'nın Ukrayna içinde ve çevresinde yaptıklarını yakından izliyoruz. Gördüğümüz şey, asker sayısının arttığı ve daha fazla askerin yolda olduğu" açıklamasına da tepki gösterdi. Peskov, "NATO'nun durumu değerlendirme sistemi belli. Muhtemelen eksiklikleri var. Bu durum NATO temsilcilerinin durumu ayık bir şekilde değerlendirmesine izin vermiyor. Sistemde sorunlar var. Durumu değerlendiriyoruz" dedi.
"UKRAYNA'NIN OPERASYON BAŞLATMA İHTİMALİ YÜKSEK"
Ukrayna'nın doğusunda yer alan Donbass bölgesindeki durumu da değerlendiren Peskov, "Ukrayna'nın güneydoğusunda operasyon başlatma ihtimali yüksek. Ne yazık ki hepimiz daha önce Kiev'in Donbass'a operasyon yapmasına şahit olduk. Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk'a saldırma ihtimali yüksek ve bu ihtimalde azalma yok" dedi.
Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ta yaşayanlara Rus pasaportu vermesinin Minsk anlaşmalarını ihlal ettiği yönündeki suçlamaları reddeden Peskov, "Bu uygulama Minsk anlaşmalarını ihlal etmiyor. Bu kısa ve son derece spesifik metni en az bir kez okumak yeterlidir. Dolayısıyla bu suçlamalar yersizdir" diye konuştu.
Peskov, Ukrayna'ya ile yapılan siber saldırılarla Rusya'nın bir ilgisinin bulunmadığını da sözlerine ekledi.
"SALDIRI RİSKİ DEVAM EDİYOR"
Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginliğin başından beri ABD'nin açık ve net olduğunu belirten Biden, "ABD her ne olursa olsun hazırlıklı. Avrupa'da barış ve istikrarı geliştirmek için ortak ve müttefiklerimizle Rusya ile diplomasiye hazırlıklıyız. Aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasına da hazırlıklıyız ki bu hala yüksek bir olasılık." ifadelerini kullandı. ABD'nin her zaman diplomasiden yana olduğunu dile getiren Biden, "Diplomasinin başarıya ulaşması için ona her türlü şansı vermeliyiz." diye konuştu.
Biden, Rusya Savunma Bakanlığının, bazı birliklerin Ukrayna sınırını terk ettiğini bildirdiğini anımsatarak, "Bu iyi bir haber olur ancak Rus askeri birimlerinin ana üslerine döndüğünü henüz teyit etmedik. Bizim analistlerimiz Rusların hala tehdit edici bir konumda olduğunu belirtiyor." dedi. Rusya'nın Ukrayna ve Belarus sınırındaki asker sayısının 150 binden fazla olduğunun altını çizen Biden, "Bu nedenle Ukrayna'da yaşayan Amerikalılardan çok geç olmadan ülkeyi terk etmelerini istiyoruz. Bu nedenle Kiev'deki büyükelçiliğimizi Ukrayna'nın batısına taşıdık. Rusya'nın planları konusunda Amerikan halkı ve tüm dünyaya karşı şeffaf hareket ediyoruz ki herkes durumun ciddiyetini kendisi görebilsin." ifadesini kullandı. Biden, ABD'nin, Rusya'nın ve NATO'nun ortaya teklifler koyduğunu anımsatarak, "Biz temel prensiplerimizi kurban vermeyeceğiz. Milletlerin egemen olma ve toprak bütünlüklerini koruma hakkı vardır ancak yine de diplomasi ve gerginliğin azaltılması için yeterince alan var." diye konuştu.
NATO ya da Ukrayna'nın Rusya'ya karşı tehdit olmadığının altını çizen Biden, "Rusya'nın istikrarını bozma peşinde değiliz. Rus vatandaşları, siz bizim düşmanımız değilsiniz. Sizin de Ukrayna'ya karşı kanlı bir savaş istediğinize inanmıyorum. Zira bu ülke ile çok derin tarihi ve kültürel bağlarınız var." mesajını verdi.
SCHOLZ VE PUTİN'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimi düşürmek için bölgeye giden Almanya Başbakanı Olaf Scholz dün Ukrayna'yı, bugün de Moskova'yı ziyaret etti.
Rusya'nın başkenti Moskova'da resmi törenle karşılanan Scholz Kremlin’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. İki lider yaptıkları baş başa görüşme sonrası kameraların karşısına geçti.
"RUSYA'NIN TALEPLERİ KARŞILANMADI"
Putin, "NATO'nun doğuya doğru yayılmaması konusundaki beklentimizi kendisine ilettik" dedi ve şu ifadeleri kullandı:
"NATO anlaşması yeni ortakları kabul etmek zorunda olduğunuzu söylemiyor. Rusya'nın talepleri NATO ve diğer partiler tarafından karşılanmadı. Görüşmemiz gereken bazı fikirler var, biz de bazı önerilerde bulunduk."
"Ukrayna'nın coğrafi entegrasyonunun müzakerelerle ortaya konması çağrımız da göz ardı edildi" diyen Putin, Doğu Ukrayna için özel statü talepleri olduğunun altını çizdi.
NATO'nun söz konusu güvenlik olduğunda durumu kendi istedikleri şekilde değerlendirdiğini belirten Putin, "Buradaki ittifak bloklarını istedikleri gibi seçebilmenin yanı sıra burada başka ülkelerin güvenliğini tehlikeye atarak güçlendiremeyeceklerini biliyor olmaları gerekir" ifadelerini kullandı.
Rusya'nın savaş istemediğinin altını çizen Putin, "Bunu istiyor muyuz? Elbette hayır. Tam da bu nedenle bir müzakere süreci için önerilerde bulunuyoruz" dedi.
"HER SEÇENEK MASADA, TEKLİFLERİMİZE YAPICI BİR CEVAP GELMEDİ"
Putin sözlerine şöyle devam etti:
"Herkesin güvenliği için anlaşmalar yapmak istiyoruz ama ne yazık ki tekliflerimize henüz yapıcı bir cevap gelmedi. Yine de elimizdeki belgelerde bir takım maddeler var; bunları tartışabiliriz ama bunu yalnızca birlikte yapabiliriz."
Olaf Scholz konuşmasında "Her seçenek masada, bu yüzden barışçıl bir süreç işlenmesi önemli" dedi. Putin ise buna karşılık olarak "Şu an her seçenek masada" dedi.
Putin, ayrıca "Rusya, 2024'ten sonra Ukrayna yoluyla doğalgaz tedarik etmeyi sürdürmeye hazır" dedi.
ZELENSKİ'DEN 16 ŞUBAT KARARI
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağı gün olarak iddia edilen 16 Şubat'ı "Birlik Günü" adıyla resmi tatil ilan etti.
Zelenski, sosyal medyadan paylaştığı video mesaj ile Ukraynalılara seslendi.
16 Şubat'ın saldırı günü olacağının iddia edildiğini aktaran Zelenski, "Biz onu Birlik Günü yapacağız. Gerekli karar imzalandı. O gün ulusal bayraklarımızı asacağız, sarı-mavi kurdelelerimizi takacağız ve tüm dünyaya birliğimizi göstereceğiz" dedi.
ABD medyasında ABD Başkanı Joe Biden'ın Batı ülke liderlerini, 16 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya saldırabileceği yönünde bilgilendirdiği öne sürülmüştü.
Kaynak: Haber Global TV