Salgınla birlikte, İspanya'da geleneksel festivaller bu yıl da iptal edildi

Kovid-19 salgını nedeniyle İspanya'nın dünyaca ünlü dini ve kültürel etkinlikleri, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da art arda iptal edilmeye başlandı. 76 yıllık bir gelenek olan La Tomatina, şimdiye kadar sadece 1956'da siyasi nedenlerle yapılmamıştı.

Son Güncelleme:

Kovid-19 salgını nedeniyle iptal edilen kültürel etkinliklere son olarak "Domates Savaşı" olarak bilinen La Tomatina festivali de eklendi.

Valensiya kentinin Bunol ilçesinde her yıl ağustosun son çarşamba günü yapılan ve 76 yıllık bir gelenek olan La Tomatina, Kovid-19'un yayılması riski nedeniyle yerel yönetimin aldığı kararla iptal edildi. Bölgeye önemli ekonomik gelir sağlayan ve salgından önce her yıl çok sayıda turistin geldiği La Tomatina, şimdiye kadar sadece 1956'da siyasi nedenlerle yapılmamıştı.

İspanya'da geçen haftalarda iki etkinliğin daha iptal edildiği açıklanmıştı.

Hristiyanların en önemli bayramlarından olan Paskalya döneminde (27 Mart- 4 Nisan) ülke genelinde halkın geniş katılımıyla yapılan, Hz. İsa ve Meryem Ana figürlerinin omuzlarda taşındığı dini geçit törenleri ile UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Valensiya kentinde dev kuklaların ateşe verildiği ve havai fişek gösterilerinin yapıldığı Las Fallas festivali de (1-19 Mart) Kovid-19 salgını nedeniyle iptal edilmişti.

İnsanların boğalarla sokakta koşturduğu, Pamplona kentindeki San Fermin festivalinin (6-14 Temmuz) iptal kararının da önümüzdeki günlerde resmi olarak açıklanması bekleniyor.

Küresel salgın nedeniyle İspanya'da Mart 2020'den bu yana halkın katılımının olduğu kültürel etkinlikler yapılmazken, bunun yarattığı ekonomik kayıpların çok büyük boyutlarda olduğu belirtiliyor.

Avrupa'da Kovid-19'dan en fazla etkilenen ülkelerin başında gelen İspanya'da diğer önemli kültürel etkinliklerden Valensiya'daki Las Fallas (15-19 Mart) ve Sevilya'daki Nisan Fuarı (25 Nisan-2 Mayıs) ile bu yılki Paskalya törenleri (6-12 Nisan) gibi yüksek katılımlı ve ekonomik katkısı büyük etkinlikler salgın yüzünden iptal edilmişti.

Hükümet, Kovid-19'dan en ciddi zararı gören, ülke ekonomisinin lokomotifi turizm sektörünün ve buna bağlı olan kültürel aktivitelerin bu yıl içinde normale dönmesini öngörmüyor.

Sadece San Fermin festivalinin Pamplona kenti ekonomisine katkısı yılda yaklaşık 74 milyon euro olarak açıklanmıştı.

İSPANYA'NIN YÜZDE 70'İNDE SERBEST DOLAŞIMA KISITLAMA 

İkinci dalganın en yoğun görüldüğü ülkelerden İspanya'da insanların serbest dolaşımını kısıtlayan katı tedbirler alındı.

Hükümetin 25 Ekim'de ilan ettiği olağanüstü hal (OHAL), Meclis kararıyla 9 Mayıs'a kadar uzatıldı.

Yeni OHAL kapsamında, gece sokağa çıkma yasağı ve toplanmaların 6 kişi ile sınırlandırılması ülke genelinde uygulanırken, diğer tedbirler salgının etkisine göre ülkedeki 17 özerk yönetimde değişiklik gösteriyor.

İspanya'da, ülkenin yüzde 70'ine denk gelecek şekilde 15 özerk yönetimdeki 2 binden fazla belediyede zorunlu olmadıkça giriş çıkışlar kapatıldı.

Kamusal alanda maske takmanın zorunlu olduğu ülkede, 23.00-06.00 saatlerinde (bazı yerlerde 22.00'dan itibaren) sokağa çıkma yasağı, aile veya arkadaş grupları arasındaki toplanmaların en fazla 6 kişiyle sınırlandırılması, eğlence yerlerinin kapatılması, bar, restoran, mağaza, dini ibadet yerlerinde doluluk kapasitesinin yüzde 50'ye indirilmesi, fuar, festival, konser gibi toplu etkinliklerin durdurulması, sporda tüm amatör branşlarda müsabakaların ertelenmesi, bazı yerlerde üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi tedbirleri alındı.

Kaynak: AA

Sonraki Haber