Safiyüddin Hizbullah'ın lideri olamadan öldürüldü mü?

Suudi haber kanalı El Hadath, Safiyüddin'in öldüğünü öne sürdü. Haber Global ekibi saldırı altındaki Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan yeni bilgileri aktarıyor.

Son Güncelleme:

İsrail, dün akşam Beyrut'a şimdiye kadarki en şiddetli hava saldırısını düzenledi.

Resmi açıklama yok ama, saldırının hedefinde Nasrallah'ın halefi olarak görülen Haşim Safiyüddin'in olduğu öne sürülüyor. Safiyuddin'in akıbeti henüz bilinmiyor.

Lübnan'ın başkenti Beyrut, perşembe gecesi bir kez daha şiddetli patlamalarla sarsıldı. Görgü tanıklarına göre, saldırı, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı hedef alan bombardımandan çok daha büyüktü.

Hedefte "Hizbullah'ın kalesi" kabul edilen Dahiye bölgesindeki yeraltı sığınağı vardı. İsrail ordusu, grubun istihbarat merkezini hedef aldıklarını duyurdu, detay vermedi.

İsrail ordusu, bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük saldırıyı yaptığını açıkladı. Sığınak delici bombalar kullanıldı. Ancak Dahiye'de saldırının gerçekleştiği noktaya gazetecilerin girmesine Hizbullah izin vermiyor. O noktadan hala dumanlar yükseliyor.

Axios haber sitesine konuşan İsrailli bir yetkili, Nasrallah'ın halefi olarak görülen Haşim Safiyüddin'in hedef alındığını söyledi.

İddiaya göre, Safiyüddin saldırı sırasında tüneldeydi. Üst düzey Hizbullah üyeleriyle birlikte toplantı yapıyordu ve o tünel Nasrallah'ın öldürüldüğü yeraltı sığınağından daha derin bir noktadaydı. Bu yüzden İsrail daha fazla sığınak delici bomba attı. Safiyüddin'in o sırada gerçekten sığınakta olup olmadığı ve hayatını kaybedip kaybetmediğine ilişkin resmi bir açıklama yok.

Grubun 2 numaralı ismi olarak görülen Safiyüddin, yürütme konseyi'nin başkanı olarak görev yapıyor. Aynı zamanda Nasrallah'ın kuzeni ve tıpkı Nasrallah gibi İran ile derin ilişkileri var.

Son günlerde Beyrut'taki saldırılarına hız veren İsrail ordusu bir yandan da Lübnan'ın güneyinde başlattığı kara harekâtını sürdürüyor. Bölgedeki siviller için verilen tahliye emirlerine durmadan yenileri ekleniyor. Tam da bu sebepten dolayı kara operasyonunun genişleyebileceği düşünülüyor.

Boşaltılması istenen yerleşim bölgelerinin büyük kısmının Litani Nehri'nin kuzeyinde olması dikkat çekiyor. Zira İsrail, Hezbollah'ın nehrin kuzeyine çekilmesini istiyor.

Güvenlik uzmanlarına göre, Hezbollah, İsrail ordusunun işini zorlaştırıyor. Çünkü her ne kadar topçu birliklerine ve uçaksavar silahlara sahip olmasalar da, bölgeyi herkesten daha iyi biliyorlar. Bu yüzden İsrail askerlerinin güney Lübnan topraklarına girmesinin oldukça zor olduğu belirtiliyor.

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki çatışmalarda 17 İsrail askerinin öldürüldüğünü duyurdu. İsrail ordusu ise kara saldırılarının başladığı 30 Eylül'den bu yana 9 askerinin öldüğünü açıklamıştı.

Diğer yandan, saldırılar sonrasında ülkede göçe zorlanan insan sayısı 1.2 milyonu aştı.

Paris'ten Paris'e 8 saatlik yolculuk Güneş tutulmasının ateş çemberi oluşturduğu anlar Trump’ın eşinden dikkat çeken çıkış: Kürtaj hakkını savundu Lübnan Hizbullah'ı, İsrail'in kuzeyine bir dizi füze saldırısı gerçekleştirdi Suriye’deki inşaat firmaları yaptıkları yeni projeleri tanıttı, görüntüler gündem oldu İran'ın başkentine dev afiş asıldı: "Savaş istiyorsanız biz savaşın ustasıyız"