'S... git!' sözüyle şoke eden Filipinler Dışişleri Bakanı özür diledi
Dünya, Filipinler Dışişleri Bakanı Teodoro Locsin'in Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımı konuşuyor. Locsin, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki gemilerini çekmesi için yayımladığı küfür içerikli paylaşımı nedeniyle Çinli mevkidaşı Vang Yi'den özür diledi.
Çin ile Filipinler arasındaki Mart ayından beri süren gerilim yeni bir boyut kazandı. Locsin'in küfürlü tweet'i iki ülke arasındaki gerilimi tepe noktasına taşıdı.
Locsin, ülkesinin karasularını ihlal etmekle suçladığı Çin'e ait gemilere tepki gösterdiği tweet'inde, "Çin, dostum. Bunu kibarca nasıl ifade edebilirim? Dur bir düşüneyim… Tamam… S... git." demişti.
Bakan gelen tepkiler üzerine bugüne dek nazik diplomasi dilinin bir işe yaramadığını belirten bir paylaşım daha yaptı.
ÖZÜR DİLEDİ
Locsin, Filipinler'in, Güney Çin Denizi’nde devriye gezen sahil güvenlik gemilerinin, Çin tarafından engellemesi ve taciz edilmesine tepki göstermesinin ardından Twitter hesabından yayımladığı mesaj nedeniyle Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'den özür dilediğini belirtti.
Mesajından dolayı üzgün olduğunu ifade eden Locsin, Dışişleri Bakanı Vang'ın fikirlerine çok önem verdiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Locsin, dün Güney Çin Denizi’nde devriye gezen sahil güvenlik gemilerinin, Çin tarafından engellemesi ve taciz edilmesine tepki göstererek, Twitter hesabından küfür içerikli paylaşımda bulunmuştu.
Locsin, ayrıca Çin'in eylemlerinin iki ülke arasındaki ilişkilere zarar verdiğini ifade etmişti.
GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI
Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.
Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiasına dayanarak adalara üsler inşa etmesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.
Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa Çündao" olarak adlandırılıyor.
Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına karar vermişti.
Kaynak: AA