S-400'e karşı çıkılırken, NATO ülkesinde kriz! Alman denizaltılarında Rus navigasyonu iddiası ortalığı karıştırdı!

Almanya'nın çok okunan haftalık gazetesi Bild am Sonntag, Avrupa'da gerilime neden olacak bir habere imza attı. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasına NATO'da şiddetle karşı çıkılırken, Almanya'nın donanmasında Rus yapımı cihazlar kullandığı öne sürüldü

Son Güncelleme:

Bild am Sonntag gazetesinde Maximilian Kiewel ve Jan Schaefer'in kaleme aldığı yazıda, NATO üyesi Almanya'nın denizaltılarda 2005 yılından bu yana Rus yapımı navigasyon cihazlarının kullanıldığı iddia edilirken, "Putin'in savaş gemileri Alman kıyılarına kadar nüfuz etti" ifadelerine yer verildi. 

Alman Donanması, Baltık Denizi’nde görevli denizaltılarında Rus yapımı radar kullanıyor. 

Gazete, savaş gemileri ve denizaltılardaki radar ve navigasyon sisteminin hem Rus bir şirket tarafından üretildiğini yazarken, bu cihazlardan elde edilen verilerin de askeri standart güvenlik protokolüne uyumlu olmadığını duyurdu. 

Gazeteye konuşan bir donanma yetkilisi, "Elbette verilerimizin çalınmasından endişeliyiz, örneğin yabancı istihbarat birimleri ele geçirebilir" ifadesini kullandı. 

RUS YAPIMI NAVİGASYONLAR ALMAN DONANMASINA NASIL GİRDİ?

2005 yılında Merkel'den önce başkanlık koltuğunda oturan Gerard Schröder (SPD) yönetiminde, yaklaşık 100 Alman donanması gemisinin Rus şirşeti Transas'ın yeni navigasyon sistemiyle donatıldığı, daha sonra hükümetin rus şirket lehine karar verdiği belirtildi. 

Gazetenin elde ettiği bilgilere göre,  konum, hız ve rotayı takip eden Navi Sailor 4100 isimli lokasyon, hem eski hem de 2015 yılından beri kullanılan U-35 ve 2016’dan beri kullanılan U-36 denizaltılarında uygulandı.

1990 yılında St. Petersburg’da kurulan şirket hem sivil hem de askeri sektörlerde çalışmalarda bulundu. Transas isimli Rus şirket, Rus donanmasını da savaş simülatörleriyle donatmış ve geçtiğimiz yıl Rusya Genelkurmay Başkanı General Nikolai Makarov tarafından da ödül almıştı. 

Şirket, 2018 yılında Finlandiya merkezli Wartsila isimli şirkete satılırken, şirketin savunma sanayi ayağının Rusya'da kaldığı ortaya çıktı. Transas'ın eski çalışanlarının ve mühendislerinin Rus ordusu için silahlı insansız hava aracı ürettiği de aktarıldı. 

Gazetenin yine 2020 yılında da, bir rapor hazırlanarak donanmanın navigasyon sisteminin yabancı ülkelerin casusluk ve sabotajına açık olduğunun duyurulduğu belirtildi. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber