Rusya'ya karşı yeni bir yol... Kültürel yaptırımlar!

Ukrayna'ya saldırılarını sürdüren Rusya'ya her geçen gün yeni bir yaptırım geliyor. Ağırlıklı olarak ekonomik yaptırımların Rusya'yı ciddi anlamda sıkıştırması beklenirken spor ve sanat dünyasından gelen ve "kültürel yaptırımlar" diyebileceğimiz hamleler de dikkat çekiyor...

Son Güncelleme:

Rusya'yı ciddi anlamda sıkıştıracak olan ekonomik önlemlerin yanı sıra kültürel alanda da peş peşe yaptırımlar geliyor. Bu noktada en çok ses getiren hamleler spor dünyasından geldi. Uluslararası Judo Federasyonu, siyah kuşaklı bir judoka olan Vladimir Putin'in onursal başkanlık unvanını askıya aldı. Avrupa Judo Birliği'nin Rus başkanı Sergey Soloveychik de görevinden istifa etti.

Basketbolda Euroleague ve FIBA, Rus kulüplerinin organizasyonlarına katılımını askıya aldı. Voleybolda FIVB, 2022 Dünya Erkekler Voleybol Şampiyonası'nın Rusya'dan aldığını duyurdu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ise Rus ve Belaruslu sporcuların uluslararası organizasyonlara davet edilmemesini istedi.

FIFA VE UEFA HAREKETE GEÇTİ

IOC'nin bu çarpıcı çıkışı son olarak FIFA ve UEFA'yı da harekete geçirdi. FIFA ile UEFA, Rus kulüplerini ve Rusya Milli Takımı'nı, ikinci bir açıklamaya kadar uluslararası organizasyonlardan men etti. UEFA daha önce Şampiyonlar Ligi finalinin Rusya'dan alındığını açıklamıştı. Öte yandan FIA ise Formula 1'de yeni sezonda Rusya Grand Prix'sini takvimden çıkardı.

Aynı zamanda Rusya Eurovision'dan çıkarılırken, Rusya'yı kınamak için 24 saat verilen Münih Filarmoni Orkestrası'nın ünlü Rus orkestra şefi Valery Gergiev sessiz kalınca görevinden alındı. Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter tarafından 68 yaşındaki dünyaca ünlü orkestra şefi Valery Gergiev’e, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınaması için 24 saat süre tanımıştı.

Dünyaca ünlü orkestra şefi Valery Gergiev, Putin'le olan yakınlığıyla da tanınıyordu. Fotoğraf: Reuters

PUTİN'LE ÇOK YAKINDI...

Pek çok uzmana göre yaşayan en büyük orkestra şefleri arasında yer alan ve Putin'le oldukça yakın olan Gergiev, Edinburgh Uluslararası Festivali'ndeki onursal başkanlığı görevinden de istifa etmek zorunda kaldı.

Milano Belediye Başkanı ve La Scala Operası Vakfı Başkanı Giuseppe Sala da 5 Mart'taki Rus besteci Peter İlyiç Çaykovski'nin "Maça Kızı" operasını yönetemeyecek.

Bolşoy Balesi'nin Ukrayna asıllı dünyaca ünlü eski sanat direktörü koreograf Alexei Ratmansky ise Rusya'da saldırılar öncesi hazırlıklarını sürdürdüğü ve Bolşoy Tiyatrosu'nda yayınlanacak yeni bale gösterisindeki görevinden ayrıldığını açıkladı.

Peki bu adımlarla ne hedefleniyor? Bu soruya ilişkin cevaplar iki noktada yoğunlaşıyor:

📌Spor vb. kültürel etkinliklerde global sahnede yer alamamak, temsil edilememek sporcuların, sanatçıların ve bunların takipçilerinin Putin'e sırt çevirmesine neden olacak. Dünyadan dışlanmak Rusya'da Putin'e karşı bir hareketi besleyecek.

📌İkincisi ise sosyal medya çağında trende katılmak zorunda kalma durumu. Herkes takip ettiği organizasyondan, destek verdiği kulüpten, sevdiği sanatçıdan, sporcudan Rusya aleyhinde bir hareket bekliyor. Bu, yapıların duruşlarını da belli etmeleri açısından ve savaşa karşı duruşu güçlendirmeleri açısından oldukça önemli.

Bu kurumsal yaptırımların yanı sıra münferit hamleler de gündeme geliyor. Örneğin Chelsea'de Roman Abramovich, sahibi olduğu kulübün yönetimini mütevelli heyetine devretti. Ancak İngiliz kamuoyu bununla yetinmiş değil. Mütevellilerin istifa edecekleri söylenirken aynı zamanda İsrail vatandaşı da olan Abramovich'in kulübü satmaya zorlanabileceği söyleniyor. Putin iktidarıyla serveti büyüyen milyarderlerden Abramovich'in kulübü satın alığı 2003'ten bu yana Chelsea'ye 2 milyar doları aşkın yatırım yaptığı düşünülüyor.

Ukrayna ve Rusya arasında arabulucuk yapabileceği söylenen Abramovich idareyi devrettiğini duyururken kulüp bir gün sonra 27 Şubat'ta Rusya'nın saldırılarına ilişkin 24 kelimelik resmi açıklamasında “Ukrayna'daki durum” ifadelerini kullandı.

SADECE RUS OLDUKLARI İÇİN...

Bir başka kesim ise milli takımlarda ve Rus kulüplerinde oynanan sporcuların sadece Rus oldukları için cezalandırılmalarını yanlış buluyor. IOC'nin tüm olimpik sporlara yaptığı çağrı bu açıdan değerlendiriliyor.

Örneğin teniste Rus tenisçiler Daniil Medvedev ve Andrey Rublev, futbolda ise forvet Fyodor Smolov savaşa karşı olduklarını dile getirdi.

Futboldan farklı olarak teniste sporcular bireysel olarak imzaladıkları anlaşmayla ATP Dünya Turu'na katılıyor. Sporcular ATP'nin ihraç kurallarını ihlal etmedikleri sürece organizasyondan atılamıyorlar. Yani bu isimlerin sadece Rus oldukları için ihraç edilmesi söz konusu olmayacak.

Sağda: Dünya 1 numarası Daniil Medvedev. Solda: Dünya 6 numarası Andrey Rublev. Fotoğraflar: Reuters

Son günlerde yaşanan sürecin insanları pozisyon almak ve aldıkları pozisyonu açıklamak zorunda bıraktığını vurgulayan bir kesim de var. Bu kesim Alexander Ovechkin'i işaret ediyor.

Tüm zamanların en iyi Rus buz hokeyi oyuncusu olarak kabul edilen 36 yaşındaki Ovechkin, ABD'de NHL takımlarından Washington Capitals'ın kaptanı. 2017'de PutinTeam adlı bir organizasyona girişen Ovechkin açık bir Putin destekçisi.

Alex Ovechkin tüm zamanların en önemli buz hokeyi oyuncuları arasında gösteriliyor. Fotoğraf: Reuters

GÖZLER OVECHKIN'DE

Son günlerde gözler kendisine çevrilirken “O benim başkanım. Ama dediğim gibi, siyasetin içinde değilim. Ben bir sporcuyum. Umarım her şey bir an önce yoluna girer. Şu anda her iki taraf için çok zor bir durum. Umarım her şey sona erecek. Durumun kontrolü bende değil” dedi ve “Savaşa hayır” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın en önemli ve en ünlü sporcusu konumundaki Alex Ovechkin'in göstereceği tepkinin Rusya'daki potansiyel etkisi açısından çok kritik olduğu vurgulanıyor. Savaş sürecinde gözler daha pek çok ünlü Rus ismin üzerine çevrilecek...

*The Telegraph, The Guardian

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber