Rusya'da 'BiraGate' skandalı... Gizli ve şaibeli!

Rusya'nın önde gelen ekonomi gazetesi RBC, Federal Vergi Servisi ve FSB'nin "gizli ve şaibeli bira üretim mekanizmasını" ortaya çıkardığını duyurdu. 

Son Güncelleme:

Resmi kaynaklar, alkol pazarına yönelik operasyonun sonuçlarına göre 2 milyar litreden fazla kayıt dışı bira üretimi yoluyla kaçırılan tüketim vergisi ve KDV miktarının on milyarlarca ruble olduğunu söylüyor.

Gazeteye konuşan bir kaynak "ortada büyük vergi kaçakçılığı var. Bira üretimi ve satışındaki bu şaibeli durumu belirlemeye yönelik denetim ve analizler devam ediyor” dedi.

 Bazı şirketlerin üretim tesislerinde güvenlik güçlerince aramalar yapıldığı, bunun gizli üretim planlarının belirlenmesine yönelik baskınlar olduğu ileri sürüldü. Şirketler bu bilgi hakkında yorum yapmadı. 

RBC kaynakları, bira pazarında iki türlü vergi kaçırma yönetimi uygulandığını, çok sayıda şirketin bu iddialarla soruşturulduğunu belirtiyor. Buna göre ilk yöntem gizli üretim. Bu planı uygulayanlar kayıt dışı bira üretmek için resmi olarak beyan edilen üretim için gerekenden daha fazla malt, şerbetçiotu, şişe ve etiket satın alıyor. Bir kaynak, satın almanın bizzat üreticiler ve onlarla bağlantılı uydu şirketleri tarafından gerçekleştirildiğini söylüyor.  Bira pazarındaki ikinci vergi kaçırma planı, alkolsüz bira veya kvas ve limonata kisvesi altında alkollü biranın piyasaya sürülmesi şekinde gerçekleşiyor.

Rusya Birleşik Devlet Otomatik Bilgi Sistemi (USAIS) tarafından yapılan bir analizin sonuçlarına göre, bira üretim pazarının yüzde 72'si en büyük beş üreticiye ait. Bira pazarında gizli üretim ve vergi kaçakçılığı soruşturmasının hangi şirketleri kapsadığı açıklanmadı. 

 Son gelişmeler üzerine, pazarın liderleri arasında yer alan AB InBev Efes'den de açıklama geldi. AB InBev Efes Rusya Başkanı Oraz Durdıyev RBC'ya verdiği demeçte, "piyasayı aklama çabalarını" desteklediğini söyledi.  (TürkRus)

Kaynak: Ajans Bizim

Sonraki Haber