Rusya ve ABD'nin sahip olduğu Kıyamet Günü uçağı ne? Olağanüstü bir durumda A takımı orada olacak!

Rusya'nın Kıyamet Günü uçağının Moskova semalarında görülmesiyle birlikte gözler bu uçaklara çevrildi. ABD'de de olağanüstü durumlar için bir uçak hazır bekletiliyor.

Son Güncelleme:

Sovyetler Birliği'nin 77 sene önce İkinci Dünya Savaşı sonunda Almanya’ya karşı elde ettiği zafer, her yıl 9 Mayıs tarihinde Zafer Bayramı olarak kutlanıyor. Rusya’da her yıl bu tarihte Kızıl Meydan’da büyük bir askeri geçit töreni düzenleniyor ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin günün anlamına ilişkin bir konuşma yapıyor.

Bu yıl törenin hazırlıkları öncesinde Moskova semalarında Aziz Vasil Katedrali’nin üzerinde Tu-160 stratejik bombardıman uçakları ve süpersonik jetler görüldü. Öte yandan II-80 olarak da bilinen ‘Kıyamet Günü’ uçağı 2010 yılından bu yana ilk kez gözlendi.

Bu uçağın herhangi bir nükleer tehdit durumunda Rusya Devlet Başkanı ve üst düzey siyasetçileri havada mobilize halde tutması bekleniyor. Kıyamet Günü uçağı Illyushin II-96 400 model yolcu uçağı modifiye ederek tasarlandı.

Putin’in Kıyamet Günü uçağı Moskova semalarında görüldükten 24 saat sonra ABD’nin aynı amaçla tasarlanan Boeing E-4 Gelişmiş Hava Kumanda Uçağı namı diğer ‘Gece bekçisi’ Güney Kaliforniya semalarında havada yakıt ikmali yaparken görüntülendi. Herhangi bir ulusal güvenlik tehdidi durumunda ABD Başkanı, Savunma Bakanı ve Genelkurmay heyetinin bu uçakta olması bekleniyor.

Kıyamet Günü uçağı Moskova semalarında. Uçakta kokpit dışında pencere bulunmuyor. Fotoğraf: Reuters

BAŞKANI GÜVENLİ BİR NOKTAYA GÖTÜRMEK

11 Eylül saldırıları sırasında Florida’da bir okulu ziyaret eden ABD Başkanı George Bush, New York ve Pentagon’a düzenlenen saldırıları haber aldıktan sonra başkanlık uçağına doğru hareket etmiş, bu olağanüstü günde Air Force One’ın pilotu Mark Tillman başkanı güvenli bir noktaya götürmek için tarihi bir görev üstlenmişti.

Yıllar sonra anılarını anlatan Tillman o anları şöyle anlatıyor: “Burada aldığım askeri eğitim devreye girdi. Farklı insanlardan farklı bilgiler alıyorduk. İşimiz başkanın yerini değiştirmekti. Bunu nasıl yapacağımızı biliyorduk.” O sırada bütün ticari uçuşlar iptal edilmişti. Yani havada uçtuğu bilinen ve sivilleri taşıyan tek uçak Bush’unkiydi.  

ABD’nin Kıyamet Günü uçağı E-4B 112 kişilik kapasiteye sahip. Uçağın içindeki 65 küçük uydudan oluşan iletişim sistemi, ABD denizaltıları dahil olmak üzere dünya üzerindeki her yer ile her zaman iletişim kurulabilmesini sağlıyor. Eğer ABD başkanı ülke içindeyse üç katlı, 200 milyon dolar değerindeki Kıyamet Günü uçaklarından biri her an kalkışa hazır şekilde bekletiliyor.

Gerek Rusya’nın gerekse de ABD’nin Kıyamet Günü uçakları hakkında askeri sırlar kapsamında dışarıya çok fazla bilgi sızmış değil.

ABD'nin Kıyamet Günü uçağı havada yakıt ikmali yaparken. Fotoğraf: ABD Hava Kuvvetleri

HAZIR ŞEKİLDE BEKLİYOR

ABD’nin Kıyamet Günü uçağı havada üç kez yakıt ikmali yaparak ve altı tankerlik ikmal ile sekiz gün boyunca 22 bin 538 deniz mili yol alabiliyor. Bu uçaklardan dört tane var ve 1980 yılından beri hazır bir şekilde bekliyor.

ABD’nin Kıyamet Günü uçağı içindeki pek çok teknoloji dijital değil, analog konsollar şeklinde bulunuyor çünkü herhangi bir nükleer savaş durumunda dijital altyapının çökeceği düşünülüyor. Bu uçakların 2039 yılına kadar ömrü olduğu düşünülüyor.

Zafer Günü’nde Rusların dünyanın en büyük ulaşım helikopteri olduğunu belirttiği Mi-26, Ka-52, Mi-28N, Mi-24 ve Mi-8 helikopterleri geçit törenine katılması bekleniyordu. Stratejik bombalama uçakları Tu-95MS ve ‘Beyaz kuğu’ olarak anılan Tu-160, hava yakıt ikmal uçağı Il-78, Su-35S jetleri de törende sahne alacaktı ancak törenin hava bölümü olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi.

Kızıl Meydan’da düzenlenecek olan törenlerde mekanize ekibin başında II. Dünya Savaşı’nın efsane tankları arasında gösterilen T-34-85 olacak. Onun ardından modern teknolojiler ile donatılmış, T72B3M, T-90M ve T-14 tankları da sahne alacak.

Kaynaklar: Reuters, Telegraph, TASS, Daily Mail, Mirror, CNBC, Milwaukee Journal Sentinel

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber