Rusya ülkesinde mahsur kalan uçakları satın almak istiyor

Rus havayollarının, Ukrayna'nın işgalinden sonra Rusya'da mahsur kalan 400'den fazla uçağın bir kısmını satın almak için devlet fonlarını kullanmak üzere Batılı bir uçak kiralama şirketiyle görüşme yaptığı öğrenildi.

Son Güncelleme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından başlayan yaptırımlar nedeniyle Rus havayollarının kiraladığı çok sayıda uçak için kiralama sözleşmelerinin feshi söz konusu oldu. Bu uçaklardan 400'ü halen Rusya'da bulunuyor.

Avrupa Parlamentosu ise Rusya'yı bu uçakları çalmakla suçlayıp uçakların iadesini talep etmişti.

Rusya ise bu sorunu çözmek için ülkesinde kalan bu uçakları satın almayı önerdi.

AB ise bu plan konusunda şu an için sessiz.

Savaş öncesi uçak kiralama şirketleri için Rusya önemli bir pazardı.

Savaş çıkınca kiralanan bu uçaklar Rusya'da mahsur kaldı. Rusya'da uçakların gitmesine izin vermedi. Hatta Rus havayolları bu uçakların bir kısmını kullanmaya devam ediyor ancak yedek parça sorunu yaşıyor.

Uçakları kiralayan şirketler ödemelerini alabilmek için sigorta şirketlerine dava açtı.

Bu davalardan biri de İrlanda'da görülüyor.

Dünyanın en büyük uçak kiralama şirketleri arasında yer alan AerCap, SMBC Aviation Capital ve Avolon ise Rus havayolları ve sigortacılarla yapılan görüşmelere Rusların katılıp katılmadığı konusunda yorum yapmaktan kaçınıyor.

Kiralanan uçakların çoğu uygun vergi koşulları nedeniyle İrlanda'ya kayıtlı. AB yaptırımları gereğince Rus kuruluşların havacılık teknolojisi tedariği yasaklanmış durumda. Var olan sözleşmelerin de 28 Mart'a kadar feshedilmesi için süre verildi.

Uçak kiralayan şirketlerden herhangi birinin yaptırımları ihlal ettiğine dair henüz bir kanıt bulunamadı.

RUSYA'DAN HAVAYOLU ŞİRKETLERİNE MEKTUP

Öte yandan Rusya Ulaştırma Bakanlığı, 23 havayolu şirketine 30 Ağustos tarihinde bir mektup gönderdi.

Mektupta yabancı kiralayanların uçaklarının satın alınması için Ulusal Varlık Fonu'nun kaynaklarının kullanılması önerildi.

Ayrıca kiralayanlar ve sigorta şirketleri ile uçakların satın alınmasına yönelik bir plan üzerinde anlaşmanın mümkün olup olmadığı soruldu.

Ulaştırma Bakanlığı konuyla ilgili yorum talebini reddetti.

Dünyanın 2 numaralı uçak kiralama şirketi SMBC, 15 Eylül'de Aeroflot ve sigortacısı AlfaStrakhovanie ile bir görüşme yapıldığını duyurmuştu.

Duyuruda "AlfaStrakhovanie, Aeroflot'un karşılık ödeme yapma olasılığını araştırmak için kendilerine başvurduğu" bildirildi.

Buna göre uçağın mülkiyetinin Rus sigortacıya ya da vekiline devri karşılığında ödeme yapılacağı belirtildi.

17 UÇAK İÇİN 644 MİLYON DOLAR TEKLİF ETTİ

SMBC, AlfaStrakhovanie'nin Aeroflot'a kiralanan 17 uçak için 644,2 milyon dolar teklif ettiğini, bunun 82 milyon dolarının zaten ödenmiş olduğunu duyururken önerilen bedelin değerinden az olduğu da vurgulandı.

SMBC duyurusunda özellikle 833/2014 sayılı tüzüğün 3C maddesinden bir istisna olmak üzere anlaşmayı kolaylaştırmak için AB'de lobi faaliyetleri yürüttüğünü de açıkladı.

Batılı finansçılar ise böyle bir anlaşmanın yasal ve diplomatik engellerle karşı karşıya kalacağını söylüyor ve bunun yaptırımların açık bir ihlali olacağını savunarak hükümetlerin bunu kabul etmeyeceğini belirtiyor.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber