Rusya, Ukrayna'yla müzakere yapmayı reddetti

Rusya, Kiev'in yaklaşık iki hafta önce başlattığı sınır ötesi saldırının ardından Ukrayna ile “bu aşamada” herhangi bir müzakereyi reddetti.

Son Güncelleme:

Moskova ve Kiev arasında yaşanan açıklama düellosunda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, kuvvetlerinin 6 Ağustos'ta benzeri görülmemiş ölçekte bir operasyon başlattığı Rusya'nın Kursk bölgesinde “hedeflerine ulaştığı” konusunda güvence verdi.

Danışmanlarından Mihaylo Podolyak, bu sürpriz taarruzun amaçlarından birinin Kremlin'i “adil” müzakereler için masaya oturmaya zorlamak ve fethedilen toprakları temelli işgal etmemek olduğunu söyledi.

Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in diplomatik danışmanı Yuri Uşakov, Rus medyasına verdiği demeçte, “Bu aşamada, bu macera göz önüne alındığında, görüşmeler yapmayacağız. Hâlihazırda bir müzakere süreci başlatmak tamamen uygunsuz olacaktır” dedi.

Moskova ve Kiev arasındaki barış görüşmeleri, ilk tur görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığı 2022 baharından bu yana yapılamıyor.

Rusya, Ukrayna'dan topraklarının bir kısmının ilhakını kabul etmesini talep etmeye devam ederken, Volodimir Zelenski, barışın ancak Rus ordusunun 2014 yılında Moskova tarafından ilhak edilen Kırım yarımadası da dahil olmak üzere tamamen çekilmesiyle mümkün olabileceğini belirtiyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Kiev'in önemli bir müttefiki olan ABD'deki başkanlık seçimlerinin yapılacağı Kasım ayına kadar, Kremlin'in de davet edileceği bir barış zirvesine temel teşkil edecek bir plan hazırlamak istediğini söylüyor.

Zorla tahliyeler 

Ukrayna'nın Kursk bölgesindeki saldırısı, çatışmaları ilk kez büyük ölçekte saldırganın topraklarına taşımasıyla büyük ilgi görürken, çatışmaların merkez üssü Ukrayna'nın doğusundaki Donbas olmaya devam ediyor.

Rus ordusu bugün, Ukrayna'nın Donetsk (doğu) bölgesinde, Rus işgalinden önce yaklaşık beş bin nüfuslu Zalizne kasabasını ele geçirdiğini duyurdu.

Zalizne'nin (Rusçada Artiomovo) ele geçirilmesi, daha büyük ve daha donanımlı Rus güçlerinin önemli bir lojistik merkezi olan Pokrovsk kasabasına da yaklaştığı bir döneme denk geldi.

Son günlerde Pokrovsk yakınlarındaki yerleşim yerlerinin Rus güçleri tarafından ele geçirilmesinin ardından bölge valisi bugün, aralarında yaklaşık dört bin çocuğun da bulunduğu 53 bin nüfuslu bu kasabadan “çocuklu ailelerin zorla tahliye edildiğini” duyurdu.

Ukraynalı yetkililere göre, Rus saldırıları cephe hattına yakın iki kasaba olan Toretsk ve Zariçne'de iki ayrı saldırıda dört kişinin daha ölümüne neden oldu.

Tampon bölge

Ukrayna Cumhurbaşkanı, bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kursk bölgesinde “hedeflerimize ulaşıyoruz” dedi ve önceki gün askerlerinin taarruzunun Rusya ile Ukrayna arasında bir “tampon bölge yaratmayı” amaçladığını belirtti.

Kiev'e göre, Ukrayna birlikleri 82 kasabayı ve 1.150 km2'lik alanı ele geçirmiş durumda; Moskova ise sık sık Ukrayna'nın saldırılarını derinlemesine “püskürttüğünü” ifade ediyor.

Bu, İkinci Dünya Savaşından bu yana Rus topraklarındaki en büyük yabancı askerî operasyon oldu.

Kiev dün, sınırın Rusya tarafındaki ikinci bir köprüyü yıktığını duyurdu. Bu, Seym nehrinin güneyinde konuşlu Rus birliğinin takviye edilmesi ya da geri çekilmesi olasılığını azalttı.

Çatışmalar her iki ülkede de on binlerce insanın sınır bölgesini terk etmesine neden oldu.

Yerel Rus yetkilileri, dün Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının yakıt stoklarını ateşe verdiği Rusya'nın güneybatısındaki Proletarsk kasabasında da olağanüstü hal ilan etti. Bölge valisine göre, beşi yoğun bakımda olmak üzere 18'i hastaneye kaldırılmak zorunda kalan 41 itfaiyeci yaralandı.

Yangın, bugün de devam etti. Bölge valisi Vasili Golubev'e göre, yangını kontrol altına almak için takviye ekipler gönderildi.

Diplomasi

Diplomatik cephede ise, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin temmuz ayı başında Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından cuma günü Volodimir Zelenski ile görüşmek üzere Ukrayna'ya gelmesi bekleniyor.

Bu, ülkesi Moskova'nın yakın bir ortağı olan Modi'nin Ukrayna'ya yapacağı ilk devlet ziyareti olacak.

Çin Başbakanı Li Qiang da Pekin ve Moskova arasındaki ekonomik ve diplomatik işbirliğinin arttığı bir ortamda bu hafta Rusya ve Belarus'u ziyaret edecek.

Sonraki Haber