Rusya bu işgali daha ne kadar devam ettirebilir?

Rusya, Ukrayna'daki savaş için resmen bir seferberlik ilan etmedi ancak askere alma çalışmalarının hızlandığı bildiriliyor. Ülkenin elindeki mühimmatın durumu da merak edilirken, Batı Ukrayna'ya askeri desteklere devam ediyor. Peki doğuda ilerleyen Rusya bu işgali daha ne kadar devam ettirebilir?

Son Güncelleme:

Ukrayna'da savaş beşinci ayına girerken Rusya'nın askere alma yaşını artırması bir çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Bu hamle, Kiev ve Harkov gibi kentlerden ağır kayıplar vererek çekilen Rus ordusunda zayiat yüzünden rezerv asker sayısını arttırmaya yönelik bir adım olarak görülüyor. Rusların elinde modern silahların da kalmadığı batılı uzmanların iddiaları arasında.

'RUSLARIN SİLAHLARI 20'NCİ YÜZ YILDAN KALMA'

Rus Ordusu Kiev, Harkov başta olmak üzere birçok kenti ele geçirmeye çalışmış ve başarısız olmuştu. Daha sonra buralardan geri çekilen Rus askerleri doğudaki ayrılıkçı Donbass bölgesine yöneldi. Kiev'deki başarısızlık, Rus ordusunun mühimmat rezervlerini de gündeme getirdi. Uzmanlara göre Ruslar seyir füzelerinin yüzde 60'ını çoktan harcadı. Modern mühimmatlarını harcadığı öne sürülen Rusya'nın daha ne kadar dayanabileceği akıllara gelen bir soru. 

ANKASAM Avrasya Uzmanı Dr. Sabir Askeroğlu, bu soruya kesin hüküm vermek zor olduğunu söylüyor. Askeroğlu, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını belirleyen birden çok faktör olduğunu ve bu faktörlerde yaşanan değişimlerin savaşın gidişatını belirleyeceğini ifade ediyor.

Askeroğlu "Rusya’nın yaklaşık 1 milyona yakın askeri var. Bu da önemli bir sayı. Bazı kaynaklara göre Rusya Ukrayna savaşında askeri kapasitesinin yaklaşık yüzde 25’ini seferber etmekte" diyor. Ancak Askeroğlu, Rusya’nın savaştan ciddi kayıp verdiğine dair haberlerin çıkmakta olduğunu da ekliyor.

Rusya’nın Ukrayna savaşındaki durumunu belirleyen faktörlerden bir diğerinin askeri-sanayi kompleksleri olduğunu söyleyen Askeroğlu, Rusya'nın kendi silah ve mühimmatını üretebildiğini aktarıyor. Askeroğlu, Ukrayna’nın savaşma yeteneği ve Batı’nın Ukrayna'ya sağladığı askeri ve maddi yardımları ve Rusya’nın yaptırımlar nedeniyle karşılaştığı maddi zorlukların da işgalin süresini belirleyen diğer faktörler olduğunu belirtiyor.

Askeroğlu ayrıca Rusya'nın savaşa harcanan maliyetin artmasının da Ukrayna savaşındaki askeri politikalarını etkileme olanağına sahip olduğunu söylüyor.

Ukrayna askeri istihbaratı başkan yardımcısı Vadym Skibitsky, “Rusya'nın çok daha az füze saldırısı gerçekleştirdiğini ve artık 1970'lerden kalma eski Sovyet roketleri olan H-22'leri kullandığını fark ettik ” diyor. İngiliz Savunma Bakanlığı'nın bir basın açıklamanda da Rus modern silahlarının tükendiğini doğruluyor.

'ZAYİAT 10 BİN'İ BULUYOR'

Ruslar, çatışmaların başladığı 24 Şubat'tan bu yana çok az asker kaybettiklerini öne sürüyor. Kremlin'in resmi yayınladığı son rapora göre Rus Ordusu, Ukrayna Savaşı'nda bin 351 askeri kaybettiklerini ve 3 bin 825 askerin yaralandığı bildirildi. Ancak bu raporun 25 Mart tarihinde yayınlandığını hatırlatmakta fayda var. Rusya o tarihten bu yana herhangi bir bilgi vermedi.

Analistler ise Rusya'nın kaybının kendi açıkladığının kat be kat üstünde olduğunu ifade ediyor. Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IFRI) araştırmacısı Dimitri Minic, "Dört ay içinde Rus ordusu muhtemelen 10 binden fazla askerini kaybetti" dedi. Bu özellikle piyadeden yoksun zırhlı Rus taburları için dikkate değer bir sayı. İngiliz Savunma Bakanlığı da yaptığı değerlendirmede bazı Rus birliklerinde 30'ar asker kaldığını ifade etti. Savaş başladığından Rusya'nın Ukrayna'daki asker sayısı 120 bin olarak açıklanmıştı.

Rusya meclisinin alt kanadı Duma tarafından askere alma yaşının 40'tan 61'e çıkarılması ile Rusya'da emekli olmamış herkes askere alınabiliyor. Aynı şekilde askeri makamlar yeni acemilere ödenen maaşları önemli ölçüde artırdı. Bu durum Putin'in seferberlik ilan edeceği iddialarını güçlendiriyor. Seferberlik ilanı ise topyekûn savaş anlamına geliyor. Bu da Putin'in "Savaş değil askeri operasyon" açıklaması ile çelişen bir durum. IFRI'den Minic, "Bu hipotezde, insan kaynakları önemli: Rus ordusunda yedekte yaklaşık 2 milyon rezerv ve yıllık kullanılabilecek 300 binden az asker bulunuyor" diyor.

Askeri teçhizat tarafında, Ukrayna 24 Şubat'tan bu yana bin 500 Rus muharebe tankını, 3 bin 600 zırhlı aracı, 750 topçu silahını ve hatta 210 uçağı devre dışı bıraktığını iddia ediyor. IFRI araştırmacısı, Minic "Yaklaşık 800 tank veya tüm Rus ordusunun zırhlı gücünün yaklaşık yüzde 7'si kaybedildi" diyor. Minic "Ancak tüm zırhlıların harbe hazır olmadığını düşünürsek bu rakam kabaca yüzde 15" diye açıklıyor.

Ek kaynaklar: Le Monde, The Guardian

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber