Rusya'dan ABD ve Türkiye mesajı!

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ABD'nin, Rusya'nınkinden çok daha büyük bir askeri bütçeye sahip olabileceğini, ancak Rus ordusunun diğer ülkelerin saldırısını engellemek, ülkeyi savunmak için orada bulunduğundan bunun önemli olmadığını belirtti.

Son Güncelleme:

Göreve geldiği 2012 yılından bu yana Rusya'nın popüler "Moskovski Komsomolets" gazetesine demeç veren Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya askeri bütçesinin büyük bir yeniden silahlanma programı için birkaç yıl önce arttırıldığını ancak son yıllarda bütçenin düşürüldüğünü söyledi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü, Rusya'yı 2018'de ABD, Çin, Suudi Arabistan, Hindistan ve Fransa'dan sonra savunma için dünyanın altıncı en büyük harcama yapan ülkesi olarak gösterdi. 

Rus vatandaşlarının endişelenecek bir nedeni olmadığını, çünkü vergi mükelleflerinin paralarının gayet iyi harcandığını söyleyen Şoygu, "ABD, özel askeri taşıyıcılara ve uçak gemilerine büyük paralar harcıyor. Peki, kimseye saldırmak istemediğimizi düşünürsek Rusya'nın gerçekten beş, on uçak gemisi taşıyıcına ihtiyacı var mı? ABD'nin askeri bütçesini alıp inceleseniz dünyanın her bir yanına yayılmış çeşitli askeri üsler için devasa harcamalar yapıldığını görürsünüz. Zira Amerika'nın bu üslerinin sayısı 170'i buluyor. Sadece Afganistan'daki operasyonlar için ayırdığı bütçe neredeyse, Rusya'nın yıllık savunma harcamalarına denk." dedi.

Bakan ayrıca Washington'u dünyada hedeflediği ülkelerde yaşayan insanların çıkarlarını ilgilendiren askeri müdahalelerini haklı çıkarma alışkanlığı nedeniyle eleştirdi.

"'Demokrasi götürmek' için gittikleri hangi ülkede demokrasi ilerledi? Irak, Afganistan ya da Suriye'de mi?" diyerek, ABD'nin askeri müdahale veya başka yollarla diğer ulusları mahvetme iştahını kaybetmediğini belirtti.

"Batılı meslektaşlarımız Rusya'yı 'hibrit savaşlar' ya da her şekilde suçlamaya bayılıyor. Ben de diyorum ki, hibrit savaşlarını yürüten Batı'dır. ABD şu anda Afganistan'ı yarı harabe şekilde bırakmak üzere, Venezuela'yı karıştırmak için çok çalışıyor, ama elbette 'demokrasinin zaferi' için" sözleriyle alay etti.

Türkiye'ye de silah satışı yapıldığını, günün birinde bu silahların Ruslara çevrilip çevrilemeyeceği yönündeki soruya ise Şoygu, "Komşu seçilmez. Siz eşinizi, arkadaşlarınızı seçebilirsiniz. Ancak komşunuzu seçemezsiniz. Komşularla iyi geçinmeye çalışmak gerek. Ortak alanlarda bir şekilde ortak yol bulmak gerek. Günümüzde Rusya ile Türkiye'nin ortak çıkar ve terör belası gibi tehdit noktaları bulunuyor. Ortak tehdit olarak tarif ettiğim terörist sürülerine karşı pratikte gözlendiği gibi birlikte mücadele etmek daha verimli oluyor" dedi.

Sonraki Haber