Rusya, ABD, NATO derken bir askeri hamle de İsveç'ten geldi! Kritik adaya çıkarma!

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz her gün yeni gelişmelere sahne oluyor. Dünyanın pek çok farklı noktasında bu gelişmeler ışığında tansiyon yükselirken İsveç'ten de askeri bir hamle geldi! İsveç, Baltık Denizi'nde yer alan adası Gotland'a asker çıkardı... Peki neden?

Son Güncelleme:

Tüm dünya gözünü Ukrayna'ya çevirmiş durumda. Tansiyon her dakika yükselirken Türkiye de arabuluculuk rolüne hazırlanıyor. Lakin bölgenin olmasa da küresel sahnenin önemli aktörleri ABD ve Birleşik Krallık'ın attıkları adımlar da dikkatle takip ediliyor.

Son olarak ABD'nin ardından Birleşik Krallık da Ukrayna'daki diplomatik personelini çekmek için harekete geçti. Bunun üzerine Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Ukrayna'dan ayrılmak için sebebi olmadığını ifade etti.

NATO HER İHTİMALE KARŞI...

AB cephesinden gelen bu açıklamanın yanında NATO her ihtimale hazırlanmakta. NATO, Doğu Avrupa'daki müttefik ülkelere ilave savaş uçağı ve savaş gemileri göndereceğini duyurdu. Açıklamada “Baltık Denizi bölgesindeki 'caydırıcı' varlığın güçlendirildiğinin” altı çizildi.

Tüm bunların ışığında bir başka hareketlilik ise İsveç'te yaşanıyor! Baltık Denizi'ndeki en büyük ada olan ve İsveç'in 25 kantonundan biri olan Gotland'a 150 askeri personelden oluşan bir acil müdahale birliği yerleştirildi.

Toplam 150 askeri personel Baltık Denizi'ndeki kritik ada Gotland'da şimdilik devriye ile yetiniyor. Fotoğraf: Reuters 

Kuzey İsveç'ten alelacele teçhizatlarıyla konuşlandırılan birlikler, Rusya'nın Ukrayna sınırına 100 bin asker yığması üzerine adaya C-17 nakliye uçağı ve bir feribotla geldi.

Gotland, yalnızca İsveç için değil, Baltık için büyük önem arz ediyor zira ada, Rusya'nın Kaliningrad dış bölgesinden sadece 300 km uzaklıkta. İsveçli yetkililer ise bu adımı bir tehdit hissettikleri için atmadıklarını söylüyor.

Fin bir askeri blog yazarı olan denizci Robin Haggblom “Bu hamle D-Day gibi bir çıkarmayı önlemek için atılmadı ancak gerçek bir baş ağrısına neden olacak bir arazi parçasının ele geçirilme ihtimalini de ortadan kaldırabilir” ifadelerini kullanıyor.

Rusya ise Kuzey Filosu'ndan Baltık Denizi'ne daha yeni ve daha büyük bir çıkarma gemisi konuşlandırdı. Ivan Gren sınıfı Pyotr Morgunov; bir düzine muharebe tankı, 40 amfibi zırhlı personel taşıyıcı, 300 asker ve bir grup saldırı helikopteri taşıyabilir. Haggblom, “İşler ciddileşebilir” sözleriyle yorumluyor.

Durum, kasım ayında göreve gelen İsveç'in yeni başbakanı Magdalena Andersson için erken bir sınav niteliğinde. Andersson, ocak ayının başlarında Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yapılan bir görüşmenin ardından “Bütün devletler kendi güvenlik düzenlemelerini özgürce seçme hakkına sahiptir” diye konuşmuştu.

İSVEÇ, NATO'YA DAHA SICAK BAKIYOR AMA...

İsveç kamuoyu NATO'ya katılma konusunda Finlandiya'ya nazaran çok daha olumlu. Ancak her iki ülkede de yapılan anketlerde hala çoğunluk yakalanamamış vaziyette. Andersson ayrıca siyasi hatlar üzerinden iletişime geçti ve meclisteki tüm partilerin liderlerini mevcut güvenlik durumu hakkında bu hafta görüşmeye davet etti.

Bunun yanı sıra İngiltere, İsveç ve Finlandiya, birlikte veya bir NATO operasyonunun parçası olarak hareket edebilen Kuzey Avrupa ülkelerinden oluşan Ortak Sefer Gücü adı verilen 10 uluslu bir askeri ittifakın da bir parçası konumunda.

Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace, “Kremlin'in egemen devletlerin neyi seçip neyi seçemeyeceğini dikte etmeye çalıştığı açık” ifadelerini kullanırken “Değerlerimizi paylaşanlarla dayanışma içindeyiz: NATO müttefiklerimiz ve ortaklarımız dahil” dedi. Burada kastettiği elbette İsveç ve Finlandiya'ydı.

İsveç'te mevcut durumu karmaşık hale getiren bir diğer konu ise hassas alanlarda bir dizi “askeri tarz drone” gözlemi yapılmış olması. İsveç Güvenlik Servisi konuya dair soruşturma yürütüyor.

İsveç son gelişmeler ışığında Baltık Denizi'ndeki Gotland'a asker çıkardı. Fotoğraf: Reuters 

RUSYA'DAN FLAŞ AÇIKLAMA: 'ELBETTE YANITSIZ KALMAYACAK'

The New York Times, ABD'nin de Baltıklar'a ve Doğu Avrupa'ya asker konuşlandırma olasılığını gözden geçirdiğine ilişkin bir haber yayınlarken hem bu ihtimale hem de son yaşananlara karşı Rusya Devlet Duması Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolov bir açıklama yaptı.

Söz konusu haber için “Elbette Rusya bu tür eylemleri yanıtsız bırakmayacak ve tehdidin artması karşısında uygun misilleme önlemlerini alacak” şeklinde net konuşan Kartapolov şöyle devam etti:

“Durumun tırmanmasını isteyen ve tırmandırmaya devam eden taraf artık anlaşılıyor; ABD. Bu, bizim için elbette endişe verici bir bilgi.”

*The New York Times, Euronews, Sputnik, The Telegraph

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber