Rusya 6,7 milyon öğrencinin hayatını mahvetti
UNICEF, Ukraynalı çocukların okul ve eğitim hayatlarının iki yıldır devam eden pandemi ve ardından ülkelerini kasıp kavuran Rus işgali nedeniyle tehdit altında olduğu uyarısında bulunuyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Covid-19 salgını ve Rus işgali arasında, halen Ukrayna'da yaşayan ve Rus işgali nedeniyle kaçmak zorunda kalan çocukların dördüncü kesintili okul dönemine girdiğini belirtti.
Fonun Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Regina De Dominicis, "Savaş ve sürgün, Ukrayna'da yaşları 3 ila 18 arasında değişen 6,7 milyon gencin eğitim ve öğretimini tehlikeye atıyor. Bu çocuklar, özellikle Ukrayna dili, okuma ve matematiğe hakimiyetlerinde yaygın bilgi kaybı belirtileri gösteriyor" dedi.
UNICEF verilerine göre, Ukraynalı öğretmenlerin yaklaşık yarısı öğrencilerin Ukraynaca, matematik ve yabancı dil becerilerinde kötüleşme olduğunu bildirdi.
Veriler ayrıca, Ukraynalı öğrencilerin sadece üçte birinin tamamen yüz yüze, üçte birinin kısmen ve diğer üçte birinin de tamamen uzaktan eğitim gördüğünü gösteriyor. Son olarak, okul öncesi çocukların üçte ikisi ve cephe hattına yakın bölgelerde dörtte üçü okullarda sosyalleşmiyor.
Regina De Dominicis, Cenevre'de düzenlediği basını bilgilendirme toplantısında, 1.300'den fazla okulun "tamamen yıkıldığını", diğerlerinin ise ağır hasar gördüğünü ve kullanılamaz hale geldiğini söyledi.
UNICEF yetkilisi, "Ukrayna'da okullara yönelik saldırılar devam ediyor, çocuklar derin bir sıkıntı içinde ve öğrenebilecekleri güvenli yerlerden mahrum bırakılıyor" diyerek, üzüntüsünü dile getirdi.
De Dominicis, "Bu durum, Ukraynalı çocukları sadece eğitimlerinde ilerlemek için mücadele etmeye değil, aynı zamanda okulları normal bir şekilde eğitim yaparken öğrendiklerini unutmamaya da zorluyor" dedi.
UNICEF, ülkelerini terk eden Ukraynalı çocukların da belirsiz bir eğitim yılına başladıklarını ve yarısından fazlasının, özellikle dil engeli, ulaşım zorlukları veya yerel okulların aşırı kalabalık olması nedeniyle ev sahibi ülkelerindeki okul sistemine kaydolamadıklarını belirtiyor.
UNICEF, bazı öğrencilerin eğitimlerine uzaktan devam etmeye çalıştığını, ancak "bazı mülteci çocukların okulu tamamen bırakmış olabileceğini" üzülerek duyurdu.
BM Çocuklara Yardım Fonu, "Kriz veya savaş zamanlarında okullar bir öğrenim yerinden çok daha fazlasını sağlar. Zaten kayıp, yerinden edilme ve şiddetle karşı karşıya olan çocuklar okullarda rutin ve güvenlik duygusu, arkadaş edinme ve öğretmenlerden yardım alma imkânı bulabilir” görüşünde.
Kurulu, okulun aynı zamanda daha iyi beslenme, aşılara ve diğer yardımlara erişim için de bir yer olabileceğini ekliyor.
UNICEF, Ukrayna'daki ve ev sahibi ülkelerdeki ortaklarıyla birlikte, okulların yenilenmesi ve telafi kursları düzenlenmesi de dahil olmak üzere eğitime erişimi iyileştirmek için çalıştığını açıkladı.
Amaç, yeni öğretim yılında eğitimlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olan 300 bin Ukraynalı çocuğa yardım etmek.
Kaynak: Ajans Bizim