Ruslara meydan okudu, kaçırıldı: Kendi halinde bir belediye başkanından...

Rusların işgalde ilk ele geçirdiği şehirlerden biri olan ancak sivil direnişin sürdüğü Melitopol'da Belediye Başkanı Ivan Fedorov'un kaçırılması çok büyük bir tepki uyandırdı. Kendi halinde bir belediye başkanı olan 33 yaşındaki Fedorov, işgal sürecinde adeta bir kahramana dönüşmüştü...

Son Güncelleme:

Ivan Fedorov, Rusça'nın yaygın olarak konuşulduğu ve Rusya'yla hem kültürel hem de ailevi bağların derinlere indiği Ukrayna'nın güneyinde yaşayan etnik bir Rus. Bu durum işgal öncesinde pek çok insanı Melitopol Belediye Başkanı Fedorov'un Rus askerlerinin gelişine çok da karşı çıkmayacağı fikrine itmişti. Lakin durum öyle olmadı. Fedorov, Rus askerlerini “İşgalciler” olarak yaftalamaktan çekinmedi.

Ukraynalı yetkililer, 11 Mart Cuma akşamı Rus askerlerinin Fedorov'u başına bir torba geçirerek kaçırdıklarını ifade etti. Melitopol'un Zafer Meydanı'ndaki güvenlik kamerası görüntülerinde, birinin askerler tarafından bir devlet binasından çıkarıldığı görülüyor, ancak videodaki kişilerin kimliğini tespit etmek henüz mümkün olmadı.

TERÖRE DESTEKLE SUÇLANIYOR

Rus haber ajansı Tass, 12 Mart'ta işgalden hemen önce Kremlin tarafından tanınan Luhansk'ta savcılık Fedorov'u aşırı sağcı grup Right Sector (Sağ Sektör) için para toplamakla suçluyor. Tass, savcılığın Fedorov hakkında teröre destek suçlamasıyla dava açmaya hazırlandığını aktardı.

Güvenlik kamerası görüntülerinde Fedorov olduğu düşünülen bir şahıs askerler tarafından kaçırılıyor. Rusların ele geçirdiği ilk şehirlerden olan Melitopol'da halk ise Fedorov'un kaçırılmasını protesto etmek için belediye binası önünde toplandı. Fotoğraflar: Reuters

Fedorov'un kaçırılmasının ardından Melitopol halkı öfke ve meydan okumayla sokaklara döküldü. Hem de Rus birliklerinin şehirdeki varlığına rağmen. Şehirde gösteriyi düzenlediği öne sürülen bir kadın Rus birlikleri tarafından derdest edilirken Ruslar göstericilere dağılmaları yönünde müdahalede bulundu.

Rusya'nın işgaline Fedorov gibi Volodimir Zelenski de meydan okumuştu. Zelenski konuya ilişkin açıklamasında “Melitopol Belediye Başkanı'nın kaçırılması, sadece Ukrayna'daki kent ve halka değil, demokrasiye karşı işlenen bir suçtur. Demokratik ülkelerdeki halkın yüzde 100'ünün bunu öğrendiğinden eminim” ifadelerini kullandı.

HALKI DİRENİŞE DAVET ETTİ

24 Şubat'ta ilk kez şiddetli bir saldırıya uğrayan Melitopol'a birkaç gün sonra Rus askeri girdi. O zamandan beri Fedorov, halkı açıkça direnişe davet etmekteydi ve kentten aktarılanlara göre topladığı destek, işgal ordusunun öfkesine sebep olmuştu.

33 yaşındaki belediye başkanı, 2014'te Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'ı hemen kuzeyinde yer alan Melitopol halkına şehirdeki durum hakkında sık sık bilgilendirmeler yapmaktaydı. Ukraynalı yerel yöneticiler ve yetkililer özellikle Telegram üzerinden son durumları aktarıyor, gelişmeleri ve alınan kararları paylaşıyor.

Örneğin Fedorov, 2 Mart'ta silahlı adamların bazı göstericilere doğru ateş açtığına dikkat çekerek halkı, işgal protestoları sırasında Rus askerleriyle karşı karşıya gelmemeleri konusunda uyarıyordu. Yönetiminin Ruslarla işbirliği yapmayacağını açıkça belirten Fedorov, Ukrayna bayrağını şehrin merkez meydanının üzerinde dalgalandırıyordu.

Kaçırılan Fedorov'un yerine Rusya tarafından yeni bir belediye başkanı atandı bile! Melitopol'un Rusya yanlısı yeni belediye başkanı Galina Danilçenko, kente bir video mesajla seslendi ve şunları söyledi:

“Şimdi asıl görevimiz tüm mekanizmaları yeni duruma göre uyarlamak ve yeni bir şekilde yaşamaya başlamak.”

Fedorov ise kaçırılmadan iki gün önce yaptığı açıklamada, “Ruslarla hiçbir şekilde işbirliği yapmıyoruz. Bize yardım etmeye çalışmadılar, bize yardım edemezler ve biz de onların yardımını istemiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

KENDİ HALİNDE BİR BAŞKANDI...

Rus birlikleri şehre geldiğinde dahi görevini bırakmayan Fedorov için halk, sosyal medyada destek mesajlarıyla farkındalık yaratmaya çalışıyor. Nüfusu 150 binin biraz üzerinde olan Melitopol'da doğan Fedorov, siyasete atılmadan önce tıbbi görüntüleme yapan bir şirkette çalışmaktaydı. Ekonomi ve yönetim diplomaları bulunan 33 yaşındaki genç başkan, aslında Aralık 2020'de başladığı belediye başkanlığı görevinde doğal olarak çok da öne çıkan bir profil çizmemekteydi.

Ancak 24 Şubat'tan sonra cesur duruşuyla halkı harekete geçiren Fedorov'a halk sosyal medyada “Sen bizim umudumuzsun” şeklinde sesleniyordu. 13 Mart'ta ise Ukrayna Dışişleri Bakanı, Dniprorudne Belediye Başkanı Yevhen Matveyev'in kaçırıldığını söyledi.

Halk, benzer tepkileri Matveyev için de göstermekte. Dolayısıyla bu süreç, Rusya'nın karşılaşması muhtemel bir soruna da işaret ediyor: Yaygın bir nefret, kaynayan bir huzursuzluk ve muhtemel bir isyan...

*Bu haberdeki bilgilerin bir kısmı “The Russians Might Have Expected a Warm Welcome. Instead the Mayor Labeled Them ‘Occupiers.’” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Ek kaynaklar: AA, BBC, Newsweek

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber