Rus ordusu, Türk ordusunun efsane taktiğini taklit ediyor!

ABD’de yayımlanan The New York Times gazetesi, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin daha önce Kızıl Ordunun 1941-1945 yıllarında Nazi Almanyası’na karşı kullandığı savaş taktikle Ukrayna'ya karşı savaştığını yazdı. Bu taktik Türklerin efsane taktiğinin bir takliti.

Son Güncelleme:

ABD’de yayımlanan The New York Times gazetesi, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna'ya karşı şu sıralar kullandığı taktiği yazdı. 

Rus ordusunun esnek savunma taktikleri kullanarak Kiev'e bağlı güçlerin hareketini kontrol etmeye çalıştığını yazan gazete, NATO müttefiklerinin silah tedarik edilmesindeki isteksizliğin Rusya'ya avantaj sağladığını da belirtti.

Gazeteye göre, bazı mevzilerden kasten vazgeçerek karşı tarafı bölgeye çeken, ardından yoğun topçu atışlarıyla karşılık vererek İkinci Dünya Savaşında olduğu gibi “esnek savunma taktiği” uygulayan Rusya, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin tüm hareketini kontrol etmeyi amaçlıyor.

Askeri uzmanlar, Rusya’nın adım attırmayan mayın tarlaları, uzun hendek ağları ve tank bariyerleri ile NATO müttefiklerinin modern askerî teçhizat ve uzun menzilli silahları hızlı şekilde tedarik etme konusundaki isteksizliğinin Rusya'nın ekmeğine yağ sürdüğünü belirtiyor.

İngiliz araştırma kuruluşunda kara muharebesi çalışmaları konusunda uzmanlaşmış kıdemli araştırmacı Ben Barry, Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı sırasında 22 Haziran 1941 ile 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında Nazi Almanya’sı ve diğer Mihver Devletleri ülkelerine karşı sürdürdüğü Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında da bu yaklaşımı kullandığını belirterek, bölgeden çekilerek düşmana önce hareket kabiliyeti tanıyıp ardından yoğun saldırıyla boğan bu planın başarılı bir şekilde uygulanması için iyi komuta ve kontrol sağlanması gerektiğini bildirdi.

Rusya, bu taktiği, özellikle güney hattında Zaporojye cephesinde aktif olarak kullanıyor.

Kurt kapanı

Bazı sosyal medya hesaplarında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Rusya Federasyonuna bağlı Tuva bölgesinden olması da dikkate alındığında, Rus ordusunun kullandığı bu taktiğin Orta Asya’da eski Türklerin kullandığı “Hilal’” taktiğine benzediği yorumları da yapılıyor.

Hilâl taktiği, Kurt kapanı veya Turan taktiği olarak da bilinen bu taktik, düşmanı çevreleyerek yok etmeyi amaçlar. 

Bu taktik Osmanlı Devleti ve ondan önceki Türk devletleri tarafından da sıklıkla kullanılırdı. Meydan savaşlarında etkiliydi ve iki aşamalı olarak uygulanırdı. 

Ordu, savaş anında merkez, sağ ve sol olmak üzere üç kısma ayrılırdı. Merkez kuvvetleri düşmana saldırır, bir süre sonra saldıran bu kuvvetler, kaçar gibi geri çekilirdi. Bunu yaparken de at üzerinde ok atmak suretiyle savaşa devam ederlerdi. 

Böylece geri çekilen askerlerin peşinden gelen düşman, ordunun sağ ve sol kısmı tarafından pusu kurulan yere çekilir, çember içine alınarak imha edilirdi.

Kaynak: Ajans Bizim

Sonraki Haber