ABD Başkanı'na suikast düzenleyen adam serbest kalıyor! 'Dünyanın en büyük ilan-ı aşkı' demişti...

1981'de ABD Başkanı Ronald Reagan'a suikast düzenleyen John Hinckley Jr., koşulsuz serbest kalıyor. Peki Başkan da dahil üç kişinin yaralandığı, Beyaz Saray Basın Sözcüsü'nün ise ömür boyu felç kaldığı saldırı için "Dünyanın en büyük ilan-ı aşkı" diyen fail hakkındaki karar nasıl alındı?

Son Güncelleme:

Tarihler 30 Mart 1981'i gösterdiğinde sonradan ABD'nin unutulmaz başkanlarından biri olarak tarihe geçecek olan Ronald Reagan, Beyaz Saray'daki ilk döneminin ikinci ayını henüz tamamlamıştı. Washington Hilton'da bir konuşma yaptıktan sonra limuzinine dönerken kendisini dışarıda bekleyen halkı da selamlıyordu.

Bir anda silah sesleri duyulmaya başlandı. Ortalık karışırken Gizli Servis ajanı Jerry Parr, Reagan'ı omuzlarından tuttu ve limuzine daldılar. Suikast girişiminde bulunan John Hinckley Jr. altı el ateş etmiş, hiçbirinde Reagan'a direkt isabet ettirememişti.

Fotoğraflar: Reagan Library / Reuters

BAŞKAN ÖLÜMDEN DÖNMÜŞTÜ

Ancak limuzinden seken kurşunla göğsünden ciddi biçimde yayınlanan Reagan, ölümden dönmüştü. Saldırıyı yakın mesafeden gerçekleştiren ve saniyeler süren olayın ardından hemen yakalanan John Hinckley Jr. gelecek yıl serbest kalacak.

Peki Reagan dışında biri ağır üç kişinin yaralanmasına sebep olan John Hinckley Jr. nasıl serbest kalıyor?

Saldırıda Gizli Servis ajanı Tim McCarthy ve polis memuru Thomas Delahanty hafif yaralanırken dönemin Beyaz Saray Basın Sözcüsü James Brady ise başından vuruldu ve beyninde ağır bir hasar meydana geldi. Ömrünün sonuna kadar tekerlekli sandalye ile yaşayan Brady, 2014'te yaşamını yitirene kadar sıkı bir bireysel silahlanma karşıtı olarak mücadelesini sürdürdü.

'AKLİ DENGESİ YERİNDE DEĞİL'

John Hinckley Jr. ise 34 yıl boyunca St. Elizabeths Hastanesi'nde yattı. Akli dengesinin yerinde olmadığı tespit edilen şahıs 2016'da denetimli serbestlik şartıyla annesinin Virginia'daki evine yerleşti. Artık 66 yaşında. Annesi Jo Ann Hinckley ise 30 Temmuz'da yaşamını yitirdi.

Bunun da etkisiyle failin avukatı Barry Levine, müvekkilinin koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep etti. Federal yargıç da kararını verdi.

John Hinckley Jr.'ın şarkılarını paylaştığı ve 20 bini aşkın takipçisi bulunan bir YouTube kanalı bulunuyor. Fotoğraf: Reuters

Seyahat kısıtlaması, gönüllü ya da maaşlı çalışma zorunluluğu, düzenli olarak polise imza vermek ve zorunlu psikiyatrist ziyaretleri gibi denetimli serbestlik şartları artık kaldırılacak ve John Hinckley Jr., Haziran 2022'de tamamen serbest olacak.

Hinckley Jr., 1982'de akli dengesi yerinde olmadığı gerekçesiyle suçsuz bulunmuş ve St. Elizabeths Hastanesi'ne yollanmıştı. Son duruşmada Levine, Reagan ailesi de dahil olmak üzere saldırıdan etkilenen herkesin ailesinden müvekkili adına özür diledi. Levine ayrıca ünlü oyuncu Jodie Foster'dan da müvekkili adına özür diledi.

Fotoğraf: Shutterstock

HER ŞEY JODIE FOSTER İÇİNDİ: 'DÜNYANIN EN BÜYÜK İLAN-I AŞKI'

“Konunun Jodie Foster'la alakası ne?” diye soracak olursanız bu suikast girişimini oldukça tüyler ürpertici ve absürd kılan detaya da değinmek faydalı olacaktır.

Aslında Jodie Foster olaya dair minik bir detay değil. Unutulmaz Taksi Şoförü filminde Robert De Niro'yla başrolleri paylaşan ve henüz 14 yaşındayken sergilediği oyunculukla dikkat çeken Foster, John Hinckley Jr. için bir takıntı haline gelmişti. Taksi Şoförü'nü izledikten sonra Foster'a ulaşmanın yollarını düşünen Hinckley Jr., çareyi Ronald Reagan'a suikast düzenlemekte buldu.

Bu yolla Jodie Foster'I etkileyeceğini düşünüyordu. Olay için "Dünyanın en büyük ilan-ı aşkı" demişti.

YILLARCA TAKİP ETTİ

Suikast girişiminden önce uçak kaçırma ve onun önünde intihar etme seçeneklerini de düşünmüştü. Hatta Hinckley Jr., Jodie Foster Yale Üniversitesi'ni kazandığında ona yakın olabilmek için New Haven, Connecticut'a taşınmış, defalarca evinin kapısına mektuplar, telefonuna mesajlar bırakmıştı.

Fotoğraf: Shutterstock

Rohm RG-14 marka bir altıpatlar tabanca ile suikaste girişen Hinckley Jr. Foster'a suikast öncesinde şu mesajı bırakmıştı:

“Geçen yedi ayda, bana ilgi duyabileceğin umuduyla sana düzinelerce şiir, mektup ve aşk mesajı bıraktım. Birkaç kez telefonda konuşmamıza rağmen, sana yaklaşmaya ve kendimi tanıtmaya cesaret edemedim. Bu girişime kalkışmamın sebebi, seni etkilemek için daha fazla bekleyememem.”

OLAYIN ETKİSİ İLE İKİ YASA ÇIKTI!

Hinckley Jr. hakkında verilen karar ABD'yi derinden sarstı. Tepkilerden sonra 1984 Delilik Savunma Reformu Yasası yürürlüğe girdi.

Bu reform ile akıl hastalarının işledikleri suçtan akıl kıstası nedeniyle beraat etmeleri zorlaştırıldı. Beyaz Saray Basın Sözcüsü James Brady'nin çabaları ise 1993'te hayata geçen bir yasa ile sonuçlandı. Yasa, Brady'nin ismini taşıyor.

Söz konusu yasa sayesinde ABD'de tabanca edinmek isteyenler bir bekleme süreci ve geçmiş kontrolünden sonra uygun görülmesi halinde silah alabiliyor.

*Haberde yer alan bilgilerin bir kısmı Wall Street Journal'da yayınlanan "John Hinckley Jr., Who Shot President Reagan, Granted Unconditional Release" başlıklı haberden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber