Restorasyon skandalı: Mobilya tamircisiyle anlaştı, Meryem Ana tablosu tanınmaz hale geldi

İspanya'da 17. yüzyıldan kalma Meryem Ana tablosunu restore ettirmek isteyen bir koleksiyoncu, sanat katliamıyla karşı karşıya kaldı. Mobilya tamircisi tarafından restore edilen tablo tanınmaz hale gelirken, sanat tarihçileri duruma tepki gösterdi.

Son Güncelleme:

İspanya'nın Valencia şehrinde yaşayan bir sanat koleksiyoncusu, 17. yüzyıl sanatçılarından Bartolomé Esteban Murillo'nun Immaculate Conception' (Meryem'in kusursuz gebeliği) tablosunun kopyasını restore ettirmek istedi.

Bunun için bir mobilya tamircisi ile anlaşan adam, 1200 euro (9 bin 300 TL) karşılığında anlaştı. Ancak tablonun sahibi restorasyon sonrasında neye uğradığını şaşırdı. Eser tanınmaz hale gelince, mobilya tamircisi ikinci bir denemede daha bulundu, ancak durumu daha da kötüleştirdi.

Tablo tanınmaz hale gelirken, ülke basınına yansıyan olay sonrası sanat tarihçileri sert tepki gösterdi. Uzmanlar, restorasyon işlemlerinin amatör kişiler tarafından yapılmasının yasaklanmasını istedi.


Öte yandan bu son restorasyon faciası, daha önce 2012'de yaşanan 'maymun İsa' skandalını akıllara getirdi. Ressam Elias Garcia Martinez'in 'Ecce Homo' (İşte İnsan) adlı freskini tek başına restore etmeye çalışan 81 yaşındaki Cecilia Gimenez, İsa'nın yüzünü tanınmayacak hale getirince belediyeye başvurarak yardım istemişti. Tablo o kadar bozulmuştu ki 'maymun İsa' olarak anılmaya başlamıştı.

Sonraki Haber