Refik Hariri suikastı davasında karar çıktı

BM'ye bağlı Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesi, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin 14 Şubat 2005'te bir ton patlayıcıyla öldürüldüğü suikast sonrası açılan davada kararını verdi. Hizbullah üyesi Selim Cemil Ayyaş suçlu bulundu.

Son Güncelleme:

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesi'nin, eski Lübnan Başbakanı Hariri'nin 14 Şubat 2005'te uğradığı suikast davasına ilişkin karar duruşması bugün görüldü. 

Duruşmaya katılmayan kaçak durumdaki Selim Cemil Ayyaş, Hüseyin Hasan Anisi, Hasan Habib Merhi ve Esed Hasan Sebra 2005 yılındaki Hariri suikastıyla suçlandı.

Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesi, Hariri ile birlikte 21 kişinin daha öldüğü bombalı suikastta Hizbullah'ın ya da Suriye hükümetinin parmağı olmadığı kararına vardı. 

Kararla ilgili açıklamada şu sözlere yer verildi: 'Mahkeme olarak Hariri ve destekçilerinin suikasta uğramasında Suriye ve Hizbullah'ın rolü olabileceği ihtimalinin gerçekliğini biliyoruz. Ancak yaptığımız incelemelerde Hizbullah örgütünün ya da Suriye'nin olayla bir bağlantısı olduğu sonucuna varmadık.' 

Açıklamayı mahkeme başkanı yargıç David Re, inceledikleri 2600 sayfa belgeyi işaret ederek yaptı. 

Mahkeme, Hizbullah üyesi Selim Cemil Ayyaş'ı suçlu buldu, ancak cezası açıklanmadı. Hizbullah üyesi diğer üç sanığın ise "saldırıda suç ortağı olduklarına dair yeterli delil olmadığı" ifade edildi.

REFİK HARİRİ'NİN ÖNEMİ

BM mahkemesinin kararının ardından gelişmiş yöntemlerle ve karmaşık bir planlamayla düzenlenen suikastle ilgili gözler İsrail ile müttefiklerine çevrildi.

Suudi Arabistan'daki inşaat işleriyle büyük servet edinen, Suudi pasaportu bulunan Refik Hariri, Lübnan'ın mezheplere dayalı siyasi sistemindeki en güçlü Sünni liderdi. İlk kez başbakan seçildiği 1992'den itibaren iç savaşta harabeye dönen Beyrut'u yeniden inşa eden Refik Hariri, 2004'te Suriye'nin Lübnan'ın içişlerine karışıp karışmadığına dair Cumhurbaşkanı Emil Lahud'la yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle istifa etmişti.

SUİKASTTEN DAVA SÜRECİNE

14 Şubat 2005'te düzenlenen, toplam 22 can alan ve 226 kişiyi yaralayan suikastle ilgili BM soruşturması açılmasını, 2007'de uluslararası mahkeme kurulması izlemişti.

Dosyada, 297 tanık ifadesi ve 3 bin 131 belge delil olarak bulunuyor.

Mahkeme, 30 Haziran 2011'de Hizbullah üyeleri Selim Cemil Ayyaş, Mustafa Emin Bedreddin, Hüseyin Hasan Anisi ve Esed Hüseyin Sebra hakkında "Hariri suikastını planlamak ve düzenlemek" suçlamasıyla tutuklama kararı verdi. Bulunamayan 4 zanlının 2 Şubat 2012'de gıyabında yargılanmasına başlandı. Aynı yıl bir Hizbullah üyesi hakkında daha tutuklama kararı çıkarıldı.

Hizbullah ise gerçek kanıtlar bulunmadığını iddia ederek, iddianameyi reddetti.

Zanlılar arasında bulunan Hizbullah Komutanı Mustafa Emin Bedreddin, 2016 yılında Suriye'de öldürüldü.

Dava sürecinin uzaması nedeniyle 23 Aralık 2017'de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Lübnan Mahkemesi'nin görev süresini 3 yıl daha uzattı.

Sonraki Haber