Putin'in 1000 yolcu uçağı planı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün düzenlediği “Vladimir Putin’le yılın özeti” başlıklı geniş kapsamlı basın toplantısında, 2030 yılına kadar yurt içinde 1.000 yolcu uçağı inşa etme planını açıkladı.

Son Güncelleme:

Putin, Rusya’nın yabancı yapımı uçaklara olan bağımlılığını eleştirerek, yolcu uçağı pazarının halihazırda Airbus ve Boeing tarafından üretilen uçaklarla "aşırı yüklü" olduğunu söyledi. 

Putin, Rusya'nın yabancı yapımı uçaklara bağımlılığını gidermek amacıyla 2030 yılına kadar Rus yapımı 1.000 yolcu uçağı inşa etme planını duyurdu.

Putin, "Kendi uçak üretimimizi geliştirmemiz gerekiyor [...] ve 2030 yılına kadar 1.000'den fazla kendi Rus yapımı uçağa sahip olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Tass ajansına göre, Irkut MC-21 yolcu jetlerinin üretilmesi ve bazı uçaklar için de Rus yapımı motorlarına geçiş planlanıyor.

Rus havacılık sektörü, Rusya’nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra Batı yaptırımlarının devreye girmesinden bu yana etkin bir şekilde faaliyet göstermekte zorlanıyor. 

Rus havayolu şirketleri, uçaklarını iyi durumda tutmak için son derece ihtiyaç duydukları Boeing ve Airbus parçalarını yasal yollardan temin edemiyor. 

Rusya'nın şimdiye kadar parça temini için karaborsaya bel bağladığı ve hatta Boeing ve Airbus parçalarının kopyalarını üretme planları yaptığı anlaşılıyor.

PUTİN'İN KONUŞMASINDAN

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesindeki televizyon ve radyolarda ortak yayımlanan "Doğrudan Hat" ve yıllık basın toplantısı şeklindeki birleşik programda halkın ve gazetecilerin sorularını cevapladı.

Başkent Moskova'da yaklaşık 4 saat süren programda Putin, iç ve dış siyasetle ilgili 2 milyon 800 binden fazla sorudan 80'ini yanıtladı.

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşa değinen Putin, "Ukrayna'da hedeflerimize ulaştığımızda barış sağlanacak. Hedeflerimiz değişmiyor: Ukrayna'nın Nazilerden arındırılması, askersizleştirilmesi ve tarafsız statü." diye konuştu.

RUSYA FRANSA İLİŞKİLERİ NİYE BOZULDU?

Putin, Rusya ile Fransa arasındaki ilişkileri değerlendirerek, "Fransa ile yeterince iyi ilişkilerimiz vardı. Bildiğiniz gibi Fransa'ya gittim. (Emmanuel) Macron (Fransa Cumhurbaşkanı) Rusya'ya geldi. İkili ilişkilerde ve uluslararası konulardaki gündemlerimiz yoğundu. Fransa ile etkileşimi sürdürmeye hazırız ancak Fransa Cumhurbaşkanı bizimle ilişkileri kesti. Bu ilişkileri kesen biz ve ben değiliz. O (Macron) bu ilişkileri kesti." ifadelerini kullandı.

ABD TUTUKLU DEĞİŞİMİ MESELESİ

ABD ile tutuklu değişimi konusunda etkileşimde olduklarını belirten Putin, bu konudaki diyaloğun basit olmadığını, her iki taraf için uygun olacak çözümün bulunacağını umudunu paylaştı.

AVRUPA'YA RUS GAZI SEVKIYATI

Putin, Avrupa'ya Rus doğal gazının sevkiyatı konusuna da değinerek, "Avrupa'nın yeterince gaz alamaması Avrupalıların sorunu. Onlar (Avrupalılar), bizi bu konuda sorumlu tutmaya çalıştı. Bu tamamen saçmalık." dedi.

ERMENİSTAN'IN DURUMU

Son zamanlarda Ermenistan'ın iç siyasetinde yaşanan süreçleri değerlendiren Putin, şunları kaydetti:

"Ermenistan'da basit olmayan süreçler yaşanıyor. Karabağ'dan vazgeçen biz değiliz. Karabağ'ın, Azerbaycan'ın bir parçası olduğunu tanıyan Ermenistan'dır. Onlar (Ermeniler) bunu kendi inisiyatifleriyle yaptılar ve böyle bir karar almaya hazırlandıkları konusunda bize bilgi vermediler. Ermenistan'da zor iç süreçler yaşanıyor. Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'ne (KGAÖ) üyeliğinden vazgeçmek Ermenistan'ın çıkarına olduğunu düşünmüyorum."

GAZZE

Dünyada İslamofobi ve antisemitizmin arttığını belirten Putin, Gazze'deki durumun İslam dünyasında tepki gördüğüne dikkati çekti.

Putin, "Radikal şekilde düşünenlerin sayısı da artıyor. Bu iyi bir şey değil. Bu, bazı seçkinlerin siyaseti ve onlarca yıl Filistin sorununa adil çözümünün bulunmaması sonucu oldu." şeklinde konuştu.

YUMURTA FİYATLARININ ARTMASI

Ülkede yumurta fiyatlarının artması konusuna değinen Putin, buna yumurta ithalatının zamanında açılmamasının neden olduğunu belirterek, "Türkiye'den ek ithalatın yapılması teklif ediliyor. (Türkiye ile) Tarım alanı dahil ekonomik bağlarımız güzel şekilde gelişiyor. Belarus'tan da ithalat teklif ediliyor." dedi.

Rusya'nın gıda alanındaki güvenliğin sağlandığını dile getiren Putin, ülkede tohum konusunda sorunların olduğunu aktardı.

YİNE SEFERBERLİK İLAN EDİLECEK Mİ?

Rusya'da seferberliğin yeniden ilan edilip edilmeyeceği ile ilgili soruyu cevaplayan Putin, orduya 486 bin kişinin alındığı ve seferberliğin yeniden ilan edilmesine gerek olmadığını söyledi.

Vladimir Putin, kendisinin yapay zeka aracılığıyla oluşturulan dublörünün sorusunu da yanıtlayarak, "Bu benim ilk dublörüm." ifadesini kullandı.

Kaynak: Ajans Bizim

Sonraki Haber