Putin'den Belarus için telefon trafiği sonrası Rusya'dan açıklama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Avrupalı liderlerle Belarus konusunda diplomasi trafiği yaşadı. Kremlin Sözcüsü Peskov, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) kapsamında Rusya'nın Belarus'a destek sağlamasının şimdilik gerekmediğini söyledi

Son Güncelleme:

Putin’in, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Belarus’un iç işlerine yönelik dışardan her türlü müdahale girişiminin kabul edilemez olduğunu vurguladığı belirtildi. Tarafların ülkede ortaya çıkan sorunların kısa süre içerisinde çözülmesini destekledikleri kaydedildi. İki liderin görüşmede Libya krizinin çözümüne dair konuları da ele aldıkları aktarıldı.

Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’le de görüştü. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, "Şansölye, krizin üstesinden gelinmesi için Belarus hükümetinin barışçıl göstericilere karşı şiddet kullanmaktan kaçınması, siyasi tutukluları derhal serbest bırakması ve  muhalefet ve toplumla ulusal diyaloğa girmesi gerektiğinin altını çizdi" ifadelerini kullandı. Kremlin’den görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre ise Rusya tarafı, Belarus’un iç işlerine yönelik dışardan her türlü müdahale girişiminin  kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, krizin tırmanabileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de Putin ile Belarus’taki durumu görüştü. Michel, paylaştığı mesajda "Belarus’taki krizi çözmenin tek yolu barışçıl ve kapsayıcı diyalogdan geçiyor" ifadesini kullandı. Görüşmede Belarus’ta diyaloğun sağlanması için AGİT’in yardımlarından faydalanabilineceğine değinilerek, tarafların irtibatta kalacağı teyit edildi. AB’ye üye ülkelerin liderleri, bugün video konferans yoluyla düzenlenecek olağanüstü zirvede Belarus’taki gelişmeleri görüşecek. Belarus’ta Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko karşıtı protestolar devam ediyor.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Belarus’ta yaşanan son gelişmeler ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko arasındaki görüşmeleri değerlendirdi.

Belarus’un Rusya’nın müttefiki olduğunu belirten Peskov, "Belarus’ta yaşanan olayları, onların içişleri olarak değerlendiriyoruz. Belarus halkının oradaki durumu hukuki çerçeve içerisinde kalarak, karşılıklı istişareler yoluyla çözmesini destekliyoruz." diye konuştu.

Belarus’taki olaylara başka ülkelerden müdahale edildiğini öne süren Peskov, "Üzülerek bu tür doğrudan müdahale girişimlerinin olduğunu ifade ediyoruz. Bu tür girişimleri kabul edilemez buluyoruz." yorumunu yaptı.

KGAÖ’nün Rusya ile Belarus arasında karşılıklı yardım konusunda "birtakım taahhütler" sağladığını savunan Peskov, "Fakat Rusya’nın KGAÖ kapsamında Belarus’a destek sağlamasına şimdilik gerek yok. Belarus yönetimi de zaten şu anda böyle bir desteğe ihtiyaç duymadıklarını duyurdu." ifadelerini kullandı.

Peskov, Rus askeri konvoyunun Belarus sınırına doğru hareket ettiğine yönelik iddialar için "Askeri ekipmanlar, Rusya’nın tüm topraklarında bulunuyor, dolayısıyla burada yorum yapacak bir durum yok." dedi.

LUKAŞENKO: ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Güvenlik Konseyi ile yaptığı toplantıda, seçimleri kazanmasından sonra kendisine yönelik ülkedeki protestolar ve anayasa değişikliği talepleri ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Belarus’ta değişim isteyenlerin bunu yasalar çerçevesinde yapması gerektiğini vurgulayan Lukaşenko, “Değişiklikler anayasada yazılı olmalıdır. Anayasa değişikliği için çalışmalar devam ediyor ve yoğunlaşacak.” dedi.

Lukaşenko, halk tarafından desteklenmesi halinde anayasanın kabul edileceğini de kaydetti.

Batılı devletlerin açık bir şekilde Belarus’taki protestoculara nakit para yardımı göndererek destek olduğunu ileri süren Lukaşenko, bu devletlerin ülkedeki protestolarla ilgili toplantı yapmalarına da tepki gösterdi.

Lukaşenko, “Batılı devletlere şunu tavsiye ederim. Bize parmaklarını uzatmadan önce toplantılarının gündemine Fransa’daki ‘sarı yelekliler’ konusunu ve ABD’deki korkunç protestoları alsınlar. Her şeyden önce Almanya ve Avrupa’nın diğer ülkelerindeki yeni tip koronavirüs izolasyonlarına karşı protestolara baksınlar.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Lukaşenko, eski Cumhurbaşkanı adayı Svetlana Tikhanovskaya’nın “yönetimi devralma koordinasyon kurulu” oluşturmasının da yasalara aykırı olduğunu savundu.

BELARUS'TAKİ PROTESTOLAR

Belarus Merkez Seçim Komisyonu, 9 Ağustos’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Aleksandr Lukaşenko'nun yüzde 80,1 oyla kazandığını, en yakın rakibi Svetlana Tikhanovskaya'nın oylarının ise yüzde 10,12'de kaldığını duyurmuştu.

Sonuçların açıklanmasından sonra ülkede protestolar başlamıştı.

Belarus Sağlık Bakanı Vladimir Karanik, dün yaptığı açıklamada, geçen hafta içerisinde protesto gösterileri sırasında 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 3’ü ağır yaralı olmak üzere 158 kişinin hastanelerde tedavi görmeye devam ettiğini bildirmişti.

Belarus İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Olga Çemodanova, dün, izinsiz protestolarda gözaltına alınanların büyük çoğunluğunun serbest bırakıldığını kaydetmişti.

Kaynak: AA

Sonraki Haber