Pentagon, Şeyh Muhammed'in ceza anlaşmasını iptal etti

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 11 Eylül 2001 saldırılarının "beyni" olarak kabul edilen Halid Şeyh Muhammed'i idam cezasından kurtaracak olan ve çok tartışılan karardan iki gün sonra, müzakere edilen savunma anlaşmasını iptal etti.

Son Güncelleme:

Çarşamba günü Usame Bin Ladin'den sonra 11 Eylül saldırılarıyla bağlantılı en nefret edilen kişi olarak kalan bu kişi için açıklanan anlaşma, yaklaşık üç bin kurbanın birçok yakınını şoke etti ve Cumhuriyetçi kampta şiddetli eleştirilere neden oldu.

İptal kararı aynı zamanda Guantanamo'daki ABD askeri üssünde tutuklu bulunan ve idam cezasından kurtulmalarını sağlayacak anlaşmadan etkilenen iki ortak sanık Velid bin Attaş ve Mustafa el Havsavi için de geçerli.

Bakan kısa bir notta, "Sanıklarla yargılama öncesi ceza anlaşmaları yapma kararının önemi göz önüne alındığında (...) böyle bir kararın sorumluluğunun bana ait olması gerektiğine karar verdim" dedi.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesinin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Rogers, Bakan'a bu anlaşmaların "kabul edilemez" olduğunu belirten bir mektup göndermişti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'a göre, bu anlaşmalar, kurbanların ailelerinin "yüzüne vurulmuş bir tokat" iken, Donald Trump'ın Kasım seçimlerindeki Başkan yardımcısı adayı Senatör J. D. Vance, bir mitingde, ABD'nin "teröristlerle müzakere eden değil, onları öldüren bir başkana ihtiyacı olduğunu" söyledi.

Savunma Bakanı notunda, Savunma Bakanlığının askeri komisyonlardan sorumlu üst düzey yetkilisi olarak davayı yürüten Susan K. Escallier'in üstlendiği üç dava üzerindeki yetkisini iptal ettiğini de ekledi.

Austin, "Yetkimi kullanarak derhal yürürlüğe girmek üzere, Çarşamba günü imzalanan üç müzakere edilmiş ceza anlaşmasını iptal ediyorum" dedi.

Amerikan medyasına göre, Halid Şeyh Muhammed'le ilgili anlaşma, ömür boyu hapis cezası karşılığında ölüm cezasıyla karşı karşıya kalacağı bir duruşmadan kaçınmasına izin veriyordu.

GUANTANAMO'DA 18 YIL

"KSM" olarak bilinen Halid Şeyh Muhammed, araştırmacılara tarihin en ölümcül saldırılarını planladığını ve organize ettiğini söyleyerek övünmüştü. Halihazırda son derece güvenli Guantanamo hapishanesindeki bir hücrede 18 yıldır çürümeye terk edilmiş durumda!

Çoğu insan 59 yaşındaki bu kişiyi 2003 yılında yakalandığı akşam çekilen, saçları dağınık, bıyıkları gür ve beyaz pijamalı fotoğrafından tanıyor.

KSM’nin uçak düşürme fikrini, 1996 yılında El Kaide lideri Usame bin Ladin'e tavsiye ettiği söyleniyor.

Başlangıçta El Kaide'ye katılmamış olmasına rağmen, 11 Eylül'le ilgili resmi rapor, KSM’yi saldırılar için motivasyonu ve fikirleri olan ancak bunları gerçekleştirmek için fon ya da organizasyonu olmayan bir "terörist girişimci" olarak nitelendirdi.

Üç adam, ABD tarihinin en travmatik olaylarından biri olan New York ve Washington saldırılarında terörizmle ve yaklaşık üç bin kişinin öldürülmesiyle suçlanıyor.

CIA'in gizli hapishanelerinde gördükleri işkencenin aleyhlerindeki kanıtları etkileyip etkilemediği sorusu nedeniyle mahkemeye çıkarılma süreçleri tıkandığı için hiç yargılanmadılar.

Mart 2022'de mahkumların avukatları, Guantanamo'daki askerî mahkemede yargılanmak yerine olası bir müzakere edilmiş ceza anlaşması amacıyla müzakereler yürütüldüğünü doğruladı.

Sanıklar özellikle, Amerika kıtasındaki bir federal cezaevine nakledilmek yerine, Guantanamo'da hücre hapsinde kalacaklarına dair bir garanti istiyorlardı.

Sonraki Haber