'Patriot' Rusya Ukrayna savaşının gidişatını değiştirebilir mi?
ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin yaptığı görüşmeden 'Patriot' kararı çıktı. Peki Patriot Hava Savunma Sistemi nedir, maliyeti ne, ne kadar yaygın kullanılıyor, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın gidişatını değiştirebilir mi? İşte detaylar...
Phased Array Tracking Radar for Intercept of Target'ın kısaltması olan Patriot füze savunma sistemi, Raytheon tarafından üretiliyor ve ABD'nin silah portföyündeki en gelişmiş hava savuma sistemlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Sistem ilk olarak 1991 yılında Körfez Savaşı sırasında Suudi Arabistan, Kuveyt ve İsrail'i korumak için kullanılmıştı. Daha sonra 2003 yılında ABD'nin IRak'ı işgali sırasında savaş alanında da kullanıldı.
Güçlü bir radar, güç jeneratörü, fırlatma istasyonları ve bir kontrol istasyonu içeren mobil bir sistem olan Patriot, kullanılan önleyici tipine bağlı olarak farklı yeteneklere sahip.
PAC-2 önleme aracı bir patlatma parçalama savaş başlığı kullanırken daha yeni bir araç olan PAC-3 füzesi ise vur-öldür teknolojisini kullanıyor.
NATO 2015 yılında sistemin radarının 150 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olduğunu açıklamıştı.
PATRIOT'LARIN MALİYETİ NEDİR?
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Düşünce Kuruluşu'na göre yeni üretilen tek bir Patriot'un batarya maliyeti sistem için 400 milyon dolar ve füzeler için ise 590 milyon dolar olmak üzere 1 milyar doların üzerinde.
PATRIOT'LAR NE KADAR YAYGIN KULLANILIYOR?
Raytheon firması 240'tan fazla Patriot sistemi kurdu. Bunlar ABD dahil 18 ülke tarafından kullanılıyor. Sistem, İran'ın oluşturduğu tehdit nedeniyle en Orta Doğu'da yüksek talebe sahip. Firmaya göre sistem 2015'ten bu yana 150'den fazla balistik füze yakaladı.
PATRIOT'LAR UKRAYNA'YA NASIL YARDIMCI OLACAK?
Ukrayna, Rus güçlerinin füze insansız hava araçları saldırılarına karış korunmak için daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu açıklamıştı. ABD şu ana kadar Ukrayna'ya sadece bir çift NASAMS (Ulusal Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemi) göndermişti. Patriot sistemi, uçak ve balistik füze gibi tehditleri engellemek için tasarlanırken Rusya'nın Ukrayna'nın kritik altyapısını vurmak için sık sık gönderdiği kamikaze insansız hava araçlarını da vurabiliyor. Ancak yalnızca binlerce dolara mal olan insansız hava araçlarını yok etmek için Patriot'la çok pahalı bir yol olarak kabul ediliyor. Uzmanlara göre Patriotlar, Ukrayna'da çatışmanın gidişinatı değiştirmeyecek. Sadece bazı füzeleri yakalayarak daha fazla hayatın kurtarılmasını sağlamakla sınırlı kalacak.
PATRIOT'LAR UKRAYNA'YA NE ZAMAN GELECEK?
Ukrayna'nın Patriot'u savaş alanında konuşlandırmasının birkaç ay sürmesi bekleniyor. İlk olarak Ukrayna askerlerine sistemin nasıl kullanılacağı öğretilecek. Bu askerler eğitimi Almanya'da alacak. Eğitimin aylar sürebileceği ve her sistemin çalışması için düzinelerce birlik gerektiği belirtiliyor. Sonrasında da Ukrayna, sistemi Rus güçleri tarafından yok edilmeden nasıl ve nereye konuşlandıracağına karar verecek. Rusya, Patriot füze savunma sistemini kendisi için meşru bir hedef gördüğünü açıklamıştı.
Kaynak: Reuters