Pandemi saçmalıklarına dayanamadılar TikTok hesabı açtılar
Sosyal medyada pandeminin gerçek olduğunu düşünmeyen, Bill Gates'in hepimize çip takma merakında olduğunu varsayan insanların sayısı oldukça yüksek. Bazı doktorlar ise onlarla savaşmak için TikTok hesabı açıyor.
Henüz farkında olmayabilirsiniz ama olmanızda fayda var. TikTok sosyal medyada bir devrim yaptı. Kullanıcıların sadece yaşadıkları anları değil, hayatlarını da bir performans olarak yaşadıkları bu sosyal mecranın önümüzdeki yıllarda varlığını daha da hissettireceği şüphesiz. TikTok’ta yatırım tavsiyesi vermekten tıbbi tavsiye vermeye kadar kritik bir bilgi kirliliği de olduğu şüphesiz.
Örneğin Mart 2020’de TikTok’tan gündemi takip eden bir kişinin koronavirüsü ciddiye alması mümkün değildi. Dünyanın dört bir yanındaki yüksek takipçili pek çok hesap virüsün abartıldığını veya ‘aslında hiç olmadığını’ söylüyordu.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan bazı doktorlar sadece pandemi hakkındaki dezenformasyonla savaşmak için TikTok’a katılma kararı aldı. Bunlardan biri Illinois Üniversitesi’ndeki Profesör Katrine Wallace. Wallace pandemi ile mücadelede sosyal medyayı seçti. Türkiye’de de pek çok bilim insanı pandemi ile birlikte Twitter’da binlerce takipçiye ulaşmıştı.
'BU DURUMU BEN DÜZELTİRİM'
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan Wallace, “Uygulamaya baktığımda virüsün seçimleri ertelemek için uydurulmuş bir şey olduğu, aslında hiç olmadığı, griple aynı şey olduğu gibi videolar gördüm. Saf bir şekilde ‘Bu uygulamaya gireceğim ve bu durumu düzelteceğim’ dedim” diyor.
Wallace 20 takipçisi varken Covid-19 ölüm sertifikalarının aslında nasıl doldurulduğuna ilişkin bir video çekti. Bu video birkaç gün içerisinde 100 bin izlendi. Wallace’ın şu an TikTok’ta 250 bin takipçisi var. En son çektiği videoda hangi Covid-19 testinin ne zaman kullanılması gerektiğini anlatıyor ve Covid ile gribi aynı anda kapmış olmanın çok da kötü bir şey olmadığını söylüyor.
Profesör Wallace ile birlikte ABD’de pek çok bilim insanı dezenformasyona karşı savaşmak için TikTok’a girdi. Onu izleyen başka doktorlar da oldu. Bu tip uzmanlar genç insanların güvenini daha eğlenceli bir yoldan kazandıkları için ciddi etkileri oluyor.
'ONLAR GERÇEK DEĞİL ASLINDA AKTÖRLER'
Gerçekten konuya hakim isimler platforma gelince, dezenformasyon yayarak prim yapan diğer kullanıcılar ise öfkelendi. Bir kullanıcı videosunda, “Bu büyük TikTok hesaplarına dikkat edin, virologlar, epidemologlar, doktorlar ve hemşireler, onlar gerçek değil aslında aktörler” değerlendirmesinde bulundu.
Bazı doktorlar TikTok üzerinden elde ettikleri şöhret ile özel hayatlarını da platformda paylaşmaya başladı. Bağışıklık hastalıkları uzmanı Morgan McSweeney ise özel hayatıyla platformu hep ayırdığını anlatıyor. Yarım milyondan fazla takipçisi olan doktor TikTok’ta Dr.Noc ismini kullanıyor. Instagram ve Twitter’da bilim alanında yaptıkları paylaşımlar ile ünlü olan isimler genellikle isimleri açık bir şekilde platformdalar.
TikTok doktorlarının bir kısmı ise daha online tacize uğramak istemedikleri için isimlerini gizlediklerini söylüyor. Doktorlar sayıları yüz binler ile ifade edilen takipçiler ile kurdukları güven ilişkisine de çok dikkat ediyor. Massachusetts Genel Hastanesi’nde çalışan pratisyen hemşire (Bir tür orta düzey pratisyen hekim) Christina Kim’in 350 bin takipçisi var.
TÜRKİYE'DEKİ UZMANLARIN DA HATIRI SAYILIR TAKİPÇİSİ VAR
Türkiye’de de pek çok sağlık otoritesinin özellikle pandeminin ardından Twitter üzerinde binlerce takipçisi oldu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Mehmet Ceyhan’ın 388 bin, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Esin Davutoğlu Şenol’un 294 bin, Profesör Doktor Bengi Başer’in 316 bin Twitter takipçisi bulunuyor. Akademik alanda yıllarca çok başarılı olan bu insanlar bir anda medyadaki görünürlükleri sayesinde ister istemez binlerce takipçiye ulaştılar.
*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin bir bölümü The Atlantic'te Christian Paz imzasıyla yayımlanan 'When Your Doctor Is on TikTok' isimli makaleden alınmıştır.
Kaynak: Web Özel