Pandemi bitince insanlar nasıl davranacak? Dörtte üçü hiçbir fikre sahip değil

Bir yıldan fazla süredir tüm dünyada koronavirüsle mücadele kapsamında sosyal mesafe, maske takma zorunluluğu, kısıtlamalar, OHAL uygulamaları özgürlükleri sınırlarken, pandemi sonrası insanların nasıl davranacağı merak konusu oldu

Son Güncelleme:

Dünyada vaka sayıları ve ölüm oranlarında ilk sırada yer alan ABD'de, uzmanlar bu sorunun yanıtını aradı, ancak ortaya ilginç bir sonuç çıktı. Koronavirüs aşısının bulunması, insanları normale döndürmeye yetmeyecek. 

Amerikalıların çoğunluğu, hükümetin salgının başlarında getirdiği kısıtlamalarla kendini daha rahet hissederken, maskelerle, dezenfektanlarla geçen 1 yıldan sonra, halkın üçte ikisini olasılıklar arasında kaybolmuş durumda. 

İnsanların özel durumlarda karar verme mekanizmalarından kurtulduğu söylenirken, günlük sıradan düşünce biçimleri de olağan hale geldi. "Akşam yemeğinde nereye gitmeli? Boşver restoranlar zaten kapalı. Bu yaz nereye gidelim? Uçuçlar yasak. Akşam kimin partisine gidiyoruz? Zoom partisi demek istedin galiba?" örneklerine dönüştü.

ABD'de vatandaşların birçoğu hükümetin onlar adına karar vererek özgürlüklerinin elinden alınmasından şikayetçi, ancak bir kısmı onlar adına karar veren bir mekanizma olmasından mutlu olduğunu belirtiyor. 

Bu hafta başlarında Ipsos tarafından yapılan bir ankete göre, Amerikalıların dörtte birinden fazlası (yüzde 28) aileleri ve arkadaşlarıyla vakit geçirmeye geri döndüklerini söylerken, dörtte üçü böylesine cesur bir tutum sergilemeye karşı. Herkes aşılanana, en azından sağlık görevlileri sorun olmadığını söyleyene kadar bunu yapmayacaklarını belirttiler. Aşılanmış olanlar ise, henüz aşı olmayanların maskelerini çıkarmadan onlara sarılmayı, temasta bulunmayı reddediyor.  

VİRÜS LABORATUVARDAN MI ÇIKTI?

DSÖ, virüsün laboratuvardan sızmış olma ihtimalinin düşük olduğunu, salgının ilk olarak ara bir türden insanlara geçen virüs nedeniyle başladığını belirlediklerini ifade etti.

Peter Ben Embarek, hala bulgular üzerinde çalıştıklarını ve enfekte olmuş bir kişi yoluyla gıda pazarındaki diğer kişilere bulaşmış olabileceğini düşündüklerini, bunun da pazardaki ürünler yoluyla olmuş olabileceğini, bu ürünler arasındaki en ilginç olanlarının donmuş çiftlik ürünü yırtıcı hayvanlar olabileceğini, çünkü bu türlerin bazılarının virüsün yayılması için elverişli olduğunu söyledi. 

Virüsün Aralık ayında Huanan gıda pazarına alışverişe, çalışmaya giden insanlar arasında yayıldığını söyledi. "Elimizde virüsün pazardakilere nasıl bulaştığı ve yayıldığına dair bir harita, pazarda vakaların nasıl yayıldığına dair bir resim var. Bu vakaların bazıları genetik sonuçlara sahip. Elbette pazarda Aralık ayında virüsün yayılması çok kolay oldu, ancak bu bize tüm hiyayeyi anlatmaz. Buradaki virüsün diğer pazarlara yayılmasıyla bağlantısı var." açıklamasında bulundu.

KOVİD-19 İLK KEZ VUHAN'DAKİ GIDA PAZARINDA GÖRÜLMÜŞTÜ

Dünya, Kovid-19 salgınından ilk kez, Çin'in 31 Aralık 2019'da Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde "kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığı"nın ortaya çıktığını DSÖ'ye bildirmesiyle haberdar olmuştu.

Hastalık, ilk kez Vuhan'da deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret eden kişilerde görülmüş, sebebi anlaşılamayan "solunum rahatsızlığı" şikayetiyle 17 Kasım'da ilk hasta hastaneye başvurmuştu.

Akciğer iltihaplanmasına yol açan hastalığa yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsün mutasyona uğramış hali olduğu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki bir koronavirüsün sebep olduğu anlaşılmıştı.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber