Pakistan'da neler oluyor? Siyasi kriz, suikast, endişe ve kaos...

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han'a yönelik suikast girişimi halihazırda siyasi krizlerle mücadele eden ülkede suların daha da şiddetle kaynamasına neden oldu. Han'ın uyarıları ve işaret ettikleri ortaya çıkan çarpıcı tablonun endişe vermesine neden oluyor. İşte yaşananlar...

Son Güncelleme:

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han, 3 Kasım akşamı ölümden kıl payı kurtuldu. Ayağına isabet eden dört kurşunla suikast girişiminden kurtulan Han, cuma günü hastanede bir basın açıklaması yaparken Başbakan Şahbaz Şerif, İçişleri Bakanı Rana Sanaullah ve ülkenin istihbarat teşkilatı Servislerarası İstihbarat'ın (ISI) üst düzey yetkililerinden Tümgeneral Faysal Nasir'i suçlamıştı. Pakistan basınına göre ilk işaretler, suikast girişiminde bulunan şahsın tek başına hareket ettiğini gösteriyor. İlerleyen dönemde saldırganın motivasyonu da tespit edilecektir. Peki Han'ın saldırıya uğramasına neden olan süreçte neler yaşandı?

Öncelikle yaşanan sürece değinmekte fayda var. Han, 28 Ekim'de Hindistan sınırındaki Lahor'dan başkent İslamabad'a bir yürüyüş başlattı. Yaklaşık 300 kilometrelik bu yürüyüşün 100. kilometresinde konvoy Vezirabad'da ilerlerken saldırı yaşanmış ve söz konusu saldırıda 1 kişi yaşamını yitirirken 13 kişi de yaralanmıştı.

YÜRÜYÜŞÜN SEBEBİ NE?

Han'ın böylesi bir yürüyüş başlatmasına neden olan olayların başında ise 10 Nisan'da parlamentoda yapılan güven oylaması geliyor. İmran Han hükümetinin düşmesine neden olay güven oylamasında 174 “hayır” oyu çıkmış ve hükümet bu şekilde düşürülmüştü. İmran Han destekçileri sokaklara dökülürken 11 Nisan'da, daha önce üç dönem başbakanlık yapmış Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif parlamentoda aynı 174 oyu alarak salt çoğunlukla başbakan seçilmişti.

Hatırlanacağı üzere Navaz Şerif, 1990-1993, 1997-1999 ve 2013-2017 yılları arasında üç dönem başbakan olarak görev yapmış, 2017'de Pakistan Yüce Mahkemesi tarafından yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle görevden alınarak ömür boyu siyasetten men edilmişti. 2018'deki genel seçimden bu skandalın da ivmesiyle zaferle ayrılan Han ve partisi Pakistan Adalet Hareketi 149 vekille parlamentoya girdi. 342 sandalyeli parlamentoda salt çoğunluk için en az 172 oy gerekmekte.

Koalisyonlarla 172'yi bulan Han için pandemi süreci ve sonrasında işler kötü giderken Nisan 2022'de muhalefet Han yönetiminin “ekonomik ve sosyal politikalardaki başarısızlığının yanı sıra dış politikadaki başarısızlığı” nedeniyle parlamentoya gensoru yöneltti.

Han ise dış güçleri de hedef gösterirken bir sonraki adımın erken seçim olması gerektiğini vurguluyordu. Erken seçim ilan edilmedi, Şahbaz Şerif ise kurduğu koalisyonla başbakanlık koltuğuna oturdu. Bu da İmran Han'ı bir yürüyüş başlatmaya sevk etti.

KRİZ DAHA BÜYÜK BİR KRİZ DOĞURUR MU?

Şimdi ise ortaya çıkan siyasi krizin daha büyük bir krize evrileceği endişesi her geçen gün büyüyor. Çarpıcı olan ise Mayıs 2022'den beri Han'ın, kendisine karşı bir suikast hazırlandığını söylüyor olması. Geçmişte ülkenin ilk başbakanı Liyakat Ali Han 1951'de görevdeyken vurularak, eski başbakan Benazir Butto ise sürgünden ülkesine döndükten sonra 2007'de bir intihar saldırısında yaşamını yitirmişti. Han ise şans eseri hafif yaralandı.

Pakistan'da İmran Han destekçileri sokaklarda protestolarını şiddetli bir biçimde sürdürüyor. Fotoğraflar: Reuters

Uzmanlar, Han'ın ISI ve Faysal Nasir'i işaret ederek doğrudan orduyu hedef aldığının altını çiziyor. Han, Nasir'i geçmişte işkence emri vermekle suçlamış ve yolsuzlukları araştıran gazeteci Arşad Şerif'e ülkeyi terk etmesini söylediğini öne sürmüştü. Han'ın uyardığı gazeteci Şerif, 23 Ekim'de Kenya'da gizemli bir şekilde öldürülünce gözler yine ISI ve Nasir'e döndü. Zira Kenya polisi, “Pakistanlı gazeteciyi yanlışlıkla öldürdük” açıklamasında bulunacaktı.

Tüm bunların üzerine ISI Genel Direktörü Nedim Ahmet bir basın toplantısı düzenleyerek tüm iddiaları yalanladı. Pakistan Elektronik Medya Düzenleme Otoritesi (PEMRA) önce 21 Ağustos'ta “Han’ın 'devlet kurumlarını ve yetkililerini tehdit ettiği' gerekçesiyle” daha sonra da 5 Kasım'da “devlet kurumlarına suikast planlaması gibi asılsız iddialarla iftirada bulunduğu gerekçesiyle” Han'ın konuşmalarına yayın yasağı getirmişti.

İkinci yasak aynı gün içerisinde hükümet tarafından kaldırıldı. Han şimdi ise ülkeyi bir ordu müdahalesi ihtimaline karşı uyarıyor. Suikast girişimine tepki göstermek için ülkenin dört bir yanında sokaklara dökülen halk da ordu karşıtı sloganlar atmakta. Ülkede yaşanan siyasi krizin gelecekte neler göstereceği ise şimdiden merak konusu...

*The Washington Post, AA, The Guardian, Dawn, Pakistan Today, International The News

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber