Ölen eşi adına oy pusulası isteyince yakayı ele verdi

ABD'de 2018 yılında ölen eşi için oy pusulası isteyen Larry Wiggins, gözaltına alındı. Wiggins, polise verdiği ifadede oy sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için oy pusulası istediğini söyledi.

Son Güncelleme:

Olay, ABD’nin Florida eyaletinde meydana geldi. Demokratlara oy verdiği anlaşılan Larry Wiggins (62) adlı bir kişi, 2018 yılında yaşamını yitiren eşi için oy pusulası istedi. İlçe seçim bürosunun bir gözetmeni olan Mike Bennett, polislere, personelin Wiggins ve eşinden oy pusulası talebini postayla aldığında, eşinin imzasının orijinal seçmen kayıt belgelerinden farklı olduğunu fark ettiklerini söyledi. Gözaltına alınan Wiggins, üçüncü derece ağır suç olan ‘başka bir seçmen adına posta yoluyla oy istemekle’ suçlanıyor. Öte yandan Wiggins'in polise verdiği ifadede, oylama sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığını test etmek için ölen eşi adına oy pusulası istediğini söylediği aktarıldı. Gözaltına alınan adam daha sonra kefaletle serbest bırakıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkede "posta yoluyla" yapılan seçimler için gönderilen oy pusulalarının "ölülere, kedilere ve köpeklere" de gittiğini öne sürmüştü.  

Demokratlar, uzaktan oylama sistemini savunuyor. Başta ABD Başkanı Trump olmak üzere Cumhuriyetçiler ise uzaktan oylama sisteminin "istismara açık" olduğunu vurguluyor.

"UZAKTAN OYLAMA" KİME YARAYACAK? 

Uzaktan oylama tartışmalarının en çok konuşulan konularından birisi de sistemin Demokrat mı yoksa Cumhuriyetçi seçmenlere mi daha çok kolaylık sağlayacağı oldu.

Siyasi analistler, daha çok Demokrat kanatta olan ve daha az sandık başına giden genç ve düşük gelirli seçmen grubuna kolaylık sağlayacağını ve böylece Demokrat Partinin avantaj yakalayacağını belirtiyor.

"Uzaktan oylama" sisteminin, yine sandık başına gitme şansı düşük olan ve Cumhuriyetçi Partiyi destekleyen belirli bir yaşın üstündeki seçmenler için de kolaylık sağlayabileceği belirtiliyor.

UZAKTAN OYLAMAYA HİLE KARIŞABİLİR Mİ? 

3 Kasım'da "uzaktan oylama" sisteminin yaygınlaşması durumunda akla gelen ilk soru "bu seçimlere hile karışır mı?" oluyor.

Birçok uzman ve analist, bu sistemin hilelere karşı geleneksel sistemden "daha savunmasız" olduğunu kabul etse de New York Üniversitesi Brennan Center for Justice tarafından yapılan bir araştırmada, uzaktan oylamada hilenin arttığına dair bir kanıt bulunmadığı belirtildi.

Kaynak: DHA

Sonraki Haber