Nazi kuşatmasında dahi açık kalmıştı; 200 yıl sonra ilk kez...

Geçtiğimiz Nisan ayında çıkan yangınla tüm dünyanın yardıma koştuğu Fransa'nın simgelerinden Notre Dame Katedrali'nde, Nisan ayında çıkan yangın nedeniyle 200 yıl sonra ilk kez Noel ayini yapılamayacak.

Son Güncelleme:

Tarihi Notre Dame Katedrali'nde 15 Nisan'da çıkan yangında, 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri ve yapının çatısı tamamen çökmüştü. Yangına müdahale eden yaklaşık 400 itfaiyecinin çalışmaları sayesinde, kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarılmıştı.

Yangınla ilgili kaza ihtimali üzerinde durulurken, kundaklamanın söz konusu olmadığı açıklanmış, yangının tarihi katedralin elektrik sistemindeki bir arızadan veya iyi söndürülmemiş bir sigaradan kaynaklanabileceği ifade edilirken, soruşturmanın daha detaylı devam edeceği kaydedilmişti. 

Savcılıktan yapılan açıklamada da "yapının yangınla istemsiz şekilde yıkılması" gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı duyurulmuştu. 

Başbakan Edouard Philippe, yangında yıkılan kulelerden birinin yeniden inşası için uluslararası mimari yarışması düzenleneceğini belirtmişti.


200 YIL SONRA İLK KEZ AYİN YAPILMAYACAK

Yangında büyük oranda hasar gören Notre Dame katedralinde, 200 yıl sonra ilk kez Noel ayini yapılamayacak. 856 yıllık katedralde en son 1803 yılında Noel ayini 'yapılmamıştı'. 1991 yılında Dünya Kültür Mirası listesine eklenen katedral, İkinci Dünya Savaşı'nda Almanların Nazi kuşatmasında dahi açık kalmıştı. 

Yangına teslim olan Notre Dame Katedrali, 850 yılı aşkın tarihiyle Hristiyanlığın bu ülkedeki sembolü olarak gösteriliyor. Temeli 1163'te dönemin papası tarafından atılan yapı, Seine Nehri'nin kıyısındaki Ille de la Cite Adası'nda bulunuyor.


Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilen Gotik yapıdaki Notre Dame Katedrali, işlemeli camları, heykelcikleri ve kemerli payandasıyla en çok turist ağırlayan mekanlardan biri olarak tanınıyor. 

Her yıl yaklaşık 13 milyon kişinin ziyaret ettiği katedralde "Meryem Ana" heykelinin yanı sıra "Gül Pencereler", çeşitli sanat eserleri, dev çanlar, kalıntılar ve Orta Çağ'dan kalma mobilyalar bulunuyor. 

Victor Hugo'nun 1831 tarihli 'Notre Dame'ın Kamburu' eseriyle ünü ölümsüzleştiriken katedral, özellikle Fransız Devrimi döneminde ciddi zarar gördü ve tarih boyunca birçok kez restore edildi.

Sonraki Haber