NATO, 300 bin kişilik kuvvetinin gelecek yıla kadar hazır olmasını planlıyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Mukabele Kuvvetinin asker sayısını 300 binin üzerine çıkarılmasını içeren çalışmaların gelecek yıla kadar hazır olmasını planladıklarını dile getirdi.

Son Güncelleme:

Açıklama, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'ten geldi. Stoltenberg, "NATO Mukabele Kuvvetinin asker sayısını 300 binin üzerine çıkarılmasını içeren çalışmaların gelecek yıla kadar hazır olmasını planlıyoruz" dedi.

Stoltenberg, İspanya'nın başkenti Madrid'de NATO Zirvesi sırasında basın toplantısı düzenledi.

Yüksek hazırlıklı birliklerden oluşan NATO Mukabele Kuvvetindeki asker sayısının 40 binden 300 bine çıkarılmasına yönelik planlarla ilgili soruyu yanıtlayan Stoltenberg, bu kuvvete müttefik ülkelerin farklı boyutlarda katkılar sunacağını söyledi.

Stoltenberg, "Bu kuvvetin büyük kısmı kendi ülkelerinde yerleşik olacak." dedi.

Müttefik ülkelerin bu birlikleri NATO içinde uyumlandıracaklarını aktaran Stoltenberg, hazırlıklarının da artırılacağını aktardı.

Stoltenberg, "Bu kuvvetin bir bölümü (ihtiyaç halinde) ilk 10 gün içinde, diğeri 30 gün içinde hazır olacak. Bu iki bölümün toplamı 300 binden fazla asker ediyor. Planımız bunların gelecek yıla kadar hazır olması." diye konuştu.

Müttefiklerin bu kuvvet için yaptıkları taahhüde uymalarını beklediklerini kaydeden Stoltenberg, kendi ülkelerinde bekleyecek kuvvetin spesifik bölgeler için önceden belirlenmiş görev yerleri olacağını vurguladı.

HİNT PASİFİK BÖLGESİNDE İŞ BİRLİĞİ

Stoltenberg, zirvenin bugünkü oturumunda Hint Pasifik bölgesinden ortaklarla bir araya geldiklerini, Çin'in son yıllarda nükleer silahlar dahil askeri gücünü artırdığını söyledi.

"Çin'in temsil ettiği sınamaların farkında olmalıyız." diyen Stoltenberg, NATO'nun savunma, yeni teknolojiler, güvenlik ve iklim değişikliği alanlarında Hint-Pasifik bölgesinde iş birliği içinde olacağını kaydetti.

Zirvede, Ukrayna için uzun vadeli bir destek paketini onayladıklarını hatırlatan Stoltenberg, Bosna Hersek, Moldova ve Gürcistan'a Rusya’ya karşı destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Stoltenberg ayrıca, NATO’nun güney kanadından gelen tehditlere karşılık vermeye devam edeceklerini, Moritanya için bir önlem paketi onayladıklarını ve Kuzey Afrika’dan düzensiz göçe karşılık vereceklerini ifade etti.

"NATO, ONLARCA YILDIR RUSYA İLE DAHA İYİ BİR İLİŞKİ İÇİN ÇABALADI"

NATO ve müttefiklerinin Rusya tarafından saldırıya uğrayan Ukrayna'ya ve saldırıya uğrama riski olan diğer ülkelere destekleri arttırma konusunda anlaştıklarını söyleyen Stoltenberg, "Ukrayna'ya ülkelerinin uzun vadede donatılması ve güçlendirilmesine yardımcı olan gelişmiş bir destek paketini onayladık. Bosna Hersek, Gürcistan ve Moldova da dahil olmak üzere, Rus saldırganlığı riski altındaki diğer tüm ortaklar için siyasi ve pratik desteği artırma konusunda anlaştık. Yeteneklerini geliştirmelerine ve dayanıklılıklarını güçlendirmelerine yardımcı olacağız" dedi.

Gürcistan'a yönelik destekleri detaylandıran Stoltenberg, "Gürcistan'ın NATO'nun siber tatbikatlarına katılımını artırmak, güvenli iletişimi güçlendirmek ve kritik altyapının korunmasını geliştirmeye yardımcı olmak da dahil olmak üzere, yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olacak yeni bir paketle Gürcistan'a hem siyasi hem de pratik desteği artıracağız. Ayrıca Gürcistan'daki NATO irtibat ofisimiz için ek personel sağlamayı planlıyoruz" dedi.

Ukrayna'ya karşı işgalci saldırılarını sürdüren Rusya'yı, NATO'nun benimsediği olumlu stratejik ilişkilerden uzaklaşarak, saldırgan eylemlerle bulunmakla suçlayan Stoltenberg, "NATO, onlarca yıldır Rusya ile daha iyi bir ilişki için çabaladı. Rusya'nın stratejik bir ortak olduğunu belirtmiştik. Daha fazla güven, daha fazla ortaklık ve birlikte daha yakın çalışma kurma girişiminden uzaklaşan Rusya oldu. Ve bunu Ukrayna'ya karşı askeri güç kullanarak yaptı" dedi.

Stoltenberg, "Savaş, Şubat 2022'de başlamadı. Ukrayna'da savaş 2014'te başladı. Bu yıl gördüklerimiz uzun süredir var olan bir savaşın tırmanması. Bu, uzun süredir çalıştığımız bir tür bir ortaklık ilişkisine devam etmemizi imkansız hale getirdi" ifadelerini kullanarak, "Bu nedenle Doğudaki ittifaklardaki varlığımızı arttırıyor ve NATO müttefiklerinin savunmaya daha fazla yatırım yapmasını sağlıyoruz" dedi.

Kaynak: AA

Sonraki Haber