Moskova'da 28 metrekareden küçük daire inşaatı yasaklandı

Moskova’da, 1 Ağustos 2024 itibarıyla Moskova'da 28 metrekareden küçük dairelerin inşaatı yasaklandı.  

Son Güncelleme:

RBC'nın haberine göre, yeni düzenleme, özellikle stüdyo daireler ve tek odalı daireler için geçerli olup, minimum alan gereksinimi olarak belirlendi. İki odalı daireler için ise bu minimum alan 44 metrekare olarak tespit edildi. İlgili kararname, Moskova Belediye Başkanı tarafından yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeye göre, balkonlar, teraslar ve depolama alanları gibi ek alanlar hariç tutulduğunda, tek odalı dairelerin minimum alanı 28 metrekare, iki odalı dairelerin minimum alanı ise 44 metrekare olabilecek.   

Mayıs ayında Moskova yetkilileri, stüdyo dairelerin popüler olduğu başkentte, 28 metrekareden küçük dairelerin inşaatını yasaklama niyetlerini açıklamıştı. "Avito Nedvijimost"un verilerine göre, yasak ilan edildikten sonra, 28 metrekareden küçük dairelere olan talep yüzde 23 ile yüzde 60 arasında artış kaydetti.

Yeni düzenlemeler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2030 yılına kadar kişi başına en az 33 metrekare, 2036 yılına kadar ise en az 38 metrekare yaşam alanı sağlama hedefi doğrultusunda alınan kararların bir parçası olarak görülüyor.  

28 metrekareden küçük stüdyo dairelerin ve 44 metrekareden küçük iki odalı dairelerin inşasının yasaklanmasına Moskova halkı karışık tepkiler verdi. MK'ya göre kimileri, daha büyük metrekarelerin konutları daha da erişilemez hale getireceğini düşünüyor. Diğerleri ise bazı geliştiricilerin 9-12 metrekarelik stüdyolar inşa etmesini sona erdirecek bu kararı destekliyor.

Emlak Piyasası Göstergeleri Analitik Merkezi Başkanı Oleg Repçenko, bu tür küçük dairelerde aşırılığa gidilmesinin yasaklanması gerektiğini savunarak "Küçük dairelerin artışı, devletin demografik politikalarıyla da çelişiyor, çünkü bu tür dairelerde iki kişilik bir aile bile yaşamakta zorlanıyor" dedi.  

Küçük dairelerin popüler olmasının nedeni, piyasadaki en ucuz seçenek olmaları. Genellikle yatırım amaçlı satın alınan bu daireler, düşük fiyatları nedeniyle talep görüyor. Ancak, son yıllarda ipotek oranlarındaki artış, konut fiyatlarını iki katına çıkardı ve bu da küçük dairelere olan talebi artırdı.

Repçenko, gelecekte geliştiricilerin 28 metrekarelik daireleri, 15-20 metrekarelik stüdyo fiyatlarına satmak zorunda kalabileceğini öngörüyor. Bu, durgun bir piyasada talebi artırmak için yaygın bir uygulama. (TürkRus)

Sonraki Haber